Nyhed
Læsetid: 3 min.

Babyboom på vej i Rusland

Efter 15 års katastrofal nedtur for fødselstallet i Rusland ser det nu ud til, at situationen er vendt, og der fødes flere og flere små russere
Udland
11. september 2007
I de første seks måneder af 2007 er der født 753.000 børn i Rusland, hvilket er fem procent flere end i samme periode sidste år. Dermed er fødselstallet nu for første gang igen oppe på samme niveau som i de sidste år af Sovjetunionens eksistens.

I de første seks måneder af 2007 er der født 753.000 børn i Rusland, hvilket er fem procent flere end i samme periode sidste år. Dermed er fødselstallet nu for første gang igen oppe på samme niveau som i de sidste år af Sovjetunionens eksistens.

Det styrtdyk i det russiske befolkningstal, som siden 1991 har reduceret befolkningen katastrofalt fra 150 millioner til 142 millioner, synes nu at være ved at vende. Det sagde den russiske vicepremierminister Dmitrij Medvedjev, som regnes for en af de to mulige efterfølgere til præsident Putin, forleden på tv.

Han fortalte, at fødselstallet nu for første gang igen er oppe på samme niveau som i de sidste år af Sovjetunionens eksistens. I de første seks måneder af 2007 er der således født 753.000 børn, hvilket er fem procent flere end i samme periode sidste år.

Medvedjev kom dog i første omgang galt af sted og sagde i sit tv-transmitterede møde med præsident Putin, at der var tale om 142.000 nye russere, men det blev hurtigt rettet til 753.000 af hans medarbejdere og af Ruslands Statistik, der svarer til Danmarks Statistik.

Samtidig melder statistikken om, at dødeligheden også er faldende.

Til sammen betyder det, at det tidligere så katastrofale fald i antallet af russiske borgere nu er ved at ebbe ud. Russiske eksperter forudser, at landet nu er på vej ind i en periode med babyboom og samtidig en forøgelse af levetiden.

Det mest akutte problem

Det vil, siger eksperterne optimistisk, rette op på den demografiske situation, som præsident Putin sidste år kaldte "Ruslands mest alarmerende og akutte problem".

Regeringsmedlemmer og parlamentsmedlemmer forudså sidste år, at det faldende fødselstal og den høje dødsrate truede med at halvere befolkningen i slutningen af dette århundrede, hvis der ikke blev gjort noget drastisk.

Formanden for parlamentets overhus Sergej Mironov sagde endda, at hvis der ikke blev gjort noget ved problemet, ville befolkningstallet falde til 52 millioner midt i århundredet.

Fødselstallet var sidste år på kun 1,4 barn pr. kvinde mod 2,08 i 1990. Der skal 2,4 børn pr. kvinde til for at beholde befolkningsstørrelsen.

Samtidig dør alt for mange mænd tidligt på grund af vodka, krig, social elendighed og dårlig sygehusvæsen. Russiske mænd bliver i gennemsnit kun 57 år.

Alt i alt har det betydet, at befolkningen i de senere år er faldet med 700.000 om året, så der er god grund til at tale om en demografisk katastrofe.

Øget selværd og velfærd

Russiske eksperter siger ifølge dagbladet The Moscow Times, at fødselstallet for hele året i år vil overstige rekordåret 1992 med op mod 1,6 millioner små nye russere. Samtidig er antallet af indvandrere til Rusland kraftigt stigende. Fra januar til juni er indvandringen således, skriver avisen Vremja Novostej (Tid til nyheder, red.), steget til 138,5 tusinde, hvorimod kun 21.000 har forladt landet.

Regeringen og præsidentadministrationen har i disse dage travlt med at fremhæve, at den forbedrede demografiske situation blandt andet skyldes, at regeringen sidste år indførte en krisepakke, der betød betydeligt øgede tilskud til kvinder med barn nummer et og især barn nummer to. Samtidig blev der indført længere barselsorlov og billigere adgang til børnepleje.

Ifølge The Moscow Times er baggrunden for det øgede fødselstal imidlertid først og fremmest den voksende velfærd i landet og en fornemmelse af øget stabilitet. Og Vremja Novostej skriver, at der ifølge sociologiske undersøgelser er tale om en stigende folkelig optimisme.

Lederen af en af landets mest respekterede meningsmålingsinstitutter VTsIOM, Valerij Fjoderov, siger til bladet:

"De informationer, som vi har modtaget via vore regelmæssige undersøgelser, viser, at samfundet har demonstreret en klar forbedring af den sociale selvfølelse. Folk anser de seneste år siden 2005 for de bedste i deres liv med hensyn til forbedringer af velfærd."

Der lyder dog også kritiske røster, som hævder, at det øgede fødselstal nok skyldes den øgede hjælp til børnefamilier og den øgede velfærd, men at det hovedsageligt skyldes i forvejen velstillede familier, som nu har fået mod på at få barn nummer to eller tre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg syntes det er godt at der fødes flere baby´er. Jeg Skal jo også snart føde .. :) I må hygge jer !