Læsetid: 3 min.

Parlamentarisme svækker ekstremisme

Dansk Folkeparti og dets europæiske sidestykker virker som en stødpude på de mest ekstreme højre-nationale grupper, mener eksperter. Men de nationalistiske syns-punkters indtog i den almindelige politiske debat kan samtidig danne grobund for nye radikaliseringer
8. september 2007

Jonni Hansen sidder sikkert bag lås og slå i Kolding arrest. Men der kan han også roligt blive siddende, for Danmarks højreradikale behøver ikke gå på gaden og slås for deres synspunkter, som det var tilfældet fra midten af 1980'erne og frem til midten af 1990'erne. Deres holdninger er i væsentlig grad krøbet ind i almindelig dansk politik i form af Dansk Folkeparti. Det mener phd. og forskningsassistent ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet, Rene Karpantschof, som forsker i udviklingen i den højrenationale bevægelse i Danmark.

"I 1990'erne var der i Danmark, og endnu mere i andre lande, en vis frygt for eller udsigt til, at der ville opstå voldelige gadebevægelser af større omfang, væbnede grupper, masser af drab og lignende. Men udviklingen blev i stedet, at selve synspunkterne vandt udbredelse i reformeret form. Dansk Folkeparti har stor parlamentarisk succes og mange af de forestillinger, som også nærer de øvrige grupper på den yderste højrefløj, har også pæn succes i den offentlige debat," siger han.

Stødpude

Ifølge Rene Karpantschof betyder Dansk Folkepartis succes, at andre, mere ekstreme, højrefløjsgrupperinger må se sig udkonkurreret.

"Fordi Dansk Folkeparti har så stor succes, bliver de attraktive for aktivister og grupperinger fra den øvrige yderste højrefløj. Derfor ser man ofte, at nogen af dem viser sig at være medlemmer af Dansk Folkeparti. Dermed bliver partiet konkurrent til de andre grupperinger. Vi har nogle gange set, at højreekstreme grupper forsøger at stille op lokalt til byråd og lignende. Men det har de meget svært ved, fordi de ikke kan konkurrere med Dansk Folkeparti, som er langt mere professionelle," siger han.

Lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet Gorm Harste er enig i, at parlamentarisk repræsentation af de højrenationalistiske synspunkter er med til at absorbere de mest ekstreme grupperinger.

"Man kan sige, at enten har man en pct. ekstremt højreradikale eller måske ti pct., som så er mindre ekstremt højreradikale. Dansk Folkeparti er noget af en stødpude for de radikale højregrupper, som bliver politisk arbejdsløse, fordi Dansk Folkeparti absorberer den nationalistiske retorik," siger han og nævner Sverige som eksempel på et land, hvor der ikke er et højrefløjsparti, og hvor der samtidig er betydeligt større og mere radikale nynazistiske grupper.

Ny radikalisering

Begge forskere frygter dog, at udviklingen kan gå mod mere ekstrem højrenationalisme. Rene Karpantschof mener, at der er risiko for, at de højrenationale synspunkters succes i den offentlige debat kan føre til nye etniske konflikter.

"Forestillingerne om at vores vestlige, kristne samfund er truet af en invaderende fjende har vundet meget stærk udbredelse. Og hvis der kommer en ny udløsende faktor, som 11. september 2001, hvad vil det så betyde, at der er nogle mere faste formulerede politiske forestillinger om, at muslimerne faktisk er vores fjende, og at de slet ikke skal være i Danmark? Om det vil føre til deciderede etniske konflikter af større format er ikke til at sige," siger han.

Gorm Harste mener også, at der er grund til at forvente, at Dansk Folkeparti vil fare endnu hårdere frem med den nationalistiske retorik i de kommende år. "Det er påfaldende, hvordan Dansk Folkeparti i de sidste syv-otte år er blevet forsvarer for velfærdsstaten. Og jo mere velfærdsstatspolitikken er kommet ind, des mere bliver partiet nødt til at føre nationalistisk politik for trods alt at adskille sig fra Socialdemokratiet. Derfor kan man forvente, at de vil skrue endnu mere op for retorikken," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu