Nyhed
Læsetid: 4 min.

Islamisterne er gået under jorden

Attentatmordet på Mahmoud Abu al Qaqa er kun et lille symptom på noget meget større, mener libanesisk iagttager
Ingen ved, hvem der myrdede den islamiske leder, sheikh Mahmoud Abu al Qaqa i byen Aleppo i det nordlige Syrien, hvorfra han bl.a. rekrutterede frivillige til modstandskampen mod USA-s besættelse i Irak.

Ingen ved, hvem der myrdede den islamiske leder, sheikh Mahmoud Abu al Qaqa i byen Aleppo i det nordlige Syrien, hvorfra han bl.a. rekrutterede frivillige til modstandskampen mod USA-s besættelse i Irak.

Bassem Tellawi

Udland
1. oktober 2007

TEL AVIV - Det står ikke klart, hvem der er gerningsmændene bag fredagens attentatmord på den islamiske leder, sheikh Mahmoud Abu al Qaqa i byen Aleppo i det nordlige Syrien. Men de fleste iagttagere er enige om, at sagen har forbindelse til sommerens 104 dage lange strid mellem libanesiske regeringstropper og gruppen Fatah al Islam, der havde forskanset sig i den palæstinensiske flygtningelejr Nahr el Bared, der ligger nær Tripoli i det nordlige Libanon.

"Jeg er overbevist om, at der er en forbindelse, men hvor den ligger, kan jeg endnu kun gætte på," siger professor Karim Makdisi, der forsker i islamiske grupper på American University i den libanesiske hovedstad Beirut.

"Ingen ved ret meget lige nu, så det er for tidligt at komme med andet end teorier. Man skal i hvert tilfælde sortere grundigt i alt det nonsens, der kommer fra politikerne, men når det er sagt, vil jeg også tilføje, at denne sag er større, mere ubehagelig og mere vidt forgrenet internationalt, end nogen af os tør tænke på," siger han.

Jihad kun mod USA

Mahmoud Abu al Qaqa er i libanesisk presse blevet betegnet som Fatah al Islams Godfather. Han betragtes i mange sammenhænge som gruppens ideologiske ophav, og har navnlig siden 2003 opbygget en stor gruppe tilhængere i Aleppo, hvor han var leder af en religiøs skole.

Den syriske præsident, Bashar al Assad, har ladet ham fortsætte med sine aktiviteter, der blandt andet omfattede rekruttering af frivillige til modstandskampen mod den amerikanske besættelse i nabolandet Irak. Dette kan Assad have set som sin fordel, idet Abu al Qaqas aktiviteter dermed at bidraget til at uddybe den amerikanske fiasko i Irak. På hjemmefronten har den syriske leder, der selv tilhører det alawitiske mindretal, sideløbende kunnet bruge sin alliance med Mahmoud Abu al Qaqa til at komme på bedre fod med landets sunnimuslimske flertal.

"Det er en kendt sag, at Assad har ladet Mahmoud Abu al Qaqa fortsætte sine aktiviteter på betingelse af, at han ikke prædikede jihad mod det syriske regime, men kun mod USA," forklarer Karim Makdisi.

"I de seneste par måneder har grundlaget for denne aftale imidlertid forskubbet sig, og man kan gætte på at noget af sammenhængen ligger her."

I forbindelse med nedkæmpelsen af Fatah al Islam i Nahr el Bared gjorde de libanesiske regeringsstyrker omfattende brug af syriske efterretningsoplysninger, og dette har ført til at Mahmoud Abu al Qaqa mistede tilliden til styret i Damaskus.

"Bashar al Assad har længe leget med ilden ved sin forbindelse til islamisterne," forklarer Karim Maksisi videre.

"Han har draget politisk fordel af en religiøs bevægelse, hvis intentioner og virkelig omfang han tydeligvis slet ikke har været klar over. Det tror jeg, han blev i forbindelse med Nahr el Bared."

Var for pragmatisk

Makdisi ønsker ikke at sige, om de syriske myndigheder skal være direkte impliceret i fredagens attentat. Men han opfatter det som et kvalificeret gæt - i hvert tilfælde i forhold til de øvrige teorier, som allerede er i cirkulation. At israelske Mossad skulle stå bag, anser han som helt usandsynligt, idet israelerne lige nu gør alt for at undgå en konfrontation med Syrien, og han mener heller ikke, amerikanske CIA kan stå bag.

"Men det kan være en af de øvrige, islamiske grupper," siger han.

"Hele det miljø har været under stærkt pres lige siden konfrontationen i Nahr el Bared startede, og dette har ført til en vis indre splid mellem forskellige grupper. Mahmoud Abu al Qaqa er før blevet kritiseret for sine pragmatiske holdninger til det syriske styre, og nogen kan have frygtet, at dette kunne blive brugt som indgang til nye afsløringer af de islamiske gruppers aktiviteter."

Det libanesiske dagblad An Nahar rapporterer, at en hel stribe kendte islamiske grupper, og altså ikke bare Fatah al Islam, er gået under jorden på det sidste. Og de holder endnu lavere profil i takt med de tiltagende europæiske formodninger om at Fatah al Islam kan have haft en rolle i flere markante terrorangreb i Europa.

"Der er flere, som ser ud til at have brændt fingere her i Mellemøsten," slutter Karim Makdisi.

"Det er en kendt sag her i Libanon, at ikke alle blev dræbt i Nahr el Bared, men at visse af vore leder lod et betragteligt antal af dem slippe ud. Lige nu bekymrer alle sig om det libanesiske præsidentvalg og stabiliteten her i landet, men den sag vil vise sig at være helt ubetydelig, når sandheden om Fatah al Islam kommer frem. Nogen har ment, at Mahmoud Abu al Qaqa skulle ryddes af vejen, men tør godt sige, at han kun er et lille symptom på noget meget større."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her