Nyhed
Læsetid: 2 min.

ATP trækker sig ud af Myanmar-investeringer

Pensionsselskabet ATP sælger nu sine olieaktier i de selskaber, der arbejder sammen med Myanmar Oil. Beslutningen blev taget efter bestyrelsesmøde i ATP
-Stop støtten til morderne- - Kvinder fra Myanmar bærer masker med Aung San Suu Kyis portræt ved en demonstration foran formanden for Indiens regerende parti Sonia Gandhis hjem i New Delhi.

-Stop støtten til morderne- - Kvinder fra Myanmar bærer masker med Aung San Suu Kyis portræt ved en demonstration foran formanden for Indiens regerende parti Sonia Gandhis hjem i New Delhi.

Manish Swarup

Udland
24. oktober 2007

Pensionsselskabet ATP besluttede i går at sælge sine aktier i selskaber, der er i direkte samarbejde med Myanmar Oil. Det drejer sig blandt andet om det franske olie- og gasselskab Total, hvor ATP har investeret omkring 935 millioner af danskernes pensionskroner.

Beslutningen kommer efter de seneste begivenheder i det sydøstasiatiske militærdiktatur Myanmar (Burma), siger Jørgen Søndergaard, bestyrelsesformand i ATP. "Det er en beslutning, vi har truffet i lyset af de nye tilkendegivelser, der er kommet fra den danske regering op til EU-topmødet om den danske holdning til sanktioner mod Burma, hvoraf det fremgår, at oliesektoren også skulle være omfattet," siger Jørgen Søndergaard.

ATP er blevet kritiseret for ikke at gøre noget i forbindelse med investeringer i selskaber, der er at finde i Myanmar. Og beslutningen kom efter flere ugers tøven fra ATP's side. Den tøven bunder i praktiske årsager, siger bestyrelsesformanden.

"Det er svært at svare på, hvorfor man ikke tager sådan en beslutning noget før, men bestyrelsen mødes jo ikke hver dag. ATP er jo en stor virksomhed, men bestyrelsen mødes regelmæssigt, og det her var det førstkommende møde, efter at Burma-sagen er kommet op," siger Jørgen Søndergaard.

Ifølge nye beregninger fra Danwatch, en organisation, der dokumenterer konsekvenserne af danske virksomheders investeringer og produktion i udlandet, havde ATP ved udgangen af 2006 aktier i mindst 10 olie- og gasselskaber, som er aktive i Burma. Investeringer for i alt næsten 1,7 milliarder kroner.

ATP største investor

Om bestyrelsen også drøftede mere generelle retningslinjer for investeringer i selskaber, der samarbejder med militærdiktaturer rundt omkring, vil ATP-formanden ikke kommentere.

"Jeg kan kun referere den beslutning, vi har truffet på bestyrelsesmødet. Hvad der i øvrigt drøftes i bestyrelsen ,foregår bag lukkede døre," siger Jørgen Søndergaard, som heller ikke kan sige noget om, hvor lang tid det vil tage ATP at skille sig af med alle aktierne i olieselskaberne.

Ifølge Danwatch har danske banker og pensionsselskaber samlet investeret knap to milliarder kroner i kinesiske olieselskaber, der samarbejder med Myanmar.

ATP er den absolut største danske investor i de kinesiske olieselskaber med investeringer for 462 millioner kroner sidste år. Jyske Invest, der investerede for 287 millioner kroner, kommer på andenpladsen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her