Læsetid: 4 min.

En brutal mand slæbes for retten

Cambodjanerne sunder sig, efter at Khmer Rouge-toplederen Nuon Chea blev arresteret onsdag. Ingen havde turdet tro på, at den magtfulde 'Broder Nummer To', som stadig indgyder frygt hos mange cambodjanere, ville blive fængslet
Udland
21. september 2007
Nuon Chea er med årene blevet et symbol på Khmer Rouge og den ondskab, hvormed bevægelsen forfulgte Cambodjas befolkning.

Nuon Chea er med årene blevet et symbol på Khmer Rouge og den ondskab, hvormed bevægelsen forfulgte Cambodjas befolkning.

David Longstreath

PHNOM PENH - Brutal. Brutal og gammel. Sådan beskriver Nou Phally, en 48-årig cambodjansk håndværker den netop anholdte cambodjanske krigsforbryder Nuon Chea. De fleste kender navnet på Nuon Chea, 'Broder Nummer To' og den højest rangerende nulevende kadre. Under Khmer Rouge havde han titel af formand for Nationalforsamlingen og var derudover medlem af Centralkomitteen, som var regimets øverste instans.

Nou Phally, snavset og klædt i en blå, slidt skjorte og et par shorts, står uden for et marked i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh. Morgenmylderet tager til, mens hans snakker, motorcykler snor sig ind og ud mellem hinanden, og lugten fra skraldebilen, der fjerner gadens affald, inden solen står op, hænger stadig i luften. Larmen er øredøvende. Nou Phally trækker sig lidt tilbage. Han sænker stemmen, når han taler om sin tidligere leder:

"Nuon Chea er en brutal mand, der har slået mange mennesker ihel, så jeg er glad for, at han er blevet arresteret," siger han.

Inde på markedet er 38-årige Da Narith ved at sætte sko frem i sin bod. Han blev glad, da han hørte om arrestationen af Nuon Chea i radioen. Også han beskriver Nuon Chea som en brutal, beregnende og skånselsløs mand.

"Det er jo en af lederne, de tager ind nu. Det er jeg overrasket over," siger han.

Kampuchea

Onsdag morgen blev 82-årige Nuon Chea hentet af myndighederne i sin spartanske hytte i Pailin, hvor han har levet som en fri mand, siden han og resten af Khmer Rouge blev tvunget ud af hovedstaden af vietnamesiske tropper i 1979. Han er anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, men fastholder sin uskyld. Nuon Chea udtalte ved sin arrest, at han var klar til at forklare sig i retten.

"Jeg vil kæmpe for retfærdighed, ikke kun for mig selv, men for hele Cambodjas befolkning og for Demokratisk Kampuchea," sagde han onsdag, mens politifolk og krigsforbrydertribunalets personale gennemrodede hans hus. Demokratisk Kampuchea var navnet på Cambodja under Khmer Rouges regime fra 1975 til 1979.

I løbet af de seneste uger er presset på tribunalet øget, da tidsplanen allerede er skredet betydeligt, og kravet om arrestationer er vokset og vokset både fra internationalt hold, men også fra Cambodjas befolkning. Men med fængslingen af Nuon Cheas er kritikken forstummet.

"Dette er et væsentligt skridt på vejen mod at sikre tribunalets position, og mod at retfærdigheden indhenter Cambodja. Det er det, alle har ventet på, for alle kender Nuon Chea. Og nu ved alle, at han sidder varetægtsfængslet," siger Reach Sambath, der er talsmand for tribunalet.

Han tilføjer, at anklagemyndigheden har tilstrækkeligt med beviser og vidner til at kunne retsforfølge 'Broder Nummer To', og at de allerede har efterforsket de specifikke sager, som han vil blive retsforfulgt for. Retssagerne mod både ham og den hidtil eneste anden tiltalte, den tidligere fængselsinspektør for torturfængslet Tuol Sleng, Khang Guev Eav, forventes at begynde i starten af 2008. Ifølge offentliggjorte retsdokumter forventer tribunalet at arrestere yderligere tre mistænkte.

Symbol på ondskab

Nou Phally sætter sig på hug foran markedet. Hans kone, Sean Orn, kommer hen og slår armene om sin mand, der som en af få på hans alder stadig har hele sin familie.

"Vi opførte os loyalt mod regimet. Og så var vi heldige at slippe gennem folkemordet, uden at nogen af os blev dræbt," siger han.

Hans kone var knap så heldig. Hun er det eneste overlevende familiemedlem, og mens Nou Phally omtaler Nuon Chea som brutal, men gammel og stiller sig tilfreds med, at han nu er fængslet, er Sean Orn af en helt anden mening.

"Det bringer os ikke retfærdighed, for vi er så vrede. Jeg vil slå ham ihjel, ligesom han slog min familie ihjel," siger hun og indkasserer et blødt skub fra sin mand for sin ligefremhed.

På Documentation Center of Cambodia (DC-Cam), en ngo, der har arbejdet med folkemordet siden 1996, og som har leveret tonsvis af dokumenter og beviser til tribunalet, spekulerer direktør Youk Chhang over betydningen af Nuon Cheas arrestation. Nuon Chea, der også kaldes Khmer Rouges' chefideolog, er mere end bare en mand, mener direktøren.

Folk i Cambodja er bange for Nuon Chea, fordi de ved, at han udformede Khmer Rouges morderiske politik, en anklage, Nuon Chea pure nægter. Han fastholder, at det aldrig har været meningen, at nogen skulle slås ihjel. Folk er bange for ham, fordi han er en uddannet mand, der har forstand på jura, og det kan være intimiderende i det hierarkiske, uuddannede udviklingsland, som Cambodja er. Men mest af alt er Nuon Chea frygtet, fordi han med årene er blevet et symbol på Khmer Rouge, der igen er et symbol på ondskab, forklarer Youk Chhang.

"Han personificerer Khmer Rouges ideologi, og så længe han er ude i samfundet, er der en risiko for, at han kan præge andre med sine holdninger. Han er en risiko for, at det sker igen," siger han.

Et spøgelse

Youk Chhang betragter Nuon Cheas udtalelser og fremsatte trusler om at bruge tribunalet som sin "kampplads" som et udtryk for, at han ikke har ændret sig en tøddel. Khmer Rouges regeringstid præger stadig Cambodja på mange måder, og før landet er helt fri af det gamle regime, kan historiefortællingen for nyere generationer ikke rigtigt begynde, siger Youk Chhang. Han sammenligner tribunalet med den amerikanske film Ghostbusters, hvor en flok spøgelsesjægere er ude på at jage alle spøgelser væk fra New York. I Cambodja, mener Youk Chhang, er det lykkedes netop at fange et spøgelse, mere end det er lykkedes at fange den 82-årige, hvidhårede mand, der onsdag pakkede sine otte skjorter og sin hjertemedicin sammen, og efter ankomst til fængslet bad personalet om ris og fisk til aftensmad. "Han har ikke ændret sig og har valgt et liv som medlem af Khmer Rouge, som en ond mand," siger Youk Chhang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her