Nyhed
Læsetid: 2 min.

Demonstranter over hele verden vil presse Kina

Demonstranter protesterede onsdag for at få Kina til gøre nytte af dets indflydelse på Myanmars militærjunta. Kina roser FN for et godt mæglerarbejde i Myanmar
Demonstranter iført Aung San Suu Kyi-masker demonstrerede i går foran den kinesiske ambassade i London.

Demonstranter iført Aung San Suu Kyi-masker demonstrerede i går foran den kinesiske ambassade i London.

Sang Tan

Udland
25. oktober 2007

I Bangkok og 11 andre storbyer verden over gik demonstranter i går på gaden i en samlet protest mod styret i Myanmar - vel at mærke foran de kinesiske ambassader i byerne.

Protesterne var planlagt i Sydney, London, Paris, Rom, New York, Toronto og andre byer.

Demonstranterne protesterede for at få Kina til at udøve sin magt over Myanmars militærjunta og krævede samtidig, at juntaen frigiver de omkring tusind politiske fanger og Myanmars oppositionsleder, Aung San Suu Kyi, som i næsten 18 år har været sat i husarrest.

"Det er Myanmars regime, som har fængslet Aung San Suu Kyi, men Kina har nøglen til hendes frigivelse," sagde Zoya Phan fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der var en af organisationerne bag aktionen.

Samtidig med de globale protester besøgte FN's Myanmar-udsending, Ibrahim Gambari, i går Beijing for at lægge yderligere pres på Kina. Gambari fik her Kinas fulde støtte til at løse krisen i det sydøstasiatiske land.

"Du har gjort en utrolig stor indsats ved at mægle i Myanmar inden for de seneste to uger, og det er vi glade for. Og Kina vil fortsat støtte dig i dit arbejde," sagde Kinas viceudenrigsminister He Yafei til Gambari.

Gambari var i Myanmar lige efter militærjuntaens voldelige overgreb på demonstranter i september, og lige siden har flere lande presset på for, at Gambari kunne få grønt lys til endnu et besøg.

Mens flere vestlige lande har været højrøstede i fordømmelserne af Myanmar, har Kina ikke villet lægge det pres på samarbejdspartneren Myanmar, der ville kunne tvinge militærstyret i dialog med landets opposition.

Håber på dialog

Myanmars junta gik tirsdag med til at tage imod FN's Myanmar-udsending allerede i begyndelsen af november og ikke som tidligere annonceret i slutningen af samme måned. FN håber, at det vil kickstarte dialogen mellem juntaen og oppositionen.

Under ledelse af buddhistiske munke var 100.000 mennesker i september på gaden i Yangon for at demonstrere mod juntaen. Mindst 13 mennesker blev dræbt, da militæret brutalt stoppede protesterne, og over 2.000 mennesker blev anholdt.

Myanmars regeringskontrollerede medier siger, at over halvdelen af de anholdte er løsladt, men der har ikke været meget nyt om de 950, der stadig er fængslet.

62-årige Aung San Suu Kyi førte i 1990 sit parti til massiv valgsejr i Myanmar. Men i stedet for at blive belønnet med en premierministerpost blev hun anholdt af landets militærjunta. Den har siden været udsat for omfattende kritik fra det internationale samfund for sin undertrykkelse af landets befolkning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her