Læsetid: 4 min.

Tyske forskere anklaget for terrorisme

Fire tyske samfundsforskere er på baggrund af deres forskning blevet sigtet for at have tilknytning til en militant organisation på den yderste venstrefløj. Forskere verden over er oprørte over anholdelsen i Tyskland og kalder det kriminalisering af kritisk samfundsforskning
Fire tyske samfundsforskere er blevet sigtet efter den tyske terrorparagraf pga. mistanke om, at de har forbindelser til den ventreekstreme organisation Militant Gruppe. Forud for G8-mødet i Heiligendamm i juni stod Militant Gruppe bag en række brandattentater.

Fire tyske samfundsforskere er blevet sigtet efter den tyske terrorparagraf pga. mistanke om, at de har forbindelser til den ventreekstreme organisation Militant Gruppe. Forud for G8-mødet i Heiligendamm i juni stod Militant Gruppe bag en række brandattentater.

Jens Meyer

Udland
17. august 2007

Den 31. juli blev fire tyske samfundsforskeres lejligheder og arbejdspladser ransaget af politiet. Sociologen Andrej Holm fra Humboldt Universitet i Berlin blev arresteret og fløjet med helikopter til forbundsretten i Karlsruhe. Siden har han siddet isolationsfængslet i Berlin sigtet for at have tilknytning til en organisation kaldet Militant Gruppe.

De tre andre tyske samfundsforskere er ligesom Andrej Holm sigtet efter § 129a i den tyske lovgivning, som stammer fra 1970'erne, da Vesttyskland var hærget af terrorangreb. De tre øvrige forskere er ikke blevet varetægtsfængslet.

De fire forskere har siden september sidste år fået aflyttet deres telefoner, læst deres mails og været under konstant overvågning. Bysociologen Andrej Holm blev som den eneste arresteret, fordi han to gange er blevet set sammen med en af de tre personer, der er anklaget for brandstiftelse i forbindelse med G8-mødet i Heiligendamm i juni.

Dr. Hartmut Häusermann, der er leder af Institut for By- og Regionalsociologi på Humboldt Universitet, hvor Andrej Holm arbejder, er chokeret over anholdelsen og anklagen.

"Jeg har kendt ham i mange år og har været vejleder på hans ph.d.-afhandling om gentrificering og byfornyelse i Berlin. Han hører til de marxistiske sociologer og har altid haft meget kontakt til folk, der var aktive i forskellige politiske og sociale bevægelser i byen, derfor er der sådan set ikke noget overraskende eller mistænkeligt i, at han mødes med folk, for det er en del af hans forskning," siger Hartmut Häusermann.

Anklagen imod de fire samfundsforskere er baseret på, at de i videnskabelige artikler har brugt fraser og nøgleord som også er blevet anvendt af Militant Gruppe, at de som forskere har intellektuel kapacitet til at forfatte sofistikerede tekster, og at de som forskere har adgang til biblioteker, hvor de kan lave den nødvendige research til at forfatte sådanne tekster.

Forskerne er ikke anklaget for at have skrevet tekster til Militant Gruppe, men for ligheden mellem brugen af begreber. Militant Gruppe har taget ansvaret for at have sat ild til politibiler flere gange.

De fire forskere har været aktive i ekstreme venstreorienterede miljøer op igennem 1990'erne, bekræfter flere kilder til avisen Die Tageszeitung, og dr. Andrej Holm deltog i protesterne mod G8-mødet i Heiligendamm.

Ufri forskning

Den virkelige skandale ved anklageskriftet er ifølge Häusermann, at Holm og de tre andre forskere bliver beskyldt for at have forsket i urbane forhold og skrevet artikler om det, som er blevet brugt af forskellige grupperinger til som argumentation for deres aktioner.

"Men jeg tror ikke, det er muligt for nogen at kontrollere, hvad ens artikler bliver brugt til. Anklagemyndigheden har konstrueret en forbindelse mellem teorierne om de sociale bevægelser i byen til de kriminelle aktioner, som nogle af grupperne har lavet. Det skaber en angst og en utryghed blandt os som forskere. Det stiller spørgsmål ved, hvad vi kan tillade os at forske i, og hvem vi kan tillade os at tale med i forbindelse med indsamlingen af vores forskningsmateriale," siger Hartmut Häusermann, der har fået henvendelser fra forskere verden over, der er bekymrede og chokerede over sigtelsen.

Andrej Holms forskning i bykulturens forandring og gentrifikation er central i anklagen mod ham.

Adjunkt Anders Lund Hansen fra Institut for Kultur- og Økonomisk Geografi på Lunds Universitet, er en af de danske forskere, der forsker i bykulturens forandring og gentrifikation.

"Gentrifikation kan oversættes med 'middelklassificering' og handler om den omdannelsesproces, der sker i byer overalt i verden, når de gamle arbejderkvarterer forvandler sig og bliver til fine kvarterer. Nogle af forskerne inden for det område har neomarxisme som teoretisk fundament og bruger ord som imperialisme og revolution, derfor bliver det også fra nogle sider betragtet som kontroversiel forskning," forklarer Anders Lund Hansen.

Aktivistisk tradition

I Danmark er der ikke den store tradition for, at forskere går ud og stiller deres forskning til rådighed for aktive beboere eller organisationer, der kæmper for en sag. Mens det i Sverige, Tyskland og USA er mere udbredt.

"Der er jo ingen, der rynker på næsen af, at forskere stiller deres viden til rådighed for virksomheder eller investorer, men når vi går ud og stiller vores viden til rådighed for den brede befolkning, er der jo ingen garanti for, at der ikke er radikale politiske aktivister iblandt," siger Anders Lund Hansen, der mener, at udviklingen inden for byforskningen er gået mere i retning af engagement siden WTO-topmødet i Seattle i 1999.

"Det er et stort forskningsfelt, for som forskere vil vi da gerne vide, hvad det er der sker, når folk går amok og begynder at brænde biler af i gaderne," siger Anders Lund Hansen.

Ud fra et dansk perspektiv er det at deltage i debatmøder og stille sin viden til rådighed for befolkningen blevet sværere efter hele debatten om forskere som smagsdommere og nedlæggelsen af en lang række råd og nævn under den nuværende regering, mener Anders Lund Hansen: "Når jeg deltager i debatmøder, så understreger jeg altid, at det her er et debatindlæg, så man ikke risikerer at blive hængt ud for uredelighed. På den måde er den engagerede eller såkaldt organiske forsker sat mere under pres."

Afskaf paragraf 129a

På bibliotekerne i Berlin lyder advarselen på plakater:

"Vær forsigtig, bøger kan føre til, at du bliver anklaget for at være terrorist," fortæller institutleder Hartmut Häusermann.

Og en lang række akademikere, advokater og organisationer argumenterer for at afskaffe den paragraf - § 129a - i lovgivningen, som er blevet brugt mod de fire forskere. § 129a stammer fra 1970'erne, da Vesttyskland var hærget af Rote Arme Fraktion, men brugen af paragraffen har kun ganske få gange ført til en egentlig dom. Hartmut Häusermann tror derfor heller ikke, at de fire samfundsforskere bliver dømt på det grundlag, som er blevet offentliggjort, men anklagen og arrestationen af Andrej Holm vil alligevel sætte spor.

"Holm risikerer at skulle kæmpe hårdt for at komme tilbage i universitetets stab, og alle vi andre kan da godt blive bekymrede for, hvornår der er grund til at overvåge os også," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her