Nyhed
Læsetid: 1 min.

Krisemøde blandt diplomater

Mens militæret går på gaden, er der hektisk aktivitet blandt Yangons diplomatkorps
Udland
27. september 2007

Tirsdag aften er jeg med til et krisemøde, europæiske diplomater og EU-repræsentanter holder ved mørkets frembrud i et baglokale på Yangons dyreste restaurant. Den er gemt godt af vejen, og det er vigtigt, når man ikke kan føle sig i sikkerhed for militærstyrets informanter. Flere af dem er - efter at situationens alvor er gået op for dem - ankommet til Myanmar fra Bangkok, hvor mange lande, inklusive Danmark, har deres ambassader. Den britiske ambassadør, Mark Canning, har tilbragt dagen i Nay Pyi Daw for at informere generalerne om Storbritanniens holdning og anmode om en fredelig løsning.

"Det er som om, det ikke er gået op for dem, at der er tale om en folkelig opstand med bred opbakning. De tror, det er en lille gruppe ballademagere understøttet af fjendtlige udenlandske lande," siger en vestlig diplomat til mig, mens en sms tikker ind på hendes myanmarske mobiltelefon. Mobildækningen har været svingende de sidste dage og mange telefoner er blevet lukkede.

"Udgangsforbud i Mandalay fra kl. 21 til kl. 5," meddeler en af hendes lokale kontakter. Et par timer forinden er pansrede mandskabsvogne, bevæbnet politi og soldater blevet kørt i stilling ved Yangons rådhus over for Sule pagoden i Yangons centrum. De ankom først da dagens demonstration var forbi, mens solen gik ned over byen.

Alligevel er der roligt i Yangons gader, da jeg tager en taxa til mit hotel omkring midnat. Et par taxa-chauffører hyggesnakker i den varme nat. Vi runder vejen til Suu Kyis hus, der stadig er spærret, men kun få politibetjente er nu synlige.

Onsdag får alle udenlandske diplomater besked om, at de er kaldt til møde i det myanmarske udenrigsministerium i militærstyrets fjerntliggende regeringssæde i Nay Pyi Daw. De flyver derop torsdag morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her