Analyse
Læsetid: 4 min.

Et jagerfly er ikke bare et jagerfly

Der kan ligge nogle lange politiske efterspil i sidste uges israelske krænkelse af syrisk luftrum
Udland
14. september 2007

TEL AVIV - En uge efter de første syriske protester over at israelske jagerfly trængte ind i landets luftrum og skal have bombet mål i Syrien, nægter sagen at dø. Tvært-imod synes den diplomatiske krise at blive dybere for hver dag, mens sagens dystre natur understreges af, at både de syriske og de israelske myndigheder søger at hemmeligholde sagens detaljer.

Så meget står dog fast, at den israelske indtrængen i syrisk luftrum formodes at have haft som mål at ødelægge en transport af iranske våben på vej gennem det nordlige Syrien mod Hizbollah i Libanon. I hvilket omfang operationens militære mål blev nået, er uklart, hvorimod det er tydeligt, at den har ført til en forhøjet atmosfære af konfrontation mellem Israel og Syrien.

Jagerflyets symbolik

Lige siden sidste sommers krig i Libanon har der hersket et forhøjet spændingsniveau i forholdet mellem Israel og Syrien. Mange analytikere havde gættet på, at dette ville føre til en militær konfrontation i løbet af den sommer, vi netop har lagt bag os, og nu er der atter gang i spekulationerne over, om dette kan være optakten til den nævnte konflikt.

Den syriske præsident Bashar al Assad er hårdt trængt og leder desperat efter politiske resultater. Hans relationer til nabolandet Irak er på det seneste kørt fast i en grad, så han har lukket grænserne for de flygtninge, som kommer til Syrien herfra, og hans forsøg på at genopbygge den syriske rolle i Libanon har heller ikke båret frugt. Det samme kan man sige om hans gentagne fredsfølere over for Israel, så derfor gættes der nu på, at den israelske overflyvning kan stå som en provokation, han har vanskeligt ved at komme udenom.

Man skal huske, at dette er en del af verden, hvor jagerflyet har en helt særlig symbolik. Fra et arabisk synspunkt benytter Israel overflyvninger som disse til at demonstrere sin magtposition. Det er sket et utal af gange over Libanon, Gazastribens palæstinensiske befolkning har lignende erfaringer i overmål, og også i det følsomme spørgsmål om Golanhøjderne har syrerne tidligere set israelske opvisninger af denne karakter. Så længe det blot har drejet sig om en overflyvning, har de enkelte sager kunnet begrænse sig til de sædvanlige protester, hvorimod affæren har en anden karakter, hvis den, som det nu synes at være tilfældet, drejer sig om en militær operation med fysiske resultater på landjorden.

Undermineret myte

Bashar al Assad har gennem det sidste år benyttet enhver given lejlighed til at afvise sin påståede interesse for en krig med Israel. Dette giver diplomatisk fornuft, al den stund det syriske forsvar ikke vurderes at være materielt eller kampmoralsk i stand til at stille meget op over for en israelsk offensiv.

Her er det vigtigt at holde sig for øje, at Hizbollah sidste sommer benyttede sig af en uhyre effektiv guerilla-teknik, mens syrerne vil kunne stille med en konventionel hær. Dette tegner et helt andet taktisk billede. Men samtidig skal det huskes, at myten om den israelske hærs uovervindelighed i den grad blev undermineret af Hizbollah for godt et år siden, at Bashar al Assad nu godt tør lege med ilden, fordi andre diplomatiske veje ikke har båret frugt.

Syriens første reaktion på overflyvningen var forsøg på at nedtone historien helt, men når den nu er kommet frem alligevel, synes præsidenten at se en interesse i at lade sagen køre.

Tilbageholdenhed i Gaza

Israelerne har også forstået sagens alvor. Forsvarets talsmandskontor i Tel Aviv har lukket helt ned for udtalelserne, og som et tydeligt fingerpeg er der overraskende ro på en anden front, nemlig Gazastriben.

Under normale omstændigheder ville Israel have reageret tungt på ugens palæstinensiske raketangreb, der sårede 63 israelske soldater i en militærbase nær Gazastriben. Men forsvarsminister Ehud Barak har givet ordre til, at de militære operationer her skal forblive ved begrænsede indtrængninger op til tre kilometer ind på Striben, hvilket beskrives som tilbageholdende.

Traditionelt vil Israel nemlig nedtone sine aktiviteter på én front, hvis der er optræk til ballade på en anden. Det så vi ved den pludselige afbrydelse af sidste års Operation Sommerregn på Gazastriben op til krigen i Libanon. Ganske vist udtaler israelske militærkilder, at man ikke ser umiddelbare tegn på syriske krigsforberedelser, men ikke desto mindre har man sat styrkerne langs den syriske grænse i højt beredskab.

Mens amerikanske regeringskilder i går bekræftede, at et israelsk angreb har fundet sted, forventer ingen dog, at en militær konfrontation i området er umiddelbart forestående. Men analytikere mener, at denne vil komme, hvis ikke diplomatiske gennembrud formår at aflade spændingen. Dette vil blandt andet hænge sammen med, hvad USA vælger at foretage sig over for Iran, hvorved hele overflyvningsaffærens betydning ligger som et yderligere tilføjet element i dette større politiske spil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her