Analyse
Læsetid: 3 min.

Abes tilbagetrækning kan være forsøg på magtdemonstration

Shinzo Abes afgang som Japans premierminister kunne ligne et dårligt tegn for hans parti, men det har siddet ved magten næsten uafbrudt siden 1955 og ryger formentlig heller ikke denne gang i svinget
Japans premierminister, Shinzo Abe, meddelte i går, at han trækker sig tilbage. Det sker bare et år efter, at han afløste den populære Junichiro Koizumi.

Japans premierminister, Shinzo Abe, meddelte i går, at han trækker sig tilbage. Det sker bare et år efter, at han afløste den populære Junichiro Koizumi.

David Guttenfelder

Udland
13. september 2007

Japans premierminister, Shinzo Abe, indgav i går sin afskedsbegæring til ledelsen af det Liberale Demokratiske Parti (LDP). Partiet står i spidsen for den regerende koalition, og Abes afgang kom mindre end et år efter, at han satte sig i premierministerstolen.

Angiveligt er årsagen, at Abe er utilfreds med, at han ikke kunne få fornyet den antiterrorlov, der blev vedtaget i kølvandet på terrorangrebet på New York og Washington 11. september 2001. Loven giver Japans Maritime Selvforsvarsstyrker mulighed for at yde logistisk støtte til amerikanske styrker i Det Indiske Ocean.

Antiterrorloven har været omstridt, da den gældende forfatning, der blev forfattet af amerikanere efter Anden Verdenskrig, forbyder Japan at deltage i krigsaktiviteter. For LDP er loven vigtig, både fordi den er med til at cementere det gode forhold mellem Japan og USA, men også fordi man fra partiets side er meget interesseret i at afprøve mulighederne for, hvor meget krigsaktivitet man kan slippe afsted med at deltage i.

LDP's største modstander, Japans Demokratiske Parti (DPJ), har erklæret, at de vil bruge deres nyvunde majoritet i det japanske overhus til at blokere for en fornyelse af den gældende lov og andre lignende love.

Abes afgang skal dog ikke kun ses i lyset af polemikken om antiterrorlovgivningen. Især den seneste tid har været en lang nedtur for Abe.

Sviende nederlag

Siden han blev valgt som leder af LDP og dermed blev premierminister, har regeringen været præget af uro og en næsten lattervækkende mængde skandaler.

Først en gigantisk pensionsskandale, hvor der gik rod i millioner af borgeres pensionsindbetalinger, dernæst en række mindre korruptionskandaler og uheldige udtalelser fra forskellige ministre. Alt dette førte til, at vælgerne mistede tilliden til LDP, og det resulterede i et sviende valgnederlag i juli måned, hvor regeringskoalitionen tabte sin majoritet i overhuset.

Mange krævede Abes afgang og nyvalg til underhuset, men i stedet forsøgte Abe at styrke LDP's magt ved at foretage en regeringsrokade, hvor han indsatte en række garvede politikere, der skulle signalere erfaring og stabilitet over for vælgerskaren.

Der gik dog kun få dage, før det viste sig, at flere af medlemmerne af hans nye kabinet var indblandet i forskellige skandaler, og rokaden understregede blot Abes inkompetence.

At Abe nu trækker sig fra premierministerposten, kan ses som endnu et forsøg på at vise styrke. Abe giver indtryk af, at han går af, fordi han ikke kunne få gennemført en vigtig lov, der var en æressag for ham, og han forsøger dermed at nedtone den fiasko, hans lederskab reelt har været.

Svag opposition

Men selv om Abes afgang er et nederlag, kan det vise sig at være det bedste, der er sket længe for LDP. Inden for 30 dage skal partiet vælge en ny leder, og lykkes det for dem at finde den rette person, er det muligt, at de kan vende den negative udvikling inden et valg til underhuset. Ved valget i juli var mange af DPJ's stemmer ikke fra vælgere, der var enige med dem, men derimod fra vælgere, der var trætte af inkompetencen hos LDP.

Et nyt og kompetent lederskab hos LDP kan derfor blive DPJ's mareridt. Det er dog en mulighed, at det kan føre til et samarbejde mellem de to store partier. Siden sidste valg har japanske medier summet af spekulationer om en mulig koalition mellem DPJ og LDP som en mulig strategi for at fastholde magten. Den nuværende regering har dog hidtil ikke været åben over for sådanne ideer.

Selv om DPJ er en smule mere venstreorienteret end LDP, er en del af medlemmerne tidligere LDP-folk, og politisk adskiller de sig ikke væsentligt fra hinanden. Det er derfor ikke utænkeligt at partierne kan samarbejde. Ved at vælge en sådan strategi kan LDP vise sig som det parti, der vil samle nationens interesser og dermed svække den stærke position, som DPJ har lige nu.

For LDP er det derfor vigtigt at vælge en person, der kan alt det, Abe ikke kunne. En ny leder skal kunne genvinde vælgernes tillid og være villig til at samarbejde med DPJ, så nye tiltag kan gennemføres, og LDP kan vise styrke. Shinzo Abes afgang kan derfor vise sig at styrke LDP.

Daniel Beattie studerer japansk ved Københavns Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her