Note
Læsetid: 1 min.

Blair i spil som ny EU-præsident

Udland
23. oktober 2007

Efter at EU's stats- og regeringsledere i sidste uge blev enige om en ny traktat for Den Europæiske Union, er gættelegen straks gået i gang om, hvem der skal have æren af at blive den første 'præsident' for EU - en post, som skabes for første gang med den nye traktat. Flere navne har været i spil, herunder den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, Luxembourgs Jean-Claude Juncker og den tidligere britiske premierminister Tony Blair, der i dag arbejder som fredsmægler i Mellemøsten. Den franske præsident, Nicolas Sarkozy, har været ude med støtte til Blair, som han har kaldt for "en god ven." Men Blairs efterfølger som britisk premierminister, Gordon Brown, nedtonede søndag aften muligheden: "Tony Blair vil være en fantastisk kandidat for ethvert betydeligt internationalt job, men der har ikke fundet nogen diskussion sted om dette emne, og det er for tidligt at tage diskussionen, fordi traktaten fortsat skal ratificeres," sagde Brown.

Han står over for et hårdt parlamentarisk slagsmål, når Underhuset skal godkende den nye traktat og ønsker ikke at blive set som en leder, der tager traktatens vedtagelse for givet. De konservative forlanger en folkeafstemning. Det samme gør en stor del af de britiske medier. Men oppositionen ved, at slaget er tabt, eftersom flere pro-europæiske konservative har sagt, at de vil stemme for traktaten, samtidig med at det liberale parti også har meldt sig som tilhængere af en parlamentarisk ratifikation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her