Nyhed
Læsetid: 4 min.

USA håndterer atom-slyngler vidt forskelligt

Den amerikanske hær har droppet planen om at lave nålestiksangreb og har i stedet udpeget 1.200 mål i en evt. krig mod Iran. Iran opruster ved at fyre en 'blødsøden' generalmajor til fordel for en 'hardliner'. Samtidig forhandler Nordkorea sig stadig længere væk fra konfrontation
-Vi vil bruge de her bomber mod vore fjender, når tiden kommer,- sagde Irans forsvarsminister, brigadegeneral Mostafa Mohammad Najjar (t.v.), forleden, da han besøgte en våbenfabrik i Teheran. Efter en stille sommer har både USA og Iran igen skruet op for retorikken.

-Vi vil bruge de her bomber mod vore fjender, når tiden kommer,- sagde Irans forsvarsminister, brigadegeneral Mostafa Mohammad Najjar (t.v.), forleden, da han besøgte en våbenfabrik i Teheran. Efter en stille sommer har både USA og Iran igen skruet op for retorikken.

Udland
3. september 2007

ISTANBUL - Krigen om Iran er i den grad tilbage fra sommerferie. I ugevis har de verbale skarpskytter på begge sider af Atlanten ikke givet lyd fra sig, men i de seneste dage har henholdsvis USA og Iran indledt en efterårsoffensiv som optakt til den krig, flere og flere taler om. Fra amerikansk side opregnes 1.200 angrebsmål, fra FN advares Iran om, at landet nu får "sidste chance" og fra iransk side skydes der tilbage med historier om nye landvindinger for atomprogrammet.

For nu at tage de konkrete og dokumenterbare udviklinger først, så blev den hidtidige leder af Irans Revolutionære Garde lørdag fyret efter 10 år på posten. Han er erstattet af en hård nød, der har haft fingrene godt nede i den irakiske modstand mod de amerikanske styrker i Irak.

Den afgående generalmajor Yahya Rahim Safavi stod i spidsen for tilfangetagelsen af de 15 britiske søfolk i april, og senere var han også ansvarlig for deres løsladelse. Det kostede ham flere hak i tuden fra iranske hardlinere, der ikke brød sig om den form for utidig imødekommenhed over for Storbritannien.

Ifølge The Sunday Times' journalist Uzi Mahnaimi var det, der nu kostede generalmajoren posten, at garden står over for at komme på den amerikanske liste over terrororganisationer, og det vil i givet fald betyde flere sanktioner mod gardens økonomiske aktiviteter, der anslås at løbe op i 65 mia. kr. om året. I sådan en situation er der ikke plads til blødsødenhed, og derfor er Yahya Rahim Safavi blevet erstattet af Mohammed Ali Jaafari, der, ifølge The Sunday Times, har stået i spidsen for de iranske operationer i Irak, og som i januar var lige ved at blive anholdt af amerikanske styrker. Han undslap, men fem af hans kolleger blev anholdt, og de er stadig ikke løsladt.

Irans hær skal udryddes

Fra Washington rapporterer The Sunday Times i en anden artikel, at konservative cirkler lægger planer for, hvordan Iran skal angribes militært, så atomprogrammet kan tilintetgøres. Angiveligt er tanken om 'nålestik-angreb' taget af bordet til fordel for et tre-dages lynangreb mod 1.200 mål over hele Iran. Ifølge Alexis Debat, der er direktør for afdelingen for terrorisme og national sikkerhed ved Nixon Center, har den amerikanske hær droppet tidligere overvejelser om en begrænset indsats, hvis det overhovedet kommer så vidt.

"Uanset om man går efter nålestik-angreb eller tilintetgørende militære angreb, så bliver reaktionen fra iranerne den samme," siger han i gårsdagens udgave af den britiske søndagsavis.

"De (det amerikanske militær, red.) taler om at udrydde hele den iranske hær."Også præsident George W. Bush var i sidste uge på banen med advarsler til både Iran og FN om, at USA og dets allierede vil handle "inden det er for sent". FN's Sikkerhedsråd arbejder for tiden på en tredje resolution mod Iran for dets overtrædelse af det internationale samfunds krav om samarbejde om atomprogrammet, og den amerikanske regering frygter, at resolutionen bliver for udvandet til at gøre en forskel.

"Irans aktive jagt på teknologi, der kan føre til atomvåben, truer med at sætte regionen, der allerede er kendt for ustabilitet og vold, i skyggen af et atomart holocaust," sagde præsident Bush på en pressekonference i onsdags.

Den 22. august meddelte Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA), at der var gjort "betydelige fremskridt" i samarbejdet med Iran, idet der var lagt en plan for, hvordan Iran skal svare på de uafklarede spørgsmål om landets atomprogram. Det vil ske på en række møder mellem de to parter i de kommende måneder. Agenturet slog dog samtidig fast, at Iran er nødt til at give fuld adgang til alle dele af sit program, og at det er nødt til at leve fuldt op til kravene fra FN's Sikkerhedsråd.

"Til november eller senest december burde vi være i stand til at vurdere, om iranerne holder deres løfter. Hvis de ikke holder dem, vil Teheran have forpasset en vigtig chance, måske den sidste," siger IAEA's øverste chef Mohamed el-Baradei til ugemagasinet Der Spiegel.

Point of no return

IAEA's eksperter vurderer, at Iran har 1.968 centrifuger i gang med at berige uran. Dermed undsiger agenturet den melding, der i går kom fra Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad, der stolt bekendtgjorde, at landet nu med held har forbundet 3.000 centrifuger. 3.000 er i denne forbindelse et magisk tal, da det ifølge IAEA repræsenterer et point of no return for atomprogrammet, der i så fald vil gå fra et forsøgsprojekt til en egentlig industriel produktion af beriget uran. Hvis Iran når dertil, er det meget tæt på at kunne producere atomvåben.

Normalisering

Et land, der med sit atomprogram allerede har nået et point of no return, er Nordkorea, og paradoksalt nok høstede Nordkorea netop i går i Genève nye frugter af sine atomare frembringelser. For snart et år siden detonerede landet en atombombe i en kontrolleret underjordisk sprængning, og nu er landet i fuld gang med at realisere et af sine vigtigste udenrigspolitiske mål, nemlig en normalisering af forholdet til USA.

Alene det, at de to parter kan mødes uden for sekspartsforhandlingerne, der også inkluderer Sydkorea, Japan, Rusland og Kina, er en sejr for nordkoreanerne, da det i lang tid har været et stort ønske, der er blevet afvist af amerikanerne. Men sådan er det gået, og da den amerikanske chefforhandler Christopher Hill og hans nordkoreanske modpart, Kim Kye-gwan, i går afsluttede deres møde i Genève, var det med en aftale om, at Nordkorea inden årets udgang deklarerer og afvikler alle dets atomprogrammer.

"I det omfang vi hurtigt kan bevæge os mod af-atomisering, kan vi også bevæge os hurtigt mod normalisering," sagde Christopher Hill i går.

Forhandlingerne om Nordkorea fortsætter senere i denne måned, når de seks involverede parter mødes i Beijing. Det forlyder også, at USA overvejer at fjerne Nordkorea fra listen over lande, der støtter terrorisme. USA afviser fortsat bilaterale samtaler med Iran, så forhandlingerne i den forbindelse fortsætter i FN og den internationale presse i de kommende uger og måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her