Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ahtisaari får kritik for at have skadet Kosovo-løsning

FN's Kosovo-mægler, Martti Ahtisaari, har låst positionerne på begge sider af konflikten, mener historiker og chefredaktør på Balkan-avis. EU's nye forhandler måber over, at parterne ikke engang er blevet tvunget til at formulere, hvad det er, de vil
NATO har 16,000 fredsbevarende soldater i Kosovo. Her ses et regiment tyskere i Pristina i anledning af, at kommandoen med KFOR-styrken overgik fra tysk til fransk ledelse.

NATO har 16,000 fredsbevarende soldater i Kosovo. Her ses et regiment tyskere i Pristina i anledning af, at kommandoen med KFOR-styrken overgik fra tysk til fransk ledelse.

Visar Kryeziu

Udland
10. september 2007

På weekendens EU-udenrigsministermøde var der stor enighed om, at EUs troværdighed står på spil i spørgsmålet om Kosovos skæbne. Men noget tyder på, at FN-samfundets mægler, den finske eks-præsident Martti Ahtisaari med sin første forhandlingsrunde om provinsen har gjort mere skade end gavn.

I hvert fald har EU-landenes nye forhandler, den tyske topdiplomat Wolfgang Ischinger, ifølge Informations oplysninger fortroligt rapporteret dyb forbløffelse over, at hverken serberne eller kosovo-albanerne endnu har været bedt om så meget som at forestille sig et realistisk scenario for provinsens fremtid.

Beograd og Pristina har nu knap 100 dage til at finde en løsning på Kosovos fremtidige status. Med mægler-bistand fra trojkaen EU, Rusland og USA og Ischinger i spidsen skal de to parter forsøge at nå det kompromis, som de ikke nærmede sig med den tidligere finske præsident Martti Ahtisaaris mæglingsstrategi, som stødte på grund i juli efter trusler om russisk veto i FN's Sikkerhedsråd.

Ahtisaari er blevet en slags supermand blandt konfliktmæglere efter sin deltagelse i den forhandlingsgruppe, der fik stoppet Slobodan Milosevics krigshandlinger i Serbien. Han erklærede i sidste uge i København, at han hellere ville forhandle med asiater end europæere, for "i mødet med Balkan savnede jeg den asiatiske modtagelighed for fornuft". Men kritikere siger, at Ahtisaaris egen forhandlingsstil og Kosovo-plan reelt har blokeret positionerne yderligere.

En af de skarpeste kritikere er Jean-Arnault Deréns, historiker og chefredaktør på Le Courrier des Balkans, der er en Paris-baseret fransksproget internetportal/avis om Balkan.

Han rejste diskussionen om Ahtisaaris Kosovo-strategi i Le Monde Diplomatique allerede i marts, hvor han kaldte planen uopfindsom og uden legitimitet og kritiserede forhandlingsprocessen for at have blokeret muligheden for en bæredygtig løsning.

"Ahtasaari var aldrig rigtig engageret i Kosovo. Da han fandt ud af, hvor svært det ville blive at få parterne til at mødes, mistede han interessen," siger Jean-Arnault Deréns, der undrer sig over, at Ahtisaari kun bragte parterne sammen på ét enkelt møde, og ellers mødtes med parterne hver for sig.

Alex Anderson fra International Crisis Group forsvarer Ahtisaaris Kosovo-plan, men mener, at den finske diplomats åbenmundede kritik af både den kosovo-albanske oprørshær UCK, Beograd og Rusland er kontroversiel.

Stadig på første stadium

Problemet er, at Ahtisaari tilsyneladende ikke har løftet den mest grundlæggende mægler-opgave i Kosovo: Pristina og Beograd er stadig på det første stadium i en forhandlingsproces, hvor de skal have mægler-hjælp til at formulere deres konkrete ønsker og blive i stand til at reflektere over modpartens interesser. Fortrolige bulletiner fra EU-mægler Wolfgang Ischinger rapporterer, at parterne ikke engang klart har fået at vide, at de selv har ansvaret for at implementere en evt. aftale.

Pristina forestiller sig, rapporterer han, at det internationale samfund skal stå for implementeringen af en uafhængighedsløsning, og ingen af parterne har noget bud på, hvordan modparten vil forholde sig til deres krav.

At ingen af parterne tidligere er blevet presset til at tage ansvar for en løsning afspejler de efterfølgende reaktioner tydeligt, mener Jean-Arnault Deréns.

"Ahtisaaris plan er så langt fra at være et kompromis mellem serbiske og kosovo-albanske interesser, og kan kun implementeres, hvis et samlet internationalt samfund sætter magt bag. Det er hverken særlig sandsynligt eller særlig optimalt," siger Jean-Arnault Deréns.

Trojkaens nye forhandlere arbejder ifølge diplomatkilder nu med at lytte til parterne og spørge ind til synspunkter, i stedet for selv at præsentere forslag eller løsninger.

Alex Anderson, der arbejder for International Crisis Group i Kosovo, synes godt om Ahtisaaris plan, men er enig med Jean-Arnault Deréns i, at den ikke kan gennemføres uden internationalt pres: "Ahtisaaris har fremlagt en velgennemtænkt plan. Men den risikerer at blive udvandet, hvis der ikke er en tilstrækkelig stærk koalition, der kan støtte en overvåget uafhængighed i Kosovo."

Umulig opgave

Stig Marker Hansen, der har arbejdet i Kosovo for både det danske udenrigsministerium og FN, er heller ikke enig i Jean-Arnault Deréns kritik.

"Ahtisaaris plan er god og realistisk. Det miljø, som han og FN har opereret i, er så politisk polariseret, at et kompromis er umuligt. Beograd har surmulet og sagt nej i alle årene, og mig bekendt er ingen af parterne kommet med konstruktive forslag," siger Stig Marker Hansen.

Jean-Arnault Deréns anerkender, at rollen som mægler mellem Pristina og Beograd var noget nær umulig, og retter derfor også en stor del af kritikken mod det internationale samfund.

Deréns påpeger, at EU-landene splittet i spørgsmålet om uafhængighed, og at USA og Rusland bruger Kosovo som led i en global magtkamp, hvor USA støtter kosovo-albanernes krav om uafhængighed, mens Rusland støtter serbernes afvisning.

Deréns mener, at den eneste gode løsning er en samtidig integration af Kosovo og Serbien i EU.

"Men EU er splittet og har ikke kunnet mønstre den politiske klarhed, det kræver," mener han.

Ahtisaari selv er tilfreds

Heller ikke lederen af den kosovo-albanske Selvbestemmelses-bevægelse, Albin Kurtis kritik af Ahtisaaris plan for at skabe en albansk enhed under EU's kontrol og en serbisk enhed under Beograds kontrol, mente Ahtisaari i sidste uge ikke, at man skulle værdige nogen opmærksomhed.

Jean-Arnault Deréns mener det modsatte:. "Albin Kurti har fuldstændig ret i sin kritik. Han udtalelser er klart præget af demagogisk albansk nationalisme, men hans reflektioner over et internationalt protektorats negative konsekvenser rammer fuldstændig plet," siger Jean-Arnault Deréns, og henviser til erfaringerne fra Bosnien-Hercegovina.

At Athisaari ikke har lagt skjul på, at han ser uafhængighed som den bedste løsning, duer ikke, mener Mie Roesdahl fra MIRO - Global Consult, der underviser konfliktløsere og følger processen: "Al erfaring viser, at man slet ikke kan være mægler, hvis man melder så skarpt ud. Selvfølgelig kan man ikke være neutral, men man skal overbevise parterne om, at man ikke tager parti, men bringer deres interesser ind på lige vilkår."

Alex Anderson støtter Ahtisaaris Kosovo-plan, men mener, at Ahtisaaris åbne kritik af både Beograd og den kosovo-albanske oprørshær er kontroversiel.

"Det er en temmelig skarp position at indtage som FN-mægler. Men jeg går ud fra, at Ahtisaari opfatter sig selv som en politisk figur, der qua hans baggrund og erfaring giver ham ret til at melde sådan ud."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her