Nyhed
Læsetid: 4 min.

Wolfowitz mørklagde klimaforandringer

Den tidligere Verdensbankdirektør Paul Wolfowitz beskyldes for at have udøvet censur imod medarbejdere i banken, der ville inddrage omkostningerne ved klimaforandringer i deres undersøgelser
Der bliver ved med at dukke belastende sager op mod den detroniserede Verdensbank-direktør Paul Wolfowitz.

Der bliver ved med at dukke belastende sager op mod den detroniserede Verdensbank-direktør Paul Wolfowitz.

J. Scott Applewhite

Udland
15. august 2007

LOS ANGELES - Bush-regeringen har systematisk obstrueret Verdensbankens bestræbelser på at indkalkulere omkostningerne ved global opvarmning i sine investeringsrapporter. Det fremgår af dokumenter, som Government Accountability Project (GAP) - en uafhængig amerikansk organisation, der arbejder for at fremme gennemsigtig regeringsførelse og ytringsfrihed for regeringsansatte - har fået fat på.

Ved en enkelt lejlighed greb den nu miskrediterede Paul Wolfowitz - indsat af præsident George W. Bush som leder af Verdensbanken i juni 2005 - sågar personligt ind for at få fjernet ordene "klimaforandringer" fra overskriften i en statusrapport, ligesom han beordrede rapportens formuleringer ændret, således at fokus blev flyttet væk fra den globale opvarmning. Gnidningerne mellem Verdensbanken og Det Hvide Hus går dog længere tilbage. Ifølge GAP, som i en årrække har rapporteret om forsøg på at bortcensurere diskussion om global opvarmning såvel i som uden for Bush-regeringen, forsøgte Verdensbankens miljøeksperter i 2002 at presse på for at få inddraget deres overvejelser over drivhusgasemissioner i institutionens beslutningsgrundlag. Deres overvejelser blev ganske vist nedskrevet, men papiret så aldrig offentlighedens lys.

Der var politiske grunde til, at papiret blev holdt tilbage, oplyser en højtstående kilde i Verdensbanken til Los Angeles, og politik har lige siden stået i vejen for fremskridt på dette felt.

'Det går alt for langsomt'

Det er først inden for de seneste måneder, at presset på Bush-regeringen er blevet så massivt, at selv præsidenten har måttet erkende den globale opvarmnings realitet, og at Verdensbankens eksperter atter har vovet at sætte spørgsmålet på dagsordenen.

"Vores største vanskelighed har været, at klimaforandringer er så politisk kontroversielle," siger således Kristalina Georgieva, bankens strategi- og driftschef for bæredygtig udvikling.

Selv i bedste fald, siger hun til LA Times, vil det vare mindst to år, før banken kan komme i gang med at måle, hvordan dens projekter, herunder navnlig dem der involverer fossile brændselskilder, vil indvirke på planetens sundhed.

"Det går alt for langsomt, men vi kan ikke gøre det hurtigere," indrømmer hun.

GAP har yderligere et slående eksempel på censur fra Bush-regeringens side. I 2006 imødekom bankens fungerende vicepræsidenter en henvendelse fra gruppen af G8-lande og bestilte en rapport med titlen Klimaforandringer, energi og bæredygtig udvikling: På vej mod nye rammer for investering.

Begge godkendte de rapporten, viser udskrifter af et mødereferat, som GAP har fået fat på.

Siden udsendte Wolfowitz' kontor imidlertid et memo, hvori rapportens forfattere fik besked på at omskrive rapporten, så dens fokus blev flyttet fra "en klimaoptik til en ren energioptik". Den omformulerede version udkom nogle måneder senere under en helt anden titel: Ren energi og udvikling: På vej mod nye rammer for investering.

Censur andre steder

Flere Verdensbank-beslutninger er på det seneste blevet udsat for skarp kritik - det gælder bl. a. en investeringsbevilling til udvikling af brunkulsminer og kraftværker i Kosovo. Afbrænding af brunkul udvikler en kraftig luftforurening og betragtes generelt som en af de mest tilsvinende energikilder, vi råder over.

Investeringen går tilsyneladende tilbage til bankens politiske program, som det blev udviklet af Bush-regeringen i 2001, i hvilket banken satte sig for at udfase sine olie- og gasinvesteringer inden 2008, men forlænge en eksisterende undtagelsesordning for investeringer i kulminedrift.

Bush-regeringen er gentagne gange blevet beskyldt for at ville mørklægge videnskabelige data, der påviser den globale opvarmning. Den mest berygtede episode involverer forsøg på at give dens egen klimaforskningschef, Jim Hansen, som arbejder for NASA, mundkurv på ved at begrænse hans adgang til medierne. GAP udsendte i marts en rapport, hvori de berettede om lignende problemer i andre amerikanske statsorganer, herunder navnlig National Oceanic and Atmospheric Administration, som blandt andet har til opgave at holde øje med orkaner og andre ekstreme vejrfænomener. Rapporten omtaler "uønskelige og muligvis ulovlige restriktioner for formidling af videnskabelige informationer til medierne", herunder censur af interviews og pressemeddelelser.

Ingen familieplanægning

Senest har GAP rapporteret om Bush-regeringens fortsatte vægren sig imod klimaforandringernes udfordring, som den er kommet til udtryk i forberedelser til at udvide det nationale flytrafiksystem til det tredobbelte over det kommende 20 år. Et samarbejdsprojekt mellem forskellige statslige organer kaldet Next Generation Air Transportation System har i sine seneste to årsrapporter simpelt hen ignoreret den globale opvarmning totalt.

Under sine stormfulde to år på posten som verdensbankchef, blev Wolfowitz kritiseret for flere lignende forsøg på bøje bankens politik efter sin egen konservative ideologi.

En stærkt konservativ salvadoraner, Juan José Daoub, som Wolfowitz selv udnævnte til underdirektør, blev således gentagne gange beskyldt for at censurere diskussioner om klimaforandring såvel som familieplanlægning i bankens rapporter.

Wolfowitz blev tvunget til at forlade sin stilling i juni, da det kom frem, at han havde givet en lukrativ loppetjans til sin kæreste og tillige givet hende lønforhøjelse i modstrid med bankens retningslinjer.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her