Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tchad kan blive den næste katastrofe

Krisen i Darfur truer med at brede sig til hele den centralafrikanske region, hvorfor en løsning afhænger af langt mere end blot selve Darfur. Derfor vil EU hurtigst muligt indsætte en fredsbevarende styrke i Tchad for at afværge den lurende humanitære krise blandt flygtninge
Krisen i Darfur truer med at brede sig til hele den centralafrikanske region, hvorfor en løsning afhænger af langt mere end blot selve Darfur. Derfor vil EU hurtigst muligt indsætte en fredsbevarende styrke i Tchad for at afværge den lurende humanitære krise blandt flygtninge
Udland
7. september 2007

I dag ankommer FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, til Tchad, hvor han ovenpå fredsforhandlinger med Sudans styre i Khartoum i går tager fat på en af Darfur-konflikten andre løse ender - den eksplosive situation i Tchad.

Her er formålet at opnå accept til at indsætte den 3.000 mand store EU-fredsstyrke som FN's Sikkerhedsråd gav mandat til i juli. En styrke, der skal sikre situationen for de omkring 400.000 fordrevne flygtninge i Tchads sydøstlige hjørne.

Men allerede inden FN's generalsekretær er nået til forhandlingsbordet, har styret i Sudan sat en fod på bremsen for EU's mulige engagement i Tchad.

De vil ikke have europæere til kontrollere på den anden side af deres grænse, og truer derfor med at løbe fra aftalen om den nødvendige 26.000 mand store FN-fredsbevarende mission i Darfur. Det forklarer Alain Delétroz, der er vicepræsident i International Crisis Groups Europa-afdeling:

"Styret i Khartoum er modstandere af alt, hvad der har med fremmede styrker at gøre. Vi ser det med den aftalte hybrid-styrke under FN. Først siger de ja - og nu leder de efter dvævlen i detaljen - alt hvad der kan forhale indsættelsen," siger Alain Delétroz.

François Grignon, der er leder af Afrika-programmet hos International Crisis Group kalder det afpresning, når styret i Khartoum tager flygtninge i Tchad som gidsler.

"Det er i bund og grund politisk afpresning over for det internationale samfund, når de siger, at hvis I indsætter fremmede styrker - fjendtlige styrker - så vil vi ikke gøre som oprindeligt aftalt i Darfur," siger François Grignon.

Indenrigspolitik

En meget stor del af de flygtninge, der opholder sig i flygtningelejrene i Tchad, er ikke-arabiske sudanesere fra Darfur-provinsen. Og det er netop én af grundene til, at man fra Khartoums side ikke vil have yderligere international indblanding.

"Forholdet mellem Sudan og Tchad handler netop om flygtningelejrene, hvor der er flere hundrede tusinde fordrevne fra Darfur. De har kontakt til de militser, der kæmper mod styret i Khartoum, og militserne rekruterer soldater fra lejrene," siger Alain Delétroz, der videre peger på, en anden af årsagerne til, at man ønsker EU holdt ude.

"Næste år skal der afholdes valg i Sudan. Derfor forsøger man at manipulere med befolkningssammensætningen i Darfur og andre østlige og sydlige provinser, hvor styret ikke har opbakning. Så det vi ser er, at de sørger for at bosætte arabiske grupper fra andre lande i de regioner i Sudan, som de ikke har under kontrol. Blandt andet arabiske grupper fra Tchad. Hellere uro end politisk nederlag - det er et udtryk for en meget kynisk politik," siger Alain Delétroz.

Situation katastrofal

Situationen er ellers alvorlig nok i Tchad. Derfor rejser den tidligere irske præsident og tidligere FN højkommissær, Mary Robinson, rundt i en lang række europæsiske hovedstæder sammen med en delegation af otte fremtrædende kvinder for at gøre opmærksom på det, som hun betegner "en af de værste situationer, hun har oplevet".

Samme melding lyder fra Amnesty International, der også netop har besøgt flygtningelejrene langs Tchads grænse til Darfur-provinsen. Herfra fortæller Dick Oosting, der er leder af organisationens EU kontor, at livet for særligt kvinder og piger er livsfarligt som følge af udbredt vold og voldtægter:

"Set i lyset af Tchads egen regerings manglende evne til at beskytte dets borgere, er det absolut nødvendigt at en EU eller FN-styrke får mandat og ressoucer til at beskytte de kvinder, børn og andre borgere i akut fare," siger Dick Oosting.

Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, vendte i går hjem fra Tchad, hvor han har været med til at se på mulighederne for en EU-indsats. Her skrev han tirsdag på sin blog om sine indtryk fra Darfur-flygtningelejren ved Goz Beida i det østlige Ttchad, der har modtaget omkring 17.000 flygtninge fra Darfur i de sidste år:

"Hele situationen i området er enormt skrøbelig. Et enormt fattigt og enormt skrøbeligt område - hvor der desuden allerede fra starten findes stærke modsætninger - kan ikke længe overleve en yderligere prøvelse som denne. Og kiggede man godt efter, var det ikke svært at få øje på aktiviteter fra mere eller mindre accepterede indfødte oprørsgrupper.

Deres bevæbning lod ikke meget tilbage at ønske. Om dette kunne man skrive meget. Det østlige Tchad og det vestlige Sudan er områder, som altid har hørt sammen - den grænse, som er på kortet, findes dårligt nok i virkeligheden - og som også er kendetegnet ved en mængde forskellige og sammenvævede konflikter. Jeg tvivler på, at det bliver muligt at forsøge at dæmpe dem i kun ét af områderne - indsatserne må ske over et større område," skriver Carl Bildt.

Og netop samtidig med at en lang række EU- og FN-delegerede besøger Tchad, valgte FN's Verdens fødevare-program, World Food Program, i går at udsende en appel om støtte. På grund af uroligheder og oversvømmelser omkring flygtningelejrene, har FN ikke få tilstrækkelige forsyninger frem, hvilket yderligere forværer situationen.

Men fra EU's side er det endnu ikke endeligt besluttet, hvornår og i hvilket omfang en styrke vil kunne være på plads i Tchad. Alligevel tror Alain Delétroz, at EU for en gang skyld griber ind.

"For nyligt opgjorde vi, at man fra EU's side 58 gange har udtrykt den dybeste bekymring for situationen i Darfur - men aldrig er der sket noget. Så hvis EU vælger at gå ind og beskytte lejrene i Tchad, så det vil være første gang, at EU handler i henhold til deres store bekymring. Derfor er jeg da optimistisk," siger Alain Delétroz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her