Læsetid: 3 min.

Civile tyrkere angriber kurdere

Den tyrkiske regering har indført tv-censur for at dæmpe befolkningens vrede, der efter weekendens blodbad har ført til afbrændinger af kurderes hjem og kontorer
aDen seneste væbnede konflikt mellem den tyrkiske hær og PKK, hvor 12 tyrkiske soldater blev dræbt og andre otte bortført, har ført til omfattende demonstrationer mod og overgreb på den kurdiske befolkning.

aDen seneste væbnede konflikt mellem den tyrkiske hær og PKK, hvor 12 tyrkiske soldater blev dræbt og andre otte bortført, har ført til omfattende demonstrationer mod og overgreb på den kurdiske befolkning.

Burhan Ozbilici

Udland
24. oktober 2007

YÜKSEKOVA - Kurderne i Tyrkiet er lige nu mål for rasende protester, der indtil videre har ført til husafbrændinger, skudangreb og overfald på kurdere rundt om i Tyrkiet.

Natten til i går blev der stukket ild på det pro-kurdiske parti DTP's kontor i byen Ayvalik, et privat kurdisk hjem i Bursa blev også stukket i brand og DTP's hovedkontor i Ankara blev ramt af skud. Angrebene kommer som reaktion på, at 12 soldater søndag blev dræbt ved et PKK-angreb på en militærbase 50 kilometer uden for byen Yüksekova ved den irakiske grænse.

Angrebet, der også førte til kidnapningen af otte tyrkiske soldater, har hensat Tyrkiet i en tilstand af chok, og over hele landet har det ført til kraftigt nationalistiske manifestationer til fordel for den tyrkiske nation. Hundreder af mænd og kvinder, unge som ældre, strømmede i går til militærbaser for symbolsk at melde sig til hæren, og begravelserne af de døde soldater udviklede sige flere steder til massedemonstrationer mod PKK og til fordel for militæret og landets udelelighed.

Mange tyrkere kan eller vil ikke skille PKK, der står på EU og USA's terrorlister, fra de millioner af kurdiske medborgere, der intet har med organisationen at gøre. Og i mangel af andre syndebukke bliver vreden over PKK rettet mod almindelige kurdere og DTP, der opfattes som terrororganisationens talerør.

'Folket er imod os'

Den udvikling med overgreb mod fredelige kurdiske symboler er en ny udvikling, der vækker stor bekymring i de kurdiske områder. Kurderne har aldrig været i tvivl om, at de bliver set med stor mistro af staten og dens institutioner som politi og militær, men hidtil har de ikke oplevet samme åbenlyse fjendtlighed fra den brede tyrkiske befolkning.

"Jeg har altid godt kunnet lide Tyrkiet," siger en 30-årig kurder i byen Yüksekova, der ligger i Tyrkiets fjerneste hjørne blot 50 kilometer fra den iranske grænse og noget tilsvarende fra den irakiske.

"Jeg har ikke været enig i alle love og den måde de blev ført ud i livet på. Og jeg har heller ikke brudt mig om militærets rolle i samfundet, jeg har imidlertid altid godt kunne lide Tyrkiet. Men efter hvad der er sket i løbet af de sidste måneder og truslerne om at gå ind i Nordirak fra både regeringen og folket, så kan jeg ikke lide Tyrkiet mere. Tidligere var det kun politiet og hæren, der undertrykte og pressede os. Nu er det hele folket."

En anden kurder udtrykker samme bekymring og mener, at det kan få flere kurdere til at 'gå op i bjergene', som man siger, når nogen tilslutter sig PKK.

"De protester ødelægger landet. De får hadet mod kurderne til at vokse, og så har vi ikke andet valg end at begå selvmord eller gå op i bjergene, men det vil vi ikke. Vi vil ikke op i bjergene. Hvis tyrkerne vil leve sammen i broderskab ligesom os, så er der ingen problemer," siger Xalil Tekci, der i 1990'erne af militæret blev tvunget væk fra sin landsby uden for Yüksekova, og som stadig ikke kan vende tilbage.

Tv-censur

Weekendens voldsomme begivenheder i bjergene uden om byen kostede 34 PKK-medlemmer livet, ud over de dræbte soldater, men det er kun de dræbte soldater de tyrkiske medier har fokuseret på. Utallige gange er deres navne og billeder blev bragt i trykte og elektroniske medier, og malende reportager med de sørgende familiemedlemmer har gjort sit til yderligere at forpeste forholdet mellem tyrkere og kurdere.

Den tyrkiske regering har flere gange direkte opfordret særligt tv-stationerne til at udvise mere ansvarlighed i dækningen af konflikten og undgå hidse befolkningen yderligere op. Opfordringerne har ikke haft den ønskede virkning for i går måtte regeringen skride til det højst utraditionelle skridt at bede det tyrkiske radio- og tv-nævn om at forbyde alle tv-indslag om PKK og weekendens begivenheder, der "negativt påvirker befolkningens psyke".

På den diplomatiske front truede i ministerpræsident Recep Tayyip Erdogan i går med at indføre fik sanktioner mod eksporten fra Tyrkiet til Irak, der årligt løber op i godt 20 milliarder kroner. Senere i går fik Tyrkiet mundtligt tilsagn fra den irakiske regering om, at PKK's kontorer i Nordirak vil blive lukket, og om at Irak vil forhindre PKK i at udføre operationer fra irakisk jord.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her