Nyhed
Læsetid: 1 min.

Nepals maoister ud af regeringen

Alvorligt tilbageslag for fredsproces i Nepal - nye demonstrationer bebudet
Efter at Nepals maoister i går meddelte, at de trækker sig ud af regeringen, gik partiets tilhængere på gaden for bl.a. at forlange, at kong Gyanendra fratræder tronen.

Efter at Nepals maoister i går meddelte, at de trækker sig ud af regeringen, gik partiets tilhængere på gaden for bl.a. at forlange, at kong Gyanendra fratræder tronen.

Binod Joshi

Udland
19. september 2007

Nepals maoistiske oprørsbevægelse meddelte i går, at den træder ud af landets overgangsregering efter et sammenbrud i forhandlingerne med premierministeren.

Maoisterne sagde, at de vil iværksætte demonstrationer i gaderne, efter at premierministeren ikke var gået ind på deres krav om at opløse landets monarki inden det kommende valg.

"Vi har indgivet vores afskedsansøgninger til premierministeren," sagde den maoistiske minister Dev Gurung efter sammenbruddet.

Bruddet mellem maoisterne og regeringen er et alvorligt tilbageslag for sidste års fredsaftale, som bragte et 10 år langt voldeligt oprør til en afslutning. Over 13.000 mennesker mistede livet under oprøret. Det var meningen, at valget den 22. november skal afgøre monarkiets skæbne, men maoisterne har påstået, at kong Gyanendra og hans tilhængere forsøgte at sabotere valget.

Oprørsbevægelsen siger, at den vil overholde en våbenhvileaftale, og at den insisterer på, at valget skal finde sted som aftalt.

Den maoistiske konflikt i Nepal begyndte i 1996 og har svækket både nødhjælpsarbejde og turisme i landet, som hører til verdens fattigste.

Nepals tidligere maoistiske oprørere svor i går, at de vil forstyrre forberedelserne til det planlagte historiske valg til november, med mindre monarkiet i landet øjeblikkeligt bliver ophævet.

Meddelelsen kom kort tid efter bekendtgørelsen om, at maoisterne træder ud af Nepals overgangsregering.

Maoisterne sagde, at de vil iværksætte demonstrationer i gaderne, fordi premierministeren ikke var gået ind på deres krav om at opløse landets monarki inden det kommende valg. Maoisterne truede også med at gribe til våben igen, hvis deres krav ignoreres.

Fra dansk side ser Mellemfolkeligt Samvirkes landechef i Nepal, Sten Andersen, på situationen med alvor:

"Maoisternes beslutning er et afgørende tilbageskridt for fred og demokrati i Ne-pal, fordi den med stor sandsynlighed betyder, at uro-ligheder og vold vil eskalere. Det kan kun påvirke den demokratiske proces op til valget i negativ retning," siger han. ritzau/Reuters/Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her