Læsetid: 4 min.

Valg uden alternativer

Ruslands præsident Putin har nedkæmpet al opposition, og de kommende valg til parlament og præsidentembedet i Rusland er afgjort på forhånd, mener russiske ngo'er
Ruslands præsident Putin kan roligt se frem til de kommende præsident- og parlamentsvalg. Ifølge russiske systemkritikere har præsident haft så stor succes med at nedkæmpe al opposition, så der reelt ikke er nogen alternativer til hans styre.

Ruslands præsident Putin kan roligt se frem til de kommende præsident- og parlamentsvalg. Ifølge russiske systemkritikere har præsident haft så stor succes med at nedkæmpe al opposition, så der reelt ikke er nogen alternativer til hans styre.

Sergey Ponomarev

27. august 2007

De kommende valg til parlament og præsidentembedet i Rusland er afgjort på forhånd, og det fører ikke til noget godt. Det siger en af lederne af den russiske NGO-organisation Soldatermødrene Ida Kuklina til Information. Ida Kuklina sidder også i den formelt indflydelsesrige stilling som medlem af Præsidentens Komite til Fremme af Civilsamfundet og Menneskerettighederne i Rusland. Men hun har ikke meget til overs for Putin-styrets tilgang til civilsamfund og menneskerettigheder.

"Regimet frygter alle former for opposition og gør alt for at få fuld kontrol med alle potentielle modstandere," siger Kuklina over telefonen fra Moskva. "På overfladen ser alt idyllisk ud, formelt har vi ngo'ere i massevis, formelt har vi frie medier, demokratiske institutioner, formelt har vi partier, formelt har vi demokrati. Reelt har vi ingen af delene."

Ida Kuklina forklarer, at ngo'ere og politiske oppositionspartier er udsat for konstant chikane fra myndighedernes side. Det gælder også hendes egen menneskerettighedsorganisation Soldatermødrenes Komite, der opstod under krigen i Tjetjenien og kæmper for de værnepligtiges rettigheder.

"De har forsøgt at få os lukket som organisation ved at nægte os officiel registrering og status," siger Kuklina.

Pengekassen er lukket

"Det lykkedes ikke i første omgang, men til gengæld har de stort set lukket for pengekassen, så vi i dag er en meget fattig organisation. Og den støtte, som tidligere kom fra udenlandske fonde er stort set også stoppet. Regimet har skabt en atmosfære, hvor det at modtage penge fra udlandet er ensbetydende med, at man er landsforræder. Der er ikke en eneste menneskerettighedsorganisation i Rusland som får rimelig støtte fra vore egne myndigheder. Tværtimod forsøger de at lukke os, bl.a. Helsinkikomiteen. Soldatermødrene får med garanti ikke en rubel mere fra Putins styre, mens Putins egne dukkeorganisationer som ungdomsgruppe Nasji (Vore, red.) svømmer i penge, der kommer i en lind strøm fra Kreml."

Ligner Sovjet

- Soldatermødrene forsøgte tidligere også at danne et politisk oppositionsparti, hvordan er det gået med det?

"Ja, det er en anden grund til, at myndighederne hader og frygter os. Vores parti fik de hurtigt sat en stopper for ved simpelthen at hæve det nødvendige antal underskrifter for at blive registreret fra 10.000 til 50.000. Rusland ligner mere og mere Sovjetunionen, og i dag er der ingen reel opposition til styret overhovedet," siger en meget vred Ida Kuklina i den anden ende af telefonen, hvor hun nu bliver meget alvorlig.

"Vi har en fornemmelse af, at Rusland er på vej mod en ny katastrofe. Jeg tror ikke, at vi engang selv er klar over, hvor alvorlig en situation Rusland befinder sig i. Styret sidder på den totale magt, men er alligevel fuldstændig magtesløs og gør alt for at sikre sig kontrollen til alle sider og på alle måder og med alle midler. Myndighederne frygter en katastrofe og de frygter både parlamentsvalget og præsidentvalget, hvor det meget vel kan komme til at stå klart for dem, at folk ikke støtter op om dem i virkeligheden. Derfor griber de til svindel, bedrag og brug af hele det statslige apparat, inklusive tv-kanalerne, til propagandaformål."

På vej mod katastrofe

Ifølge Ida Kuklina kommer katastrofen på grund af økonomien.

Hun siger, at det er rigtigt, at landet har fået store olieindtægter og at en lille del af befolkningen er blevet umådelig rig. Men, fortsætter hun, "skellet imellem de rige og de mange fattige vokser hastigt og der er økonomisk krise i alle sektorer, for eksempel inden for socialsektoren, i sundhedsvæsenet og i undervisningssektoren. De store delvist statsejede virksomheder har masser af penge, men de små private virksomheder halter af sted. Den enorme materielle forskel mellem folk kan kun føre til en snarlig økonomisk katastrofe".

Ida Kuklina ser meget pessimistisk på især præsidentvalget til sommer næste år. Her er det en udbredt opfattelse, at den, som Putin peger på, vil blive valgt. Og der er tilsyneladende kun to muligheder - den tidligere leder af sikkerhedspolitiet, tidligere forsvarsminister og nu vicepremierminister Sergej Ivanov, eller den mere liberale vicepremierminister Dmitrij Medvedjev.

"Problemet er, at situationen har udviklet sig sådan, på grund af Putins nedkæmpelse af al opposition, at der ingen alternativer er til hans styre. Ikke en eneste værdig kandidat. Men styret står med det problem, at det denne gang er nødt til at gøre den nye præsident til en legitim leder. Hverken Jeltsin eller Putin har været legitimt valgte ledere. Nu er de nødt til at få valgene til at se legitime ud overfor udlandet, men det bliver jo næsten umuligt, når der ikke er reelle modkandidater."

Manglen på alternativer er ifølge Kuklina også grunden til, at en Orange Revolution, som den der foregik i Ukraine, er utænkelig i Rusland.

"Det er en uhyggelig situation," siger hun, "og udviklingen er som altid i Rusland uforudsigelig. Jeg håber, at Medvedjev vinder af de to, for Ivanov er ikke bare en grå KGB-mand, han er også direkte uintelligent og en langt værre høg end Putin."

Serie

Seneste artikler

 • Opposition vil demonstrere

  5. maj 2008
  Oppositionspartiet Det Andet Rusland har fået forbud mod at demonstrere i den russiske hovedstad, Moskva, tirsdag aften, hvor oppositionen vil vise sin utilfredshed med det forestående præsidentskifte
 • Kritikere bliver tvangsindlagt

  27. august 2007
  Et medlem af oppositionsgruppen Den forenede Civile Front i Rusland skrev kritisk om, hvordan kritikere af styret bliver tvangsindlagt på psykiatriske hospitaler. Derefter blev hun selv tvangsindlagt og tvangsmedicineret
 • Skak med Putin

  27. januar 2007
  Den verdensberømte tidligere verdensmester i skak Garri Kasparov er en røst fra bevægelsen Det Andet Rusland, som han forsøger at samle til en slagkraftig opposition til Putins regime ved at bruge sin strategiske erfaring fra skakspillet
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu