Læsetid: 3 min.

Stormesteren Kasparov angriber Putin

Skak er ikke politik. Alligevel afholder den mangedobbelte stormester sig ikke fra at trække et par skak-klicheer frem, når han beskriver Ruslands politiske regime
Russisk politik er som et skakspil, mener Kasparov, der i går gæstede København.

Russisk politik er som et skakspil, mener Kasparov, der i går gæstede København.

Carsten Snejbjerg

20. september 2007

Verdensstjernen, stormesteren og politikeren Garry Kasparov kom forbi København i går.

Her modtog han Dagbladet Politikens nystiftede Pundik-fredspris for sit arbejde for at samle en russisk opposition over for det, han konsekvent betegner som "Putins regime".

Men hvorfor gå ind i en kamp, hvor dødslisten konstant vokser?

"At være systemets pæne dreng ligger ikke til min natur, så jeg har to valg. At immigrere eller kæmpe. Og hvorfor skal jeg flygte? Hvorfor ikke Putin?" spørger Kasparov, der understreger, at han udmærkert er klar over risikoen ved at være en del af den politiske opposition i Rusland.

"Jeg går aldrig på restauranter, hvor jeg ikke kender folk. Jeg har bodyguards omkring mig hele tiden i Moskva. Hvis jeg er nødsaget til at flyve med det statslige Aeroflot, så hverken spiser eller drikker jeg ombord. Men vil systemet af med mig, så kan det gøre det."

Formelt indledte Kasparov sin politiske karriere i marts 2005 med målet om, at "gøre alt for at yde modstand mod Putins diktatur".

Putins kaniner

Men den systemkritiske Kasparov har længe været en torn i øjet på Kremls skiftende regimer. Da Kasparov var i Danmark for 17 år siden, var han inviteret til at holde en tale på den sovjetiske ambassade.

Det blev en sand dundertale mod det kommuniske styre. Er Kasparov inviteret til den russiske ambasade denne gang?

"Nej, jeg er ikke inviteret," smiler Kasparov.

Kasparov vil ikke udelukke, at han stiller op som præsidentkandidat ved præsidentvalget i marts næste år, men han understreger, at i første omgang handler det om at kæmpe sig igennem det russiske demokratis kryptiske valgprocedurer. Det kræves, at nye partier skal kunne samle to mio. underskrifter i løbet af blot én måned. Kun 40.000 underskrifter må være fra samme region.

"Vi kæmper ikke for at vinde et valg. Vi kæmper for at opnå et valg."

Derfor er russisk politik som et skakspil, mener Kasparov. Og i den sammenhæng legitimerer et stadigt mere spinkelt demokrati den siddende magt, samtidig med at oppositionen holdes ude.

"Der er mange forskellige brikker på brættet. Kosovo, oliepriser, Tjetjenien. Demokrati er i den forstand bare en af brikkerne - et nyttigt redskab."

At demokratiet kan gradbøjes har præsident Putin flere gange vist. Senest mandag da Putin overraskende udnævnte den 66-årige Viktor Subkov til ny regeringsleder. Et træk, der ifølge kritikere viser, at Putin rykker rundt på Dumaens politikere alt efter behov.

"Politiske ledere dukker op, som en tryllekunster trækker kaniner op af en hat. Man ved aldrig, hvad der sker," siger Kasparov.

Vestens maskeradespil

Men er det bare Kasparov, der ikke fanger, at Putin er en populær statsleder. Ofte publiceres meningsmålinger, der giver præsidenten 70-80 procents opbakning fra en stadig mere tilfreds befolkning.

"Det samme spørgsmål får jeg alle steder. I går i Barcelona spurgte jeg, om der var nogen i Spanien, der troede på Francos meningsmålinger i 1970'erne," svarer Kasparov tilbage.

Han mener, det er en fejl, at vestlige medier ofte ukritisk fremstiller den russiske befolkning som tilfreds, og at de europæiske statsledere har fået for vane at behandle Rusland som et fungerende demokrati.

"Det bruges som propaganda til at forklare, at os i opposition blot er radikale ballademagere. Men styret er vores problem. Vil vi af med det, er det os selv, der skal gøre arbejdet," siger Kasparov.

Han mener ikke, der er nogen grund til at hylde Putin som en demokratisk leder.

"At gøre forretning med Rusland er som med Kina. Men i tilfældet Kina prøver man ikke at foregøgle, at man handler med et demokrati. Hvorfor så med Putin? Kald et æble for et æble."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu