Læsetid: 2 min.

Norsk mønsterfængsel satser på økologi

Resocialiseringen af de indsatte i Bastøy Fengsel i Norge omfatter opdragelse til en grøn livsførelse
Udland
13. september 2007

Fra Alcatraz til Robben Island - fængsler henlagt til øer er der mange eksempler på gennem historien, men Norges udgave kan vigte sig af sit helt eget særpræg.

Bastøy Fengsel, der ligger på øen af samme navn omkring 80 km syd for Oslo, har solfangere og opvarmer sine bygninger med træaffald frem for olie, ligesom man efterlever et strengt genbrugskodeks og er næsten selvforsynende inden for fødevareproduktion.

Hvis de indsatte i Bastøy Fengsel spiser havregrød, kan man være sikker på, at det er økologisk havregrød. For det er ikke kun rekreative rusmidler, som er forbudt her - det samme gælder pesticider. Alle kartofler, bønner, korn og bær, der vokser i fængselshaven, er 100 procent økologiske. Fængslet har vundet miljøpriser, og al mad, som ikke bliver udnyttet i dets eget køkken, bliver solgt til andre fængsler.

For at tilføre protein til kosten, er de indsatte sat til at passe 200 høns, 40 får og 20 køer, ligesom det er muligt at bedrive et vist fiskeri i Skagerrak.

"Det er et led i vores strategi til at udvikle de indsattes ansvarsfølelse, at vi lader dem tage sig af planter og dyr," siger fængslets vicedirektør, Per Eirik Lund.

De indsatte har også hjulpet til med at rejse solfangerne.

Indtil videre beklæder de grønne energigeneratorer dog kun en enkelt af fængselsblokkene, men fængselsmyndighederne forventer, at de vil kunne reducere behovet for ekstern elektricitet med 7o pct. i denne bygning, og lykkes det, vil det ikke vare længe, før yderligere solfangere installeres.

Badetur

Norges fængselssystem er en del mere afslappet end Storbritanniens. Maksimumstraffen lyder på 21 års fængsel, men kun få indsatte opnår at afsone så længe.

Man kan ikke fortænke de 115 indsatte på Bastøy i måske at opleve tiden i fængslet lidt som at være på sommerlejr. Her findes ingen pigtrådsafspærringer, og fangerne bliver ikke låst inde i celler om natten. Når vejret er varmt, er der sågar en god badestrand foruden masser af natur at boltre sig i.

"Man kan enten gøre fængselstilværelsen til ren straf eller man kan forsøge at udrette noget positivt og gøre de indsatte til gode borgere. Vores hovedformål her er at bevise, at vi er et fængsel, der reducerer kriminelt tilbagefald, og vores økologiske indfaldsvinkel er del af den strategi," forklarer Lund.

En 41-årig indsat ved navn Knut, som afsoner en dom for narkosmugling, blev overført til denne ø efter at have udviklet en depression i sin tid i et topsikret fængsel.

"Da jeg kom til Bastøy, var det ligesom at få luft under vingerne," udtaler han til en norsk avis.

Og han er ikke alene om at tage vel imod de miljørigtige leveregler, hævder Lund.

"Nogle af fangerne er blevet endnu grønnere end vi. Ved en enkelt lejlighed, da jeg holdt pause fra mit arbejde og drak kaffe af en engangskop, gav en af dem mig ligefrem et møgfald - 'Hør her, hr. direktør, det er altså ikke særlig grønt, det dér'".

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her