Læsetid: 5 min.

Militant terrorgruppe har forbindelser til Danmark

Mindst tre personer med tilknytning til Danmark bliver i øjeblikket tilbageholdt af de libanesiske myndigheder, mistænkt for deltagelse i den internationale terrororganisation Fatah al-Islam
Fatah al-Islam er en international terrororganisation med stærke ideologiske bånd til al-Qaeda .

Fatah al-Islam er en international terrororganisation med stærke ideologiske bånd til al-Qaeda .

Udland
22. september 2007

Måske tre, formentlig fire danskere er blevet fængslet i Libanon, hvor de mistænkes for forbindelse til den islamistiske terrororganisation Fatah al-Islam (Islams Triumf), der de seneste tre måneder har udkæmpet blodige kampe med den libanesiske hær. En af de anholdte menes at være højtstående medlem af organisationen, som angiveligt står bag flere bombeattentater både i Libanon og Europa.

Udenrigsministeriet bekræfter, at de libanesiske myndigheder tilbageholder i hvert fald tre mænd i alderen 35-45 år med forbindelse til Danmark. Også det libanesiske forsvarsministerium bekræfter, at en række danskere er anholdt.

Ifølge Udenrigsministeriet har en af de anholdte dansk statsborgerskab, mens to blot har opholdstilladelse her i landet. Den fjerde arresterede dansker er Lars Thuesen fra Udenrigsministeriets Borgerservice ikke bekendt med, men flere myndighedskilder i Beirut bekræfter over for Information arrestationen af en fjerde, 27-årig mand, ligeledes med danske papirer.

Den ene af de tilbageholdte er den 42-årige W.B., en libaneser med dansk opholdstilladelse, som blev pågrebet allerede den 6. juli i byen al-Mina nær Tripoli i det nordlige Libanon, da libanesiske sikkerhedsstyrker ransagede lejligheden, hvor han befandt sig. W.B. er en velkendt islamist i Libanon og mistænkes af de libanesiske myndigheder for at være en af lederne i Fatah al-Islam.

Ifølge libanesiske sikkerhedskilder har den meget velbegavede W.B. været impliceret i det angreb på den libanesiske hær, som den 20. maj i år førte til udbruddet af de blodige kampe i den palæstinensiske flygtningelejr Nahr al-Bared nord for Tripoli. Sikkerhedskilderne siger, at W.B. havde adskillige identifikationspapirer på sig samt en pistol, da han blev arresteret.

I Libanon er W.B. bl.a .kendt som tidligere medlem af den militante islamiske organisation Harakat al-Tawhid al-Islami (Den Islamiske Enheds bevægelse), der i 1980'erne kæmpede for at oprette en islamisk stat i Nordlibanon. Efter at syriske tropper besejrede organisationen i 1985, flygtede han til Danmark, hvor han fik opholdstilladelse. I 2005 vendte han imidlertid tilbage til Libanon, efter at syrerne havde forladt landet.

Ifølge libanesisk presse er to af W.B.'s brødre ligeledes blevet arresteret, mistænkt for medlemskab af Fatah al-Islam. Ingen af dem har dog tilsyneladende forbindelse til Danmark.

Irak-veteran

Den anden tilbageholdte dansker er ifølge Informations kilder en 27-årig syrisk-født mand med danske papirer. M.D. har angiveligt kæmpet sammen med oprørsgrupper i Irak og er blevet trænet i bl.a. bombefremstilling i den libanesiske Bekaa-dal og i Syrien, hvor Fatah al-Islams moderorganisation, Fatah al-Intifada, har haft træningslejre.

Ifølge en libanesisk sikkerhedskilde rejste M.D. til Libanon i december 2006 på danske papirer. Han havde læst om Fatah al-Islam på nettet og donerede angiveligt 7.000 dollar (37.600 kr.) til gruppen ved sin ankomst.

Før kampene i den palæstinensiske flygtningelejr Nahr al-Bared brød ud i foråret 2007, blev M.D. angiveligt beordret tilbage til Danmark med besked om at hverve mindst tre nye medlemmer til Fatah al-Islam.

Også M.D. er ifølge Informations kilder en - omend lavere rangerende - leder i organisationen, og han blev arresteret under bombardementerne af Nahr al-Bared-lejren, hvor han var blevet såret og lå fastklemt under en sammenstyrtet bygning.

I Udenrigsministeriet har Lars Thuesen ikke noget kendskab til den 27-årige mand.

"Vi er hverken blevet kontaktet af de libanesiske myndigheder eller af pårørende. Hvis han kun har dansk opholdstilladelse, har de libanesiske myndigheder ikke pligt til at oplyse os om ham. Så hvis ingen meddeler os om hans fængsling, har vi ingen mulighed for at yde f.eks. retshjælp", siger Thuesen.

Udenrigsministeriet vil dog efter at have fået kendskab til sagen forsøge at finde ud af, om vedkommende har en tilknytning til Danmark.

Sigtet for terror

Den tredje tilbageholdte dansker er den 40-årige palæstinenser M.F., der har dansk opholdstilladelse. Han har boet i Danmark i 17 år, men blev arresteret, da han i sommer besøgte sin nuværende kone og seks måneder gamle søn, som på grund af familiesammenføringsproblemer boede i Nahr al-Bared-lejren.

Som den foreløbig eneste af de tilbageholdte danskere er M.F. sigtet for at samarbejde med og yde finansiel støtte til en terrororganisation. Sagen kommer først for retten om tre måneder, men Udenrigsministeriet har skaffet manden en advokat og mener, at sagen "er i en god gænge".

Ifølge en kilde med indsigt i sagen er M.F. imidlertid blevet slået og sparket efter anholdelsen og er nu "gået fuldstændigt ned psykisk og har tabt sig meget". Han har angiveligt været isolationsfængslet, men er blevet taget ud af isolation og flyttet til et andet fængsel, efter at Udenrigsministeriet gik ind i sagen.

Ifølge Islamisk Trossamfunds talsmand, Kassem Ahmed, der kender M.F, er der tale om en meget religiøs mand.

"Der er ingen tvivl om, at han er så religiøs, at han har sympati for Fatah al-Islams holdninger," har han sagt til Jyllands-Posten, som tidligere har skrevet om M.F.'s arrestation.

Ifølge Informations kilder har M.F. over for de libanesiske myndigheder indrømmet at have doneret omkring 800 dollar (4.300 kr.) til Fatah al-Islam, men siger dog samtidig, at han ikke var klar over, at der var tale om en militant islamistisk organisation.

Ifølge Kassem blev M.F. arresteret i forbindelse med begravelsen af et Fatah al-Islam-medlem, men en anden kilde siger, at han blev arresteret, da han i juni måned forsøgte at komme ud af Nahr al-Bared-lejren i en ambulance sammen med sin syge far.

Libanon bekræfter

En talsmand for det libanesiske forsvarsministerium, oberst Salih Suleiman, bekræfter også, at Libanon tilbageholder flere danskere.

"Men det kan tage tid, før vi ved, om der er tale om tre eller fire, og før der bliver rejst yderligere sigtelser," siger han.

Årsagen er, at de libanesiske myndigheder i øjeblikket er overbebyrdede af de mange anholdte fra Nahr al-Bared-kampene.

"Under vores anholdelser fandt vi mange falske papirer, og det kan tage lang tid at gennemgå alles identiteter," siger Salih Suleiman.

Ifølge obersten har de libanesiske myndigheder arresteret mere end 220 personer i forbindelse med kampene.

Lars Thuesen fra Udenrigsministeriets Borgerservice fortæller, at det er begrænset, hvad ministeriet kan gøre for at hjælpe de anholdte:

"Vi er i kontakt med i alt tre anholdte og basalt set forsøger vi at sikre, at deres rettigheder bliver overholdt," siger han. "Vi betaler ikke for advokatbistand, men kan sørge for, at en advokat kan blive beskikket. Desuden kan vi også hjælpe med at kontakte de pårørende og sørge for, at en repræsentant fra ambassaden besøger de anholdte i fængslet," siger han.

Thuesen oplyser også, at de tre anholdte, som ministeriet er bekendt med, alle har fået advokater og besøg i fængslet.

Hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, ser man med stor alvor på sagerne. PET's chef Jakob Scharf vil dog ikke kommentere konkrete sager.

"Men mere generelt kan jeg oplyse, at PET selvfølgelig er opmærksom på, hvorvidt herboende personer deltager i terrorrelaterede handlinger i udlandet," siger han i en skriftlig kommentar.

Annasofie Flamand er freelancejournalist

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her