Læsetid: 4 min.

Dansker i libysk fængsel efter kritik af Gaddafi

En danskers kritik er magen til den, Gaddafis søn kommer med, men det har kostet ham seks måneder i fængsel. De danske myndigheder må ikke få adgang til ham trods anmodning fra Per Stig selv
Dansk-libyeren Jamal al-Haji blev anholdt i Tripoli i februar for at kritisere styret. Han vendte tilbage til Libyen i 2001 fra Danmark. Her ses to libyske politifolk foran en af de utallige plakater af landets store leder, Moammar Gaddafi. Sidste weekend fejrede Libyen sit 38-års jubilæum for revolutionen.

Dansk-libyeren Jamal al-Haji blev anholdt i Tripoli i februar for at kritisere styret. Han vendte tilbage til Libyen i 2001 fra Danmark. Her ses to libyske politifolk foran en af de utallige plakater af landets store leder, Moammar Gaddafi. Sidste weekend fejrede Libyen sit 38-års jubilæum for revolutionen.

Ben Curtis

6. september 2007

ISTANBUL - Libyens hemmelige politi kom på besøg hos dansk-libyeren Jamal al-Haji, kort tid inden han blev anholdt i februar. "Pas dig selv," lød advarslen fra politifolkene, men forgæves. For samme aften blev han arresteret på gaden i hovedstaden Tripoli, og siden har han siddet fængslet uden, at de danske myndigheder har fået mulighed for at få adgang til ham.

Hans forbrydelse er, at han har talt og skrevet så kritisk om regimet i Libyen, at det blev for belastende for styret. Særligt var det angiveligt et telefoninterview med en oppositionshjemmeside i London, der gjorde udslaget.

"Han sagde, at folkene i toppen af regimet kun er optaget af at bevare deres positioner, og at der ikke er håb for reform under dette regime," siger en af Jamal al-Hajis nære venner i Danmark, der via kilder i Libyen har fulgt sagen.

"Han nævnte ikke Gaddafi-familien ved navn, men det var første gang, at der blev ytret så direkte kritik af regimet i Libyen. Gaddafi er ikke vant til den slags kritik," siger vennen, der ikke vil have sit navn i avisen af hensyn til sine kilder i Libyen.

Der gik imidlertid tre uger fra interviewet med hjemmesiden til Jamal al-Haji fik besøg af politiet. I mellemtiden henvendte sig derimod en bevægelse omkring dr. Idris Boufayed, der efter eksil i Europa var vendt tilbage til Libyen for der at skabe en opposition til oberst Gaddafi og hans styre. Idris Boufayed var ved at arrangere en fredelig demonstration i Tripoli til minde om et voldeligt sammenstød mellem libyske sikkerhedsstyrker og demonstranter den 17. februar 2006.

I den forbindelse ville gruppen gerne have danskeren til at deltage, fordi han har markeret sig som en skarp, men altid høflig kritiker, som Jamal al-Hajis danske ven formulerer det.

"Jamal kritiserede korruptionen og de værktøjer Gaddafi bruger for at bedrage befolkningen, så den tror, den har indflydelse. Han var meget stærk i sin kritik, men skrev det altid høfligt og uden at bruge grove ord."

Åben systemkritik

Jamal al-Haji er uddannet revisor, og da han vendte tilbage til Libyen i 2001, fik han arbejde i det libyske skattevæsen. Fra sin plads i det offentlig system kunne han iagttage, hvordan korruptionen fordærvede alle lag af administrationen og åd den rigdom, der burde komme, befolkningen til gode. Efter nogle år begyndte han at sende breve opad i systemet med kritik af, at kun de almindelige libyere betalte skat, mens de rigeste og mest magtfulde gik fri.

"Han sendte sine breve til ministre og embedsmænd og med kopi til alle involverede. Han skjulte ikke sin kritik, men fremlagde den åbent og høfligt," fortæller hans ven i Danmark.

Først var der ingen reaktion på Jamal al-Hajis kritik, men så forsøgte folk oppefra i systemet at bestikke ham til at holde mund. Han blev tilbudt at forhandle lukrative aftaler med udenlandske selskaber, for efter libysk kutyme betyder det artige kommissioner til de involverede libyske embedsfolk.

Et eksempel var et skatteopkrævningssystem, som et udenlandsk firma ville have store penge for. Danskeren afslog og tilbød i stedet at opbygge et selv til nærmest ingen penge.

Først efter flere års kritik af administrationen og systemerne begyndte Jamal al-Haji i 2006 at nærme sig egentlig politisk kritik, og paradoksalt nok har oberst Gaddafis søn Saif al-Islam luftet nøjagtig samme kritik. Senest gjorde han det i tale i provinsbyen Benghazi i sidste måned:

"Samfundet er nødt til at have uafhængige medier, der kan belyse korruption, snyd og fusk. Libyen må have et uafhængigt samfund og uafhængige institutioner," sagde diktatorens søn.

Det er samme kritik, der nu på syvende måned holder danskeren i fængsel, men som en analytiker sagde til Information den 27. august, så skyldes regimets selvkritik, at det netop vil tage ordene ud af munden på kritikere som Jamal al-Haji, så de ikke kan skabe sig et folkeligt fundament.

Det er ikke ment som en invitation til mere kritik, heller ikke af samme skuffe.

Per Stig involveret

Jamal al-Haji har, ifølge sin ven i Danmark, aldrig været medlem af noget politisk parti eller nogen religiøs organisation og er derfor ikke den typiske dissident. Han kan heller ikke siges at være del af kredsen omkring den hjemvendte Idris Boufayed, selv om hans gruppe på i alt 13 personer blev anholdt samtidig med danskeren.

Siden anholdelsen har kun danskerens libyske hustru fået adgang til et kort besøg, hvor de dog kun kan kigge på hinanden uden at tale sammen. Det danske udenrigsministerium har i månedsvis forsøgt at få tilladelse til at besøge ham, men det er indtil videre ikke blevet godkendt.

"Vores anmodning er modtaget af de libyske myndigheder, men de har endnu ikke svaret," siger Ole Neustrup, der er chef for Borgerservice på Asiatisk Plads.

"De har ikke direkte sagt nej, men de udskyder deres stillingtagen, og det er utilfredsstillende. Vi har gjort en stribe forsøg gennem forskellige kanaler, og da vi havde besøg af den libyske viceudenrigsminister i juni, bragte udenrigsministeren også sagen op. Hele tiden gentager vi budskabet om, at vi yder konsulær bistand til danske statsborgere, og det er sagt med klar stemmeføring. Men det har ikke ført til det ønskede resultat."

Ole Neustrup siger, at Udenrigsministeriet på ingen måde har opgivet sagen, og at erfaringen siger, at det nok skal lykkes de danske myndigheder at få kontakt, om end det kan tage lang tid.

Læs mere på www.amnesty.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu