Læsetid: 1 min.

Generalerne indfører udgangsforbud

Generalerne i Myanmar har indført natligt udgangsforbud i landets to største byer Yangon og Mandalay. Samtidig indfører USA nye sanktioner mod landet
Udland
26. september 2007

Militærstyret i Myanmar indførte i går natligt udgangsforbud i landets tidligere hovedstad, Yangon, samt i den næststørste by Mandalay. Forbuddet kommer efter, at buddhistiske munke i mere end en uge har stået i spidsen for daglige demonstrationer mod de generaler, der har styret det lille, asiatiske land siden et militærkup i 1989.

Meddelelsen om, at der er indført natligt udgangsforbud i Yangon, blev i aftes proklameret i højtalere, der er opsat rundt om i byen.

Samtidig siger øjenvidner i Mandalay, at der også er indført natligt udgangsforbud der.

Ifølge meddelelserne i Yangon gælder udgangsforbuddet fra kl. 21.00 til kl. 05.00. Samtidig blev det meddelt, at byen de kommende 60 dage er under den stedlige militærchefs direkte kontrol.

USA-sanktioner

Tidligere i går sagde USA's præsident George W. Bush, at USA vil skærpe sanktionerne mod lederne af militærjuntaen og deres tilhængere i Myanmar.

Bush, der betegnede menneskerettighedskrænkelserne i Myanmar som skandaløse, opfordrede samtidig andre lande til at lægge pres på Myanmar.

"USA vil skærpe de økonomiske sanktioner mod regimets ledere og deres finansielle bagmænd," sagde Bush i sin årlige tale til FN's Generalforsamling.

"Vi vil indføre et udvidet visumforbud mod de, der er ansvarlige for de mest frygtelige krænkelser af menneskerettighederne," sagde George Bush.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, opfordrede i går regeringen i Myanmar til selvbeherskelse.

"Vi opfordrer autoriteterne i Myanmar til at udvise den yderste tilbageholdenhed," sagde han

Ifølge Reuters har generalerne trukket deres 22. division ind til hovedstaden. Det var den division, som stod bag blodsudgydelserne i 1988.

Også EU har opfordret styret i Myanmar til tilbageholdenhed.

Fogh skærper tonen

Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, skærpede i går også tonen over for det militære styre i Myanmar, og han udelukker ikke nye sanktioner over for militærjuntaen i Myanmar.

"Jeg vil bestemt ikke udelukke, at der er behov for skærpede sanktioner mod Burma," sagde statsministeren på et pressemøde under åbningen af FN's Generalforsamling i går

"Vi tager på det kraftigste afstand fra det regime og den undertrykkelse, der finder sted," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her