Læsetid: 1 min.

Putin udpeger finansmand til ny regeringsleder

Ruslands præsident, Vladimir Putin, udpeger ukendt finansekspert til ny premierminister
Ruslands præsident, Vladimir Putin (tv.) modtog i går premierminister, Mikhail Fradkovs (th.), afskedsbegæring. Umiddelbart efter udpegede Putin den helt ukendte finansekspert Viktor Subkov til ny premierminister.

Ruslands præsident, Vladimir Putin (tv.) modtog i går premierminister, Mikhail Fradkovs (th.), afskedsbegæring. Umiddelbart efter udpegede Putin den helt ukendte finansekspert Viktor Subkov til ny premierminister.

DMITRY ASTAKHOV

13. september 2007

Ruslands præsident, Vladimir Putin, overraskende alt og alle, da han i går eftermiddag udpegede den helt ukendte finansekspert Viktor Subkov til ny premierminister. Det skete kort efter, at Putin accepterede den hidtidige premierminister, Mikhail Fradkovs, afskedsbegæring.

Udpegningen af Viktor Subkov som ny regeringsleder kom tilsyneladende helt bag på den politiske elite i Moskva, da Subkovs navn ikke har været nævnt som en mulighed.

Den 65-årige Sobkov er i øjeblikket chef for en afdeling i finansministeriet, der holder øje med hvidvaskning af penge.

Det var ventet, at Putin kort efter parlamentsvalget i december ville udpege sin kandidat til præsidentposten ved præsidentvalget i marts næste år. Den tidligere forsvarsminister Sergej Ivanov og chefen for energigiganten Gazprom, Dmitrij Medvedev, har længe været anset for at være favoritter til posten.

Mikhail Fradkov sagde, at han traf beslutningen "på grund af de kommende store politiske begivenheder i landet".

"Jeg ønskede at give præsidenten fuld handlekraft og frihed til at træffe beslutninger, også om regeringen," sagde den nu forhenværende regeringschef ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass.

Økonom

Putin lod gennem en talsmand meddele, at en ommøblering af regeringen er vigtig.

"Landet nærmer sig parlamentsvalget, som jo bliver efterfulgt af præsidentvalget," sagde Kreml-talsmand Aleksej Gromov på vegne af Putin.

Han citerede præsidenten for, at statsapparatet bliver nødt til at forberede sig på den kommende valgperiode og tiden efter præsidentvalget i 2008.

Forfatningen sætter en stopper for, at Putin kan genopstille efter to embedsperioder.

Fradkov fortsætter som fungerende regeringschef, indtil Dumaen, det russiske parlaments underhus, har godkendt hans efterfølger.

Viktor Subkov er uddannet økonom og var chef for et statsdrevet landbrug under den kommunistiske ære. I begyndelsen af 1990'erne kom han til Sankt Petersborg, hvor han arbejde sammen med Putin i den lokale administration.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu