Læsetid: 2 min.

Barroso forsøger at dæmpe topmødestrid

Kommer Zimbabwes kontroversielle præsident, Robert Mugabe, til topmødet mellem Europa og Afrika, bliver Storbritanniens premierminster, Gordon Brown, væk.

Kommer Zimbabwes kontroversielle præsident, Robert Mugabe, til topmødet mellem Europa og Afrika, bliver Storbritanniens premierminster, Gordon Brown, væk.

Tsvangirayi Mukwazhi

22. september 2007

EU-Kommissionens portugisiske formand, José Manuel Barroso, slog i går til lyd for, at Europas statsledere skal mødes med afrikanske statsledere i Lissabon den 8.-9. december, uanset om Zimbabwes omstridte præsident, Robert Mugabe, holder sig væk eller ej.

Via en talsmand slog Barroso til lyd for, at mødet vil muliggøre en dialog om de menneskerettigheder, som har det så skidt i Zimbabwe. Men eftersom den britiske premierminister, Gordon Brown, under ingen omstændigheder vil møde Mugabe, står de 27 EU-landes såkaldte fælles udenrigspolitik på ny i et mudret vadested.

Stillet over for valget lod Barrosos talsmand, Johannes Laitenberger, i går vide, at det ville være bedre at have Brown end Mugabe til stede. Kommissionen deler kritikken af Mugabe, lød det, "men det bør ikke være en forhindring for en dialog med et helt kontinent".

Sagen har allerede splittet EU internt, og hverken Danmarks, Sveriges eller Finlands regeringschefer ønsker, efter Browns melding, at sige, om de vil deltage eller ej.

Senest har den hollandske udenrigsminister, Maxime Verhagen, sagt dét, som alle europæiske ledere håber, nemlig at den afrikanske diktator frivilligt holder sig væk. Hans tilstedeværelse "er ikke ønskelig", sagde hun i det hollandske parlament og udtrykte i øvrigt håb om "en kreativ løsning" fra det portugisiske EU-formandskab side. Men heller ikke Holland vil sige, om der kommer en hollandsk leder.

Prestigesag

Brown, lederen af den tidligere britiske kolonimagt, afviste torsdag at sidde sammen med en politiker, der mishandler og torturerer sit eget folk og undertrykker oppositionen. EU har ikke haft et Afrika-topmøde siden 2000, og det nuværende formandsland, Portugal, som selv er tidligere kolonimagt, har lagt stor prestige i at få mødet afholdt.

Et afbud vil derfor være en hån mod portugiserne og samtidig en ugleset gestus over for de 27 EU-landes forsøg på at føre en fælles udenrigspolitik, hvilket for øjeblikket halter på andre centrale felter, eksempelvis Kosovo.

Og selvom Afrikas tidligere kolonier ikke har meget tilovers for Mugabe, så vil de ikke skubbes rundt af gamle kolonimagter som Storbritannien. Så fra hovedstaden Lusaka har Zambias præsident, Levy Mwanawasa, som den første afrikanske leder bekendtgjort, at "hvis Mugabe ikke får lov, så vil jeg ikke drage til Portugal". ritzau

udland@i nformation.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu