Læsetid: 3 min.

Ukraines valg ser ikke ud til at løse knuden

Der er ingen klare favoritter til at vinde det kommende parlaments-valg. Dermed ser den permanente politiske krise ud til at fortsætte
Udland
25. september 2007

Når Ukraine på søndag går til parlamentsvalg, løser det ifølge iagttagere og mange meningsmålinger ikke landets langstrakte parlamentariske krise. Meningsmålinger op til valget viser nemlig, at magtforholdet i parlamentet Radaen ikke vil ændre sig afgørende. Præsident Viktor Jusjtjenkos ærkerival, premierminister Viktor Janukovitj, vil med sit Regionernes Parti tilsyneladende fortsat kunne mønstre op mod 30 procent af stemmerne. Det samme gælder præsidentens allierede fra den Orange Revolution, Julija Timosjenkos, parti BJUT med godt 20 procent og præsidentens støtteparti Vort Ukraine med 10-15 procent. Begge fløje vil blive afhængige af, hvem af de små partier de kan alliere sig med i det kommende parlament. Hverken Janukovitj eller Timosjenko kan derfor vide sig sikre på at kunne indtage premierministerposten efter valget. Den politiske krise, der i årevis har splittet landet op imellem det russisktalende Østukraine og det ukrainsktalende Vestukraine, ser dermed ud til at fortsætte.

Skinger valgkamp

Det er formentlig årsagen til, at valgkampen bliver mere og mere skinger og luften fuld af gensidige beskyldninger. Senest anklagede premierminister Janukovitj præsident Jusjtjenko for brud på forfatningen, fordi han havde opfordret vælgerne til at stemme på Vort Ukraine.

"Præsidenten demonstrerede igen, at loven ikke eksisterer for ham," sagde Janukovitj søndag.

Og Regionernes Parti truede i en udtalelse med helt at boykotte valget, "hvis ikke der bliver stoppet for disse kyniske provokationer fra vore opponenter, som i stigende fart forbereder sig på omfattende forfalskninger af folkets vilje".

Partiet hævder, at præsidenten og Timosjenko er i fuld gang med at forberede forfalskninger af resultatet.

På den anden side er både Timosjenko og Jusjtjenko tilsyneladende optimistiske. Jusjtjenko sagde forleden, at de "demokratiske orange" partier vil vinde valget og kunne danne regering.

"Jeg ønsker at vise, at Ukraine har tilegnet sig demokratiske politiske principper ... Vi har et demokratisk instrument, der viser, at vi ikke er et asiatisk land," sagde præsidenten til Reuters.

Han tilføjede, at "det udemokratiske forsøg på at tilegne sig den fulde magt i landet, som Janukovitj forsøgte tidligere på året, aldrig vil gentage sig". Jusjtjenko opløste tidligere på året parlamentet efter mange måneders magtkamp mellem ham og premierminsteren under henvisning til, at Janukovitj med ulovlige midler - læs: korruption - forsøgte at lokke oppositionspolitikere over i et flertal bag et forsøg på at ændre forfatningen og mindske præsidentens magt.

Jusjtjenkos populære og populistiske støtte, Julija Timosjenko, var forleden endnu mere optimistisk. Hun sagde i en valgtale, at "vi mener, at der nu er mulighed for et magtskifte, der er endelig en chance for at gennemføre de nødvendige omfattende reformer i landet".

Går efter præsidentpost

Under alle omstændigheder vil den provestlige Timosjenkos indflydelse blive øget efter valget, og hvis der opstår en mulighed for et "orange flertal", vil en svækket præsident blive tvunget til at udnævne hende til premierminister, selvom de to har haft flere alvorlige sammenstød, bl.a. da Jusjtjenko af et flertal i parlamentet blev presset til at fyre hende som premierminister. Ifølge mange iagttagere er Timosjenkos kurs rettet direkte mod præsidentposten og flere målinger viser, at hun ved næste præsidentvalg har en god chance.

Jusjtjenko derimod har tilsyneladende mistet størstedelen af den folkelige støtte, som han nød godt af i 2004, da Den Orange Revolution tvang Janukovitj og den da afgående præsident Kutjma til at gennemføre nyvalg efter præsidentvalget, som Janukovitj havde vundet ved tydelig svindel. Den permanente krise i Ukraine lige siden har bevirket, at Jusjtjenko ikke har formået at gennemføre væsentlige dele af de økonomiske og politiske reformer, som han og Den Orange Revolution lovede befolkningen i det fattige land.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her