Læsetid: 2 min.

FN: Skræm ikke Kosovo-serbere fra at stemme

Serbiske ledere har truet serbiske indbyggere i Kosovo til at boykotte næste måneds valg - de frygter, at serbisk deltagelsei valget vil blive opfattet som tilslutning til selvstændighed
27. oktober 2007

BEOGRAD - FN henstiller nu til serbiske ledere om ikke at forsøge at skræmme etniske serbere i Kosovo fra at stemme i den albansk dominerede provins' forestående valg.

Kosovos parlaments- og lokalvalg er berammet til at finde sted 17. november, men Beograd har opfordret kosovo-serberne til at boykotte stemmeurnerne af frygt for, at deres deltagelse skal blive opfattet som tilslutning til provinsens stræben efter selvstændighed.

FN-talsmand Alexander Ivanko siger:

"Vi har kendskab til adskillige offentlige udtalelser fra (det serbisk dominerede, red.) Mitrovica (...), som kun kan udlægges som forsøg på at true og intimidere indbyggere, som ønsker at deltage i dette valg."

Advarslen kommer, samtidig med at samtaler i Wien om afklaring af den omstridte provins' fremtidige status er gået ind i, hvad EU's chefmægler, den tyske topdiplomat Wolfgang Ischinger, betegner som "en kritisk fase". En ny plan fremlagt af EU, USA og Rusland frafalder tidligere tilsagn om at sikre uafhængighed for Kosovo. I stedet er den såkaldte trojka enedes om en formulering, der sikrer, at Beograd ikke vil kunne regere Kosovo i fremtiden og ej heller vil kunne etablere nogen fysisk tilstedeværelse her.

Reaktionen fra den kosovo-albanske delegation har været forudsigelig vrede: "Vi ønsker at opnå uafhængighed og vort eget sæde i FN," insisterer den etnisk albanske forhandler, Skender Hyseni.

Skal forblive i Serbien

For Beograd er Wien-forhandlingerne af "ekstrem vigtighed", siger Serbiens udenrigsminister, Vuk Jeremic, idet han understreger, at Serbien fortsat anser det for en ufravigelig betingelse, at Kosovo forbliver en integreret del af Serbien.

Beograd er ikke imod energisektor-samarbejde, fri bevægelighed for mennesker og varer, en fælles indsats imod organiseret kriminalitet eller opklaring af, hvilken skæbne der er overgået tusindvis af savnede Kosovo-indbyggere siden borgerkrigen. Men Serbien fastholder, at Kosovo ikke skal kunne føre selvstændig udenrigs- og forsvarspolitik og udelukker at give større indrømmelser end at indvilge i vidtgående autonomi til provinsen og dens to millioner indbyggere.

Kosovos premierminister, Agim Ceku knytter hertil denne kommentar:

"Vi har to forskellige koncepter her. Det ene knytter an til fortiden, det andet til fremtiden, og det, vi diskuterer her, er, hvilken fremtid Kosovo, Serbien og regionen skal have."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Mere udland side 20

Serie

Seneste artikler

 • Æresbegreber stopper Kosovo-domme

  7. juli 2008
  Ingen vil vidne i sagerne efter det blodige etniske opgør i 2004, hvor snesevis af serbere blev dræbt, og hundredevis af serbiske huse og flere ortodokse kirker blev sat i brand
 • Brug for ægte ledere

  22. marts 2008
  SEJDI HALILI er en gammel mand i det nordlige Albanien, far til otte sønner. Han har en gåsehuds-smuk historie at fortælle
 • Voldsomme uroligheder i Nordkosovo styres fra Beograd

  18. marts 2008
  I går satte det serbiske mindretal i byen Mitrovica ild til FN-biler, kastede med sten og affyrede granater, efter at det besatte domhus i byen var blevet ryddet af de internationale styrker. Ifølge kilder fra både Serbien og Kosovo koordinerer den serbiske regering urolighederne
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu