Læsetid: 7 min.

'Dæmningen er god for landet, ikke for os'

Den kinesiske regering har for første gang indrømmet, at verdens største dæmning på Yangtze-floden kan få 'katastrofale' følger. Nu vil myndighederne forflytte fire millioner personer i et forsøg på mindske skaden. Aktivist hilser styrets indrømmelse velkommen, men for flere landsbyer er skaden allerede sket
49-årige Huang og hendes 87-årige mor Hao i det hus de skal forlade efter at have boet der i 32 år. Myndighederne frygter, at hele landsbyen Chanziyan vil skride ned i Yangtze-floden.

49-årige Huang og hendes 87-årige mor Hao i det hus de skal forlade efter at have boet der i 32 år. Myndighederne frygter, at hele landsbyen Chanziyan vil skride ned i Yangtze-floden.

Martin Gøttske

Udland
22. oktober 2007

YANGTZE - Med et brag skred landsbyen Chanziyan i et hastigt ryk ned ad den stejle skråning mod Yangtze-floden.

"Det hele rystede. Det var frygteligt, men varede meget kort tid, og så var der helt stille," siger 49-årige Huang, og peger på revner i hjemmets vægge, som episoden efterlod sig.

Forvirrede søgte landsbyboerne årsagen. Chokerede fandt de en lang sprække i skråningen, som landsbyen balancerer på. De indså hurtigt, at de alle var i overhængende fare for, at et dødbringende jordskred ville styrte hele skråningen, sammen med deres hjem og marker, ned i den gigantiske flods mudrede vand.

Embedsmænd dukkede op og annoncerede gennem en megafon, at alle landsbyens 58 hjem skulle evakueres.

"De fortalte os, det er dæmningens skyld," siger Huang, mens hun står udenfor sit lerklinede hus, omgivet af en appelsinlund og en spektakulær udsigt over Kinas største flod og de omkringliggende bjerge. "Nu skal vi efterlade alt. Vores marker og hus. Alt."

Millioner forflyttede

Det er en skæbne, som Chanziyans indbyggere ikke vil være ene om. Regeringen har planer om at forflytte hele fire millioner personer fra området. Grunden er stigende frygt for, at megadæmningen ved De tre slugter, sammen med befolkningstilvækst og voksende industrialisering omkring dens reservoir, vil føre til et stadigt voksende antal jordskred og en miljøkatastrofe.

Hidtil har regeringen konsekvent hyldet verdens største vandkraftprojekt, og har samtidig afvist advarsler om skadevirkninger på områdets økologi. Enhver form for kritik af dæmningen er blevet undertrykt. Men kinesiske embedsmænd er nu kommet med udsædvanligt åbne indrømmelser om, at dæmningens opførsel kan have "katastrofale" konsekvenser, hvis der ikke gøres en hurtig indsats for at hindre erosion og de efterfølgende jordskred langs Yangtze og den ophobning af forurening, som reservoiret har forårsaget.

Det 600 km lange reservoir er ved at udvikle sig til en gigantisk forureningspøl, da dæmningen har sænket flodens kraft, og dermed dens naturlige mulighed for at skylle områdets forurening væk.

Tan Qiwei, viceborgmester i millionbyen Chongqing, der ligger ved reservoirets vestlige ende, siger, at bjergskråninger langs Yangtze er kollapset 91 steder, og i alt 36 km flodbred er brudt sammen.

Ifølge embedsmænd har jordskred i enkelte tilfælde sendt bølger i 30-50 meters højde på tværs af reservoiret, som har hamret ind i den modsatte bred og dermed skabt yderligere skade. Et jordskred i slutningen af juni dræbte fire personer.

Langs vejen, der bugter sig i vestlig retning på den modsatte side af Yangtze fra Chanziyan, er landskabet arret af nylige jordskred. Arbejdere kæmper med at rette op på skaden og for at sikre skråningerne.

Heromkring beskriver de lokale området som huapo diqu, jordskredszonen. "Det var ikke et problem, før dæmningen blev bygget," siger de.

Sociale problemer

De fire millioner, der nu skal forlade deres hjem, skal forflyttes til udkanten af Chongqing over de næste 10-15 år. 1,4 mio. er allerede blevet tvunget væk for at gøre plads til dæmningen og reservoiret. Den proces har forårsaget enorme sociale problemer. De forflyttede - de fleste bønder - fandt hurtigt, at der ikke var nok landbrugsjord til dem i andre områder, og de jobs, de var blevet lovet af myndighederne, eksisterede ikke.

Korruption vansirede også processen. Regeringen sagde i januar i år, at omkring 37 mio. dollar, som egentlig skulle være brugt som kompensation til de forflyttede, var forsvundet i embedsmænds lommer.

Aktivister siger, at den nye plan er urealistisk, da myndighederne stadig kæmper med at håndtere de 1,4 mio. dæmningsflygtninge, der står uden arbejde og jord.

Positiv erkendelse

Men for aktivisten Wu Dengming, der i mange år kæmpede mod dæmningen, og som leder en miljø-ngo i Chongqing, er regeringens nye erkendelse af problemerne positiv.

"Det er et stort skridt i den rigtige retning," siger han. Han mener, det understreger en generel tendens til, at lederskabet tager miljøet mere alvorligt.

"Nu siger regeringen præcist det samme, som jeg har sagt i mange år, og som jeg ofte er blevet kritiseret og truet for, nemlig at vi er nød til at indse, at dæmningen skaber problemer, og vi er nødt til at tage affære, før det er for sent," siger Wu.

Kommunistpartiets kongres har været undervejs i Beijing den sidste uges tid. I kongressens åbningstale fokuserede præsident Hu Jintao på nødvendigheden af en mere bæredygtig udvikling, og på at befolkningen skal konsulteres forud for store projekter, der påvirker deres liv. Hvis en sådan konsultationsproces, som præsidenten lægger op til, havde eksisteret tidligere, er det yderst tvivlsomt om dæmningen ved De tre slugter ville være blevet ført ud i livet.

I sin søgen efter at træde ud af sin forgængers skygge, har Hu Jintao lagt afstand til tidligere præsident Jiang Zemins forkærlighed for enorme byggeprojekter, der bar mere præg af prestige end effektivitet. Miljøaktivister har længe påpeget, at flere små dæmninger ville kunne producere mere elektricitet og være til mindre skade for Yangtze end den enorme dæmning, der nu er blevet bygget.

"Dæmningen ved De tre slugter har lært regeringen, at enorme dæmninger ikke er den rette formel for bæredygtig udvikling," siger Wu Dengming, og mener, at den erkendelse vil være en stopklods for andre store dæmninger, som er i planlægningsstadiet.

Tre måneder i tunnel

Det er dog for sent for landsbyboerne i Chanziyan, som nu skal flytte. Efter det første jordskred i april beordrede embedsmænd, at de skulle flytte ind i en nærliggende tunnel for at komme i sikkerhed.

Den tunnel var hjem for de omtrent 300 indbyggere i tre måneder, mens myndighederne med bulldozere forsøgte at afstive bjergsiden og forhindre yderligere jordskred.

Efter opholdet i den fugtige og vindfyldte tunnel er Huangs aldrende far nu blevet så syg, at han siden da ikke har kunne forlade sengen. "Vi er for gamle til sådan et liv," siger Hao, Huangs mor.

De har midlertidigt fået lov til at vende tilbage til landsbyen, men kun for at de kan arrangere deres flytning. De skal være ude inden december.

"Hvad skal vi gøre?" spørger Huang. "Vi er bange her. Man får et chok af enhver lille lyd, af frygt for det er et nyt jordskred. Vi vil ikke dø her, men vi vil heller ikke flytte fra vores hjem."

Fordele og ulemper

De har fået allokeret et nyt stykke land på den anden side af reservoiret, og har fået lovning på 15.000 kr. i kompensation. Pengene er langt fra nok, og jorden det nye sted er ikke god nok til at dyrke afgrøder, klager landsbyboerne.

De har hørt klagerne fra dem, der tidligere er blevet forflyttet. I Wanzhou, en by der ligger 400 km længere oppe ad floden, opremser Zhang fordele og ulemper ved at have måtte opgive livet som bonde til fordel for bylivet: "Før skulle vi aldrig købe mad. Vi havde alt selv og kunne klare os selv. Nu bor vi i en lille lejlighed. Alle mændene er taget ud for at finde arbejde på fabrikker og byggepladser, og vi har en smule flere penge. Men alt er også blevet dyrere."

En stor del af dem, som regeringen nu planlægger at forflytte, vil komme fra området omkring Wanzhou. Der er dog ingen af de adskillige, som Information spurgte her, der har fået noget af vide af myndighederne.

I den nærliggende landsby Shuangxi har bonden Shen selv indset, at han er nød til at flytte. Hans hus er som kløvet ned gennem midten. Gennem sprækken, som nogle steder er 10 cm bred, kan han se markerne og Yangtze udenfor. Som en kædereaktion, startet af erosion nede ved flodbredden, er markerne og husene sunket. Shen siger, at sprækken bliver mere og mere bred og truer med helt at hive hans to-etagers hus fra hinanden.

Han har ikke kontaktet myndighederne, hverken for at informere dem om situationen eller for at bede om hjælp.

"Regeringen lytter alligevel ikke til vores problemer og vil ikke hjælpe," siger han, og afslører den dybe mistillid til myndighederne, som er udbredt i området efter de store problemer, der fulgte efter forflytningen af de 1,4 millioner.

Turistattraktion

Mens lokalbefolkningen kæmper med problemerne, er selve dæmningen blevet en stor turistattraktion. Turistgrupperne strømmer hertil for at beskue det, som deres guider kalder 'nationens stolthed'.

Og der er rigeligt at blive betaget af. Den 200 meter høje og 26 mia. dollar dyre dæmning er monstrøs. Når alle dæmningens 26 turbiner er oppe og køre, formentlig næste år, vil de årligt være i stand til at producere energi svarende til den mængde, man ville få ved at brænde 50 mio. tons kul af. Og dermed skånes miljøet for udledning af 100 mio. tons kuldioxid om året. Men med sine seneste indrømmelser viser regeringen, at den rene energi er kommet til for stor en pris for Yangtze og befolkningen omkring floden.

Eller som Huang udlægger det: "På tv siger de ofte, at dæmningen er en god ting for landet, men det er den ikke for os."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her