Læsetid: 1 min.

Græske konservative står til sejr

Premierminister Costas Karamanlis vinder valget, siger exit-polls, men det er fortsat på vippen, om hans konservative parti får absolut flertal
Den græske premierminister Costas Karamanlis, der her afgiver sin stemme i Saloniki i det nordlige Grækenland, ser ud til at få fire år mere på posten.

Den græske premierminister Costas Karamanlis, der her afgiver sin stemme i Saloniki i det nordlige Grækenland, ser ud til at få fire år mere på posten.

Nikolas Giakoumidis

Udland
17. september 2007

Grækenlands premierminister, Costas Karamanlis, og hans konservative parti, Ny Demokrati, synes på vej til at sikre sig en ny regerings-periode. Det viste såkaldte exit-polls, da valgstederne lukkede i aftes.

De enorme skovbrande i Grækenland for nogle uger siden havde skabt spænding om udfaldet af valget.

Men flere exit-polls viser, at Ny Demokrati ikke har lidt under beskyldningerne om at være for svag til at koordinere slukningsarbejdet og komme folk til undsætning. Partiet har fået mellem 41 og 43 pct. af stemmerne.

Det magiske tal

Socialistpartiet PASOK, der med kritikken af den konservative regerings håndtering af skovbrandene havde sat næsen op efter et regeringsskifte, måtte ifølge målingerne tage til takke med mellem 36,5 og 39,5 pct.

Begge partier satsede hårdt på at nå 42 pct. af stemmerne - det magiske tal under en ny valglov, der er en betingelse for at kunne sikre sig et absolut flertal uden at være afhængig af andre partier.

"Ny Demokrati har vundet klart, og det var en vigtig sejr," sagde vicefinansminister Petros Doukas.

Målingerne viste også, at det lille nationalistiske parti LAOS for første gang kommer ind i parlamentet ved at krybe over spærregrænsen på tre pct. Det er første gang i 26 år, at et ekstremt højre-orienteret parti vil få sæde i det græske parlament.

Karamanlis udskrev valget midt i august seks måneder før tid med et løfte om at fortsætte de økonomiske reformer, herunder en sanering af Grækenlands tyngende pensionssystem.

Costas Karamanlis sagde inden valget, at hvis Ny Demokrati ikke får absolut flertal, vil han foretrække at udskrive et nyt valg.

ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her