Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nye dyre- og plantearter fundet i Vietnam

Forskere har atter fundet nye dyr og planter i et afsides bjergområde i Vietnam. Og der kan gemme sig endnu flere, mener naturorganisation
Blandt de 11 nye arter, som er fundet i Vietnam, er denne slange fra familien Xenochrophis flavipunctata.

Blandt de 11 nye arter, som er fundet i Vietnam, er denne slange fra familien Xenochrophis flavipunctata.

Raoul Bain

Udland
27. september 2007

Forskere har opdaget 11 nye arter af dyr og planter i et bjergområde i det centrale Vietnam, oplyser WWF Verdensnaturfonden. De nyfundne arter er en slange, to sommerfugle, fem orkidéer og tre andre planter, som udelukkende findes i den tropiske skov i det, der kaldes Vietnams 'grønne korridor'.

10 andre plantearter, heriblandt fire orkidéer, undersøges stadig, men synes også at være hidtil ubeskrevne.

De nye opdagelser kommer fra det område i Thua Thien Hue-provinsen, der i 1990'erne leverede spektakulære fund af større pattedyr, herunder flere ukendtehjortearter.

"Man finder kun så mange nye arter i meget særlige områder, og den grønne korridor er et sådant område. De seneste opdagelser er måske kun toppen af isbjerget," siger Chris Dickinson, WWF's chefrådgiver i området.

Regnskovene i den centrale del af Annam-bjergene har sandsynligvis ligget hen i tusinder af år med et gennemgående, ubrudt skovdække og har derved sikret enestående levesteder for mange arter.

Den ny slangeart lever ved vandløb, hvor den fanger frøer og andre smådyr. Den bliver op til 80 cm lang, har en smuk gullig stribe langs hovedet, og kroppen er dækket af røde prikker. De nye sommerfugle føjer sig til de seks andre, der er fundet i regionen siden 1996.

Tre af de nye orkidéarter er helt uden blade, hvilket er sjældent for orkidéer. De indeholder intet klorofyl og lever af materiale i forrådnelse, bl.a. svampe. En af de andre nye planter er en aspidistra, som frembringer en næsten sort blomst.

Truet af mennesker

WWF Verdensnaturfonden understreger, at de nye fund er truet af ulovlig træhugst, jagt, ubæredygtig udnyttelse af naturrigdomme og interessekonflikter i forbindelse med udvikling. Provinsmyndighederne i Thua Thien Hue har dog ifølge WWF forpligtet sig til at beskytte de værdifulde skovområder og forvalte dem uden rovdrift.

Nye undersøgelser viser, at den grønne korridor rummer mange truede arter, heriblandt 15 krybdyr og padder og seks forskellige fugle. Området er desuden hjemsted for Vietnams største bestand af en af verdens mest truede primater, en gibbonabe. Den grønne korridor menes også at være det bedste sted at bevare saolaen, et stykke vildkvæg, der blev opdaget af videnskaben i 1992.

Skovene i Annam-bjergene hjælper også med at bevare vigtige ressourcer som vand til tusindvis af mennesker, der er afhængige af regionens floder. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her