Læsetid: 3 min.

Subkov ses som Putins midlertidige efterfølger

Udnævnelsen af en ny premierminister i Rusland er startskuddet på den operation, som skal skaffe Putin en pålidelig efterfølger for en kort periode, mener russiske iagttagere
14. september 2007

Ruslands præsident Vladimir Putin tog alle analytikere, politikere og kommentatorer på sengen, da han onsdag udnævnte den næsten ukendte Viktor Subkov til ny regeringsleder efter at have accepteret den hidtidige Mikhail Fradkovs afskedsbegæring. Det var ikke selve udskiftningen, der kom som en overraskelse, men valget af den næsten ukendte, hidtidige leder af det russiske finanstilsyn, Viktor Subkov, som i morgen fylder 66 år.

Alle havde ventet, at Putin ville udpege en af de to formodede foretrukne kandidater til at blive Putins efterfølger ved præsidentvalget i marts næste år.

De fleste iagttagere havde peget på Putins tidligere KGB-kollega, vicepremierminister Sergej Ivanov. I stedet faldt valget altså på Subkov, som er en af Putins mest betroede støtter. De har kendt hinanden, siden Putin i 1990'erne var leder af udenrigshandelskomiteen under borgmester Sobtjak i Sankt Petersborg. I modsætning til mange andre af embedsmændene og lederne i Putins administration er Subkov ikke tidligere medarbejder ved KGB, det senere FSB.

Han er uddannet økonom, har i en årrække ledet nogle af Sovjetunionens gigantiske kollektive landbrug, inden han blev ansat under Putin ved bystyret i Sankt Petersborg og siden hentet til Moskva som leder af Finanstilsynet. På denne post har han været Putins forlængede arm i kampen mod hvidvaskning af penge, især i forbindelse med de stenrige oligarkers virksomheder. Hans kontakt med Putin er så tæt, at det efter sigende var ham, der fik sin svigersøn Anatolij Serdjukov udnævnt til forsvarsminister sidste år.

'Teknisk præsident'

Spekulationerne fyger i Moskva om, hvad årsagen er til Subkovs udnævnelse, der officielt blev begrundet med nødvendigheden af at sikre en rolig afholdelse af parlamentsvalget i december, præsidentvalget i marts og den nye præsidents magtovertagelse.

"Det her er imidlertid ikke Vesteuropa eller USA," siger den kendte politiske kommentator Mikhail Deljagin i en telefonsamtale med Information.

"Det er startskuddet på operation 'teknisk præsident'. Den 'tekniske' premierminister Subkov er beregnet på enten selv at blive Putins 'tekniske' efterfølger eller på at bane vejen for en anden 'teknisk' arving til Kreml."

Med 'teknisk' mener Deljagin en efterfølger, som har til opgave at udfylde præsidentposten i en periode, når Putin går af i overensstemmelse med forfatningen.

"Men efter en periode på et år eller to vil den 'tekniske' efterfølger træde tilbage 'af helbredsmæssige eller andre årsager', hvorefter der kan udskrives nyvalg i fuld overensstemmelse med forfatningen, og hvor Putin, også i fuld overensstemmelse med forfatningen, kan stille op igen," siger Deljagin, som leder det Putin-kritiske, uafhængige analyseinstitut Institut for Globaliserings-problemer i Moskva.

Deljagin ser vicepremierminister Sergej Ivanov som en mulig 'teknisk' efterfølger, men han betragter efter udnævnelsen forleden Subkov som den mest sandsynlige.

"Han er acceptabel for alle fløje i magtapparatet. Putin kan føle sig sikker på at have en dygtig administrator af sin politiske linje. Subkov er 100 procent loyal over for Putin og vil blandt andet på grund af sin alder gå af, den dag han får besked på det. Det kan Putin ikke være sikker på med en af de yngre kandidater. Samtidig betyder valget af ham, at den eksisterende magtbalance i Kreml beholdes. Hverken Putins tidligere KGB-kolleger eller hans juristvenner fra universitetet og borgmesterkontoret i Petersborg, som tilsammen udgør magteliten i Kreml, behøver at føle sig truet af Subkov. Så han er en ideel kandidat for alle."

Kontrollerbart demokrati

På spørgsmålet om hvorvidt Putin og hans magtelite nu også kan være så sikker på at få Subkov eller en anden, som Putin peger på til efterfølger, valgt ved et demokratisk valg, svarer Deljagin med et ironisk grin:

"Du husker vel, hvad Stalin sagde om demokratiske valg: 'Det er et interessant spørgsmål, hvem vælgerne stemmer på, men langt mere interessant at vide, hvem der optæller stemmerne'. I Rusland vil folk for det første af gammel sovjetisk vane gå hen og stemme, uanset om de har lyst eller ej. Og de vil stemme på ham, som Putin peger på. Også af gammel vane og på grund af at medierne vil føre en klar og entydig kampagne for Putins kandidat. Og hvis nu det utænkelige skulle ske, at folk stemmer for en anden, så har præsidentadministrationen selvfølgelig også kontrollen med stemmeoptællingen, så Kreml har slet ingen grund til bekymringer her i det russiske kontrollerbare demokrati."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu