Læsetid: 4 min.

Byerne er problemet og løsningen

Verdens storbyer vokser med rekordfart og pulser megaton efter megaton CO2 ud i atmosfæren. Det problem diskuterede byplanlæggere fra hele verden i denne uge ved en konference i København. Den sidste dag i Øksnehallen handlede om at vende klimaskuden, blandt andet ved hjælp af 'behårede bygninger'
Udland
29. september 2007
Verdens storbyer vokser med rekordfart og pulser megaton efter megaton CO2 ud i atmosfæren. Det problem diskuterede byplanlæggere fra hele verden i denne uge ved en konference i København. Den sidste dag i Øksnehallen handlede om at vende klimaskuden, blandt andet ved hjælp af 'behårede bygninger'

Professor Peter Newman har fundet hår i suppen og kan ikke dy sig:

"I må virkelig se at få gjort noget seriøst ved det, hvis I vil være verdensførende i 2009," siger han på djærvt australsk med henvisning til FN's klimakongres i København om to år, som gerne skulle munde ud i en global aftale om at skære drastisk ned på CO2-udslippet.

For det kan godt være, at overborgmester Ritt Bjerregaard og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (på radicool cykel, naturligvis) har benyttet konferencen Futures of Cities, byernes fremtider, til at vise deres grønne by frem. Men træerne vokser altså ifølge bæredygtighedseksperten fra Murdoch University ikke ind i himlen - selv om det da ville være fantastisk, hvis 36 procent af verdens byboere tog cyklen til arbejde, sådan som 36 procent af københavnerne gør.

"København har næsten givet op, hvad angår bygninger," siger Peter Newman fra talerstolen på scenen i Øksnehallen.

"Bygninger behøver ikke bare at forbruge energi - de kan skabe energi," siger han - og det er en ganske passende introduktion til næste oplægsholder på denne konferencens sidste dag.

Med hus og hår

Arkitekt og højhusguru Ken Yang kommer stilfærdigt trissende op på scenen og indleder sit Powerpoint-show med et billede af en kvinde med en robotarm.

"Vores bygningers forhold til økosystemet er at sammenligne med en proteses forhold til kroppen," siger han. Det gælder altså om at lave noget, som ikke bliver udstødt af organismen.

"Når jeg får en opgave, bliver jeg ofte bedt om at lave noget med mindst mulig negativ effekt på naturen. Er det ikke en temmelig deprimerende måde at anskue det på - som en kamp, man ikke kan vinde?" spørger Ken Yang retorisk. Og går så i gang med at vise, hvordan hans firma tegner højhuse og bydele, som binder økosystemer sammen.

"Først bygger vi en park, og så integrerer vi bygningerne," siger han. For Ken Yangs huse skal være en del af den omkringliggende biologi, han foretrækker grønne bælter af træer og buske, som snor sig rundt om bygningerne og helst vælter ud over altanerne: "Fremtidens arkitektur er behåret og uglet," siger han og fremviser et utal af billeder af højhuse med grønt hår og græs imellem.

Eksploderende megabyer

Ken Yang er inviteret, fordi han har et bud på en løsning på nogle af byernes mange problemer, og Futures of Cities-konferencens tredje dag skal handle om løsninger. Tiltrængte løsninger. Konferencen tager udgangspunkt i en række barske facts: For første gang i verdenshistorien bor mere end halvdelen af klodens befolkning i byerne. Det er 3,3 milliarder byboere, og i 2030 forventer FN, at to tredjedele af verdens befolkning vil være byboere - eller rettere, for manges vedkommende, slumboere. Væksten sker nemlig først og fremmest i Den Tredje Verden, og ingen af verdens 25 hurtigst voksende byer ligger i Vesten.

Samtidig kommer tæt ved 80 procent af verdens CO2-udslip i dag fra byerne.

Hvis vi fortsætter med at bruge fossile brændstoffer i vores byer, som vi plejer, og den tredje verdens eksploderende megabyer samtidig følger vores eksempel (og det gør de for det meste), bliver her meget snart meget varmt; byerne er en tikkende miljøbombe.

Og hvad kan man så gøre ved det? Jo, man kan begynde med at indse, at byerne faktisk også er løsningen - det er så at sige borgmestrene, som kan løse klimaproblemerne. I hvert fald hvis man skal tro den afsluttende debat, som tager udgangspunkt i Huset Mandag Morgens til lejligheden fremstillede 'Copenhagen Agenda' for bæredygtige byer. 10 mere eller mindre konkrete anbefalinger om, hvordan byerne kan bekæmpe klimaopvarmningen med bedre planlægning og globalt samarbejde, er udgangspunkt for dagens sidste debat - styret af TV-Avisens Kim Bildsøe Lassen. Panelet består af Erik Rasmussen, direktør for Huset Mandag Morgen, Derek Martin, formand for IFHP (den internationale føderation for byplanlægning og boligbyggeri) og Jørgen Ørstrøm Møller, professor med tidligere diplomatkarriere, blandt andet som ambassadør i Singapore.

Evig talestrøm

Huset Mandag Morgens direktør, Erik Rasmussen, får mikrofonen først: "Det største problem er ikke klimaforandringerne, men den manglende evne til at håndtere storbyernes problemer," siger han. Mangel på lederskab, altså.

"Byerne ejer både problemerne og løsningerne. Men nogen må hjælpe med at løse dem. Det kunne være IFHP, det kunne være andre, men politikerne kan ikke gøre det selv," siger Erik Rasmussen.

Jørgen Ørstrøm Møller supplerer: "Man må bestræbe sig globalt på at bruge FN-systemet til at opmuntre megabyerne i den tredje verden til at planlægge. Byer i Vesten har ressourcerne, det har byerne i Den Tredje Verden ikke."

Men er sandheden netop ikke, at byplanlæggerne dér har nok at gøre med overhovedet at få deres byer til at fungere, vil Kim Bildsøe Lassen vide - at de slet ikke har tid til at lægge store planer?

"Det er et kæmpe problem, og vi har her på konferencen fokuseret mest på, hvad den udviklede del af verden kan gøre ved CO2-problemet," svarer Derek Martin.

"Men en idé kunne være at adoptere visse byer i den tredje verden og se, om vi kan forbedre boligforholdene og levevilkårene for folk der."

"Ja," siger Erik Rasmussen, "det er et kæmpe problem. Men jeg frygter, at vi vil blive ved med at tale og tale i årevis. Vi er enormt gode til at identificere problemer, men hvad med løsninger? Lad os forestille os, at vi kun havde to år at handle i. Vi har evnerne, hvordan kan vi koordinere dem? Man bliver nødt til at sætte mål op, ellers er der en fare for, at vi normaliserer problemerne og reducerer dem til noget, vi alligevel ikke kan løse."

Konferencen Futures of Cities fandt sted 23.-26. september og var den internationale føderation for byplanlægning og boligbyggeri, IFHP's, 51. verdenskongres, arrangeret i samarbejde mellem IFHP, Realdania, Københavns Kommune, Miljøministeriet og Arkitektskolen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her