Nyhed
Læsetid: 6 min.

Myanmar-junta lukker for kommunikationen

Informationsstrømmen fra Myanmar via internet og mobiltelefoner er i løbet af det seneste døgn stilnet mærkbart af. Her følger et udpluk af, hvad Myanmars bloggere nåede at berette om 'Munkerevolutionen' og regimets reaktioner på den, før mobil- og internettet gik i sort
Myanmars buddhistiske munke demonstrerer og står med skilte, hvorpå der står -Vi er blot fulde af medfølelse. Hvorfor dræbe os?- og -Stop knægtelse af menneskerettighederne i Myanmar- - dagen efter at militæret gik løs på dem onsdag og dræbte mindst otte personer.

Myanmars buddhistiske munke demonstrerer og står med skilte, hvorpå der står -Vi er blot fulde af medfølelse. Hvorfor dræbe os?- og -Stop knægtelse af menneskerettighederne i Myanmar- - dagen efter at militæret gik løs på dem onsdag og dræbte mindst otte personer.

Eranga Jayawardena

Udland
28. september 2007

Myanmars militærjunta har gennem de seneste døgn desperat forsøgt at lukke af for internetkommunikation og telefonforbindelser til verden udenfor, efter at en strøm af blogberetninger og videoklip fra mobiltelefonkameraer har båret vidnesbyrd om de dramatiske hændelser i hovedstaden Yangons og Mandalays gader.

Flere cybercafeer er blevet rapporteret lukket og dele af mobilnettet blevet afbrudt, og resultatet er, at informationsstrømmen nu er aftaget markant.

Den asiatiske afdeling af Journalister Uden Grænser (RSF) oplyser, at man nu ikke længere modtager e-mail fra Myanmar.

"De, som stadig kan finde adgang til internettet, må konstatere, at det er blevet utrolig langsomt, og at det nu er næsten umuligt at sende billeder," siger RSF's chef i Asien, Vincent Brussels, til den britiske avis The Guardian.

Mindre end en procent af Myanmars befolkning har adgang til internettet, og kun 25.000 har e-mail-adresser. Alligevel har drevne bloggere i mange tilfælde fundet smutveje uden om de officielle firewalls, ligesom mynmarere med videooptagelser har søgt adgang via ambassader, udenlandske virksomheder eller ngo'er, hvis internetforbindelser ikke er underlagt samme stramme restriktioner. En af de væsentligste websider til løbende at levere opdaterede informationer er det eksilmyanmarske Burmas Demokratiske Stemme (BDS), der opererer fra Norge. Også redaktøren for BDS's nyhedstjeneste beklager sig over, at han ikke kan komme i kontakt med sine forbindelser i Myanmar. Til The Guardian siger han: "Vi har fået informationer via mobiltelefoner, men forbindelserne er nu afbrudt. Vores reportere bruger i stedet cybercafeer, men trafikken er aftaget meget i de seneste timer. Også fastnet-telefonforbindelserne er blevet lukket."

Her følger et udpluk af de vidnesbyrd, som bl. a. The Independent og BBC har indsamlet via e-mails og blogs fra Myanmar, før informationsstrømmen stilnede af. De er indsamlet over seneste tre-fire dage.

Dawn 109, Yangon:

"Yangon er fuld af rygter. Jeg bliver frygtelig paranoid. Militæret har givet ordre til at skyde. Jeg har lige hørt ... at de har fået ordre til at skyde. Lige nu fortæller en kollega mig: 'De vil skyde'. Med egne øjne har jeg set over 500 munke ... som er marcheret til Bo Gyoke Aung Sand-gaden. Der var også andre mennesker, der gik ved siden af optoget, og som holdt hinanden i hånden og bar buddhistiske flag og sang og klappede i hænderne. Jeg hørte dem messe: 'Til de utallige væsener, der lever i de utallige universer imod Øst - måtte I være fri for fare og fri for vrede. Måtte I blive fri for lidelser og måtte jeres hjerter være fredfyldte. Måtte der komme fred på jord'."

Kto Hike, Yangon:

"Over hele Yangon har tusindvis af mennesker sat sig i bevægelse, nogle til fods andre på cykler, fra 26. Gade til 33. Gade. Soldater iført politiuniformer bruger tåregasgranater, officerer råber befalinger om at skyde lige over folks hoveder. Skudsalver brager konstant løs. Studerende fra Main University Road marcherer nu imod 80. Gade. Onsdag blev en buddhistisk munk tævet ihjel af bøller iklædt civilt tøj, da han bad foran Shwe Dagon-pagoden i Yangons centrum. Hans lig blev båret til Sadu-klostret i Kyee Mindine.

Jeg arbejder deltids på akutafdelingen på Yangons General Hospital. Ved 14-tiden blev fem patienter indbragt med skudsår... En af dem døde på stedet, de fire er stadig i kritisk tilstand. En patients ledsager sagde, at hans kammerat ikke havde deltaget i protesterne. Han havde kun set på optoget og diskuteret protesterne med andre på Café Bar ved Shaw Dagon-pagoden... Et militærkøretøj fra regeringen var kørt midt igennem optoget og havde skudt blindt på alle..."

Sein Khaloke:

"Buddhistiske munke messer: 'Måtte alle mennesker være fri fra drab og tortur. Lad vor medfølelse og kærlighed brede sig over landet' og: 'Fred på jorden'."

Mya, Yangon:

"En munk, som var med i protestaktionerne, kom og fortalte os om sine oplevelser. Han sagde: 'Vi er ikke bange, vi har ikke begået nogen forbrydelse. Vi fremsiger bare bønner og deltager i protesterne. Vi har ikke taget imod penge fra tilskuere, skønt de har tilbudt os mange. Vi har kun taget imod vand. Folk klapper, smiler og opmuntrer os'. Munken så ud til at være meget glad, opstemt og stolt. Men jeg er bekymret for dem. De bekymrer sig for os, og vi beder for dem, om at de ikke bliver gjort fortræd."

Mg Khar, Yangon

"Situationen lige nu kan føre til borgerkrig, fordi juntaen stadig sidder på magten, og oppositionen kan finde på at benytte denne lejlighed til at starte en væbnet kamp. Vi ønsker, at tingene skal forandres ad fredelig vej og ikke igennem en borgerkrig. Men er der ikke nogen vej uden om væbnet kamp, vil folket vælge denne, og forholdene i vort arme land vil kunne blive endnu værre. Internationalt pres, også fra Kina og Rusland, er meget vigtigt for Burmas fremtid lige nu."

Soe Soe, Mandalay

"Jeg føler mig ikke sikker på, hvor disse protester vil føre hen, men jeg er ikke vis på, at de er et godt tegn. Mange mennesker forventer, at der vil ske store forandringer snart. Jeg er ikke sikker på, at munkene vil få tilslutning fra studerende og arbejdere for slet ikke at tale om fra soldaterne. Vi føler os meget utrygge, fordi vi ikke ved, hvad regeringen pønser på. De regeringskontrollerede aviser bringer nyheder om, at munkene forsøger at ophidse offentligheden. Dette kan være den store undskyldning for at indlede et angreb på munkene. Jeg håber ikke, det kommer til et blodbad denne gang, som det vi så i 1988."

Kyi Kyi, Yangon

"Jeg har virkelig ondt af vores land og vores folk, fordi vi er underkastet den onde juntas herredømme. Vi har ingen våben, vi ønsker bare fred, en bedre fremtid og demokrati. Vi håber på, at FN's Sikkerhedsråd vil lægge pres på juntaen. Vi er så bange."

David, Yangon

"Nu skruer juntaen ned for internetforbindelsernes båndbredde, så vi må vente rigtig længe, før en webside kommer frem. Sikkerhedsstyrker blokerer demonstrationsmarchernes rute. I går beordrede juntaen indbyggerne i Yangon og Mandalay til at blive inden døre fra kl. 21 til kl. fem om morgenen. Jeg tror, at juntaen vil beslutte sig for at afbryde alle kommunikationslinjer."

Thila, Yangon

"Jeg så en lastbil fyldt med politifolk bevæbnet med, hvad der så ud som AK47-rifler. Militærjuntaen har forarmet os igennem næsten to årtier."

Anonymt øjenvidne, Yangon

"Uropoliti er begyndt at jagte munke og tæve dem. Over 200 blev halet op på ladene af lastbiler og kørt væk. Jeg så omkring 80 andre munke, som blev ført bort."

Samson, Yangon

"Det skærer en i hjertet at være vidne til det, som nu sker. Militæret har brugt nogen magt, men ikke deres fulde potentiale. Det vil skræmme folk ved at bruge bragt, og hvis ikke demonstranterne trækker sig tilbage, vil det optrappe deres aktioner. Det er altafgørende, at vi står fast. For hvis protesterne først klinger af, vil regeringen se sin chance og sætte alle i fængsel. De statslige medier beskylder pøbelen for at bruge vold. Men vi har kun smidt med sten imod dem, der tævede munke. Det er svært at fatte, at buddhistiske soldater vil angribe buddhistiske munke. Folk er meget vrede, men samtidig håbefulde. Myanmars fremtid afhænger af Kina. Jeg håber, Kina følger sin politik om ikke at blande sig i andre landes indre anliggender. Vi er i en vanskelig position. Enten går vi over til demokrati eller tilbage til militærdiktatur."

Thian, Yangon

"Der er mange mennesker i hospitalets akutafdeling, heraf flere døende. Et øjenvidne fortalte mig, at tre munke blev indbragt af en taxichauffør, og at en af munkene døde på operationsbordet. De to andre er i kritisk tilstand. Mange mennesker er hårdt sårede."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup
Michael Skaarup

jeg ville poste billedet med den smadret hjerne, men den kan findes her