Læsetid: 4 min.

'Fatah al-Islam er ikke en organisation, man skal spøge med'

Fatah al-Islam er en dybt seriøs terrororganisation med stærke ideologiske bånd til al-Qaeda og med våben, viden og kapacitet til at angribe - også i Europa
Efter at den libanesiske hær fortrængte Fatah al-Islam fra Nahr el-Bared, er medlemmerne af bevægelsen formentlig gået under jorden i Tripoli-området i Libanon.

Efter at den libanesiske hær fortrængte Fatah al-Islam fra Nahr el-Bared, er medlemmerne af bevægelsen formentlig gået under jorden i Tripoli-området i Libanon.

Grace Kassab

Udland
22. september 2007

En ekstremt velbevæbnet, veltrænet og topmotiveret terrorgruppe med stærke bånd til al-Qaeda. Sådan beskriver en række terrorforskere Fatah al-Islam, den militante islamiske gruppe, som en række fængslede danskere i Libanon angiveligt har været i nærkontakt med.

Fatah al-Islam eller Islams Triumf, som navnet betyder, er en af de mest seriøse al-Qaeda-inspirerede grupper i dagens Mellemøsten. Den består af flere hundrede militante islamister med kamperfaring fra Irak, træning i anvendelse af alt fra Katushya-raketter til sprængstoffer og med kapacitet til at gennemføre attentater såvel i Libanon som Europa.

"Det er meget skræmmende, hvis Fatah al-Islam viser sig at have rekrutteret i Danmark" siger terrorforsker Rune Friberg Lyme fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

"Det er ikke en gruppe, man skal spøge med," siger Michael Taarnby, der netop har været på feltarbejde i Libanon for at samle information om gruppen.

Irak-veteraner

Fatah al-Islam er en usædvanlig interessant gruppe, mener Michael Taarnby. Til forskel fra mange andre al-Qaeda inspirerede grupper er der nemlig absolut ikke tale om nogen hjemmedyrket gruppe. Fatah al-Islam består hovedsageligt af militante islamister fra alle mulige andre steder i den islamiske verden; saudere, syrere, pakistanere osv., som har sluttet sig sammen," forklarer han.

Et andet træk, som gør Fatah al-Islam til noget særligt, er, at mange af dens medlemmer har kamperfaring fra Irak og er opsatte på at fortsætte kampen mod USA og de regeringer, som de opfatter som uislamiske.

"Det er folk, der har kæmpet i Falluja og andre steder i Irak, og derfor folk, man må tage absolut alvorligt," siger Taarnby.

At Irak-veteranerne har slået sig ned i det nordlige Libanon, er langt fra tilfældigt, siger han. For det første behøver folk fra andre arabiske lande ikke visum for at rejse ind i Libanon. Det betyder, at de frit kan krydse grænsen. Desuden har området omkring den nordlige by Tripoli længe været tilholdssted for libanesiske og palæstinensiske islamister.

Michael Taarnby understreger, at flere hundrede medlemmer af Fatah al-Islam er kommet til Libanon via nabolandet Syrien.

"Der er tale om så mange folk, at det ikke kan være sket uden de syriske myndigheders vidende," vurderer han og fortæller, at trafikken til Nordlibanon har været så organiseret, at Fatah al-Islam-folk sidste år ankom fra Syrien til den palæstinensiske flygtningelejr Nahr al-Bared i Nordlibanon i busser midt om natten.

Europæiske forbindelser

At en række danskere tilsyneladende også er kommet i nærkontakt med organisationen, er forskerne egentlig ikke overraskede over.

"Det er egentlig ikke så uventet. Der er jo en ret stor libanesisk/palæstinensisk flygtningegruppe i Danmark og derfor mange med kontakt til Libanon," siger en anden af DIIS' terrorforskere, Søren Schmidt.

Det er Rune Friberg Lyme enig i.

"Det er til gengæld meget uhyggeligt, hvis Fatah al-Islam har haft held til rekruttere en række danskere. Det er meget velbevæbnede, veltrænede og velmotiverede folk," siger han.

Når forskerne anser en mulig europæisk forbindelse for at være skræmmende, skyldes det ifølge Michael Taarnby, at Fatah al-Islam allerede sættes i forbindelse med blandt andet de såkaldte kuffertbomber, som blev anbragt på regionaltog i Tyskland sidste sommer.

"Hvis de kufferter var sprunget i luften, havde det været et nyt Madrid," siger han og peger på, at bagmændene er i tæt familie med flere topfolk i Fatah al-Islam.

191 mennesker blev dræbt og mere end 2.000 såret, da en al-Qaeda-gruppe i foråret 2004 sprængte en række bomber i Madrids pendlertog.

De spanske myndigheder sætter desuden Fatah al-Islam i forbindelse med drabet på seks spanske FN-soldater i Sydlibanon sidste år, og de libanesiske myndigheder holder gruppen ansvarlig for en række bomber om bord på minibusser i Beirut-området.

Operation 755

Fatah al-Islam er i det hele taget en særdeles handlekraftig og ambitiøs organisation, som ifølge eksperterne har overlevet sommerens tre måneder lange kamp med den libanesiske hær og de efterfølgende arrestationer.

Ifølge de libanesiske myndigheder er et af gruppens mål at destabilisere Libanon og fremprovokere en ny borgerkrig, der kan bane vej for oprettelsen af et sunnimuslimsk emirat i det nordlige Libanon.

Libanesisk politi har bl.a. beslaglagt to cd'er, hvor planerne, der er blevet kendt under navnet Operation 755, gennemgås i detaljer. En plan om at likvidere mere end 30 fremtrædende libanesere, som har kritiseret Syriens indflydelse i landet, er også blevet afsløret.

Derudover deler Fatah al-Islam al-Qaedas ambition om at bekæmpe såvel USA som andre vestlige lande.

"Fatah al-Islam er ikke en del af al-Qaeda, men begejstringen for al-Qaedas ideologi er tydelig", siger Rune Friberg Lyme.

Støtte fra USA?

Oven på kampene i Nahr al-Bared hersker der stor mystik om organisationens leder, Shaker Absi. Den 52-årige palæstinenser blev først rapporteret død, men en dna-test viste, at han ikke var blandt de dræbte. Resterne af bevægelsen er gået under jorden, formentlig i Tripoli-området, siger Taarnby.

Et andet stort mysterium er, hvor Fatah al-Islam får sine penge fra. Hvis de libanesiske myndigheders oplysninger er korrekte, får gruppen blandt andet en del indsamlingsmidler fra Europa, men mange peger på Syrien, Saudi Arabien og sågar USA som mulige bagmænd.

Ifølge den prisbelønnede amerikanske journalist Seymour Hersh har USA besluttet at støtte en række ekstreme sunni-muslimske grupper i et forsøg på at standse Irans og shia-muslimernes voksende indflydelse i bl.a. Libanon, hvor det iransk-støttede Hizbollah står vældig stærkt. Og den teori er populær blandt konspirationsteoretikere. Noget bevis for en saudisk eller amerikansk pengestrøm er imidlertid ikke fremkommet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her