Læsetid: 2 min.

'Stupiditet - tæt på'

En lyn-fundraiser fra præsident Bush udløser hån i byen Seattle. Der er dog også protest mod protesten
For 10.000 dollar kan man få et personligt møde med præsident Bush, et ganske kort ét, nærmest kun en lejlighed til at blive fotograferet sammen med ham

For 10.000 dollar kan man få et personligt møde med præsident Bush, et ganske kort ét, nærmest kun en lejlighed til at blive fotograferet sammen med ham

Ed Betz

1. oktober 2007

SEATTLE - Præsidenten kommer til byen, hurra, hurra. Sådan var stemningen i hvert fald i Seattle, når Bill Clinton aflagde besøg i den nordvest-amerikanske Stillehavs-by, hvad Clinton nåede at få gjort 11 gange i sin præsidenttid.

Men nu hedder præsidenten Bush, og reaktionen på hans lynvisit i dag er mestendels ærgrelse over den afspærring af byens motorveje, som foretages af hensyn til gnidningsfri passage for præsidentens bilkortege.

I et geografisk-politisk stadigt skarpere opdelt USA er Seattle - i lighed med de andre storbyer ved Stillehavet og Atlanterhavet - liberalt-frisindet og utilpas ved det bagstræb, som Bush repræsenter.

Seattle ligger i delstaten Washington, som udmærker sig ved, at begge dens senatorer er kvinder fra Det Demokratiske Parti, og at guvernøren også er det.

Bush er på tre timers mellemlanding i Seattle for at kaste glans over en fundraiser, hvor 300 republikanere betaler 1.000 dollar pr. pengepung for at høre præsidentens ord. For yderligere 10.000 dollar kan de pengestærke også få et personligt møde med Bush - et ganske kort ét, nærmest kun en lejlighed til at blive fotograferet sammen med ham. Til den republikanske partikasse indbringer eftermiddagen 500.000 dollar.

Gangstere og mordere

Det meste af sin halvtimes-tale bruger Bush på at forsvare krigsførelsen i Irak.

Han fremhæver, at den er et forebyggende angreb: "Jeg vil hellere besejre terrorister på den anden side af havene end stå over for dem herhjemme. Hvad der sker i Irak, betyder noget for Amerika. Vi vil ikke lade os forskrække af gangstere og mordere."

Mens de 300 republikanere entusiastisk klapper ad disse ord inde i festsalen på Hotel Bellevue Hyatt, er et nogenlunde tilsvarende antal demonstranter samlet i protest på pladsen udenfor.

Til avisen med det bemærkelsesværdige navn 'Seattle Post-Intelligencer' forklarer en af demonstranterne, Bryce Milton, at han arbejdede i hærens efterretningstjeneste under præsident Clinton. Nu er han vred:

"Bush-politikken har fået Amerika til at vige fra de moralske højdedrag, vi så længe har indtaget. Førhen var vi the good guys."

En lille gruppe Bush-tilhængere er mødt op for at protestere mod dem, der protesterer.

En modprotestant ved navn Karwin Driftmeyer forklarer, idet han peger over mod anti-Bush-flokken:

"Jeg er kommet, fordi jeg ville se, hvordan stupiditet ser ud tæt på."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu