Læsetid: 3 min.

Fransk ngo anklages for børnesmugling

Myndighederne i Tchad tilbageholder ni franskmænd fra ngo'en Zoes Ark og sigter dem for forsøg på at have udsmuglet 103 børn af landet
Udland
30. oktober 2007

En fransk ngo beskyldes for at have lokket børn fra deres hjem med bolsjer og kiks og forsøgt at flyve dem til Frankrig, hvor de skulle udgive dem for at være forældreløse, der havde mistet deres far og mor under udrensninger i Darfur.

Udtalelser fra børnene, hvoraf flere stammer fra Tchad og ikke fra Darfur, har sat den mystiske ngo, som kalder sig Zoes Ark, i et mistænkeligt lys. I forvejen var gruppens leder, den tidligere brandmand Eric Breteau, blevet genstand for det franske børneværns efterforskning.

Syv ledere fra gruppen og syv medlemmer af besætningen på et spansk charterfly er blevet arresteret i Tchad og sigtet for forsøg på at udsmugle 103 børn, de fleste i alderen fra tre til fem år, fra landet uden tilladelse. Den franske regering har fordømt gruppen, der hævdes at have opkrævet op til 6.000 euro pr. barn fra familier i Frankrig og Belgien. Også to franske journalister, der deltog i en reportagerejse sammen med Zoes Ark, tilbageholdes i Tchad. Journalister Uden Grænser kræver, at de tre "ubetinget sættes på fri fod".

De familier, som Zoes Ark havde udpeget til at adoptere børnene, ventede i Vatry-lufthavnen i Reims torsdag aften, men børnene kom aldrig. Lederen af Zoes Ark og fem af hans medarbejdere blev arresteret af de tchadiske myndigheder, umiddelbart før de skulle til at lette med børnene om bord på et spansk charterfly.

'Ulovlig og uansvarlig'

Den franske regering har betegnet operationen som "ulovlig og uansvarlig" og siger, at den har gjort alt, hvad der har stået i dens magt for at tale Zoes Ark fra sit uvelkomne forehavende, som meget vel kan være kriminelt.

Det kom imidlertid frem søndag, at fransk militærpersonel, der er til stede i Tchad for at deltage i nødhjælpsindsatsen i Darfur, har bistået Zoes Ark ved flere lejligheder i gennem de seneste uger. Medlemmer af gruppen fik således tre gange flyvelejde i franske militærfly.

Men de franske myndigheder insisterer på, at dette var fejltagelser, som kun blev begået, fordi ngo'en havde antaget et andet navn - Children's Rescue - som dække for sine aktiviteter i Tchad.

Den franske ambassadør i Tchad, Bruno Foucher, siger, at de pågrebne franske statsborgere ikke vil undgå at blive stillet for en tchadisk domstol.

"Jeg finder situationen skandaløs. Vores indsats har været koncentreret om disse børn, der er blevet bortført fra deres landsbyer, for at sikre, at det aldrig skulle ske igen. Det er en fuldkommen ulovlig operation," siger han.

Børnene, hvoraf mange var iklædt fodboldtrøjer fra europæiske klubber, er nu overdraget til hjælpearbejdere i Abeche i det østlige Tchad. Repræsentanter fra Unicef siger, at i al fald nogle af børnene ikke var darfurianere, men tchadere. Mange af dem sagde til journalister, at de ikke var forældreløse.

Nægter alt

Stéphanie Lefebvre, general-sekretær for Zoes Ark, insisterer på, at gruppen kun har været motiveret af barmhjertighed, og benægter enhver plan om, at børnene skulle have været bortadopteret. Til nyhedstjenesten France 24 siger hun: "Der har aldrig været tale om, at vi skulle være et adoptionsagentur. Disse børn skulle ikke bortadopteres. Vores motiver var enkle: Vi ville bare redde dem fra døden. Disse børn var forladt eller hvervet af krigsherrer. Nogle var gjort til narkomaner og børnesoldater. Desuden var de underernærede og i elendig helbredstilstand."

Men Tchads regering anklager gruppen for børnesmugling og bortførelse, og præsident Idriss Deby har svoret, at dens medlemmer vil blive "straffet strengt" .Deby har endda antydet, at det var meningen, at børnene skulle sælges til pædofile eller myrdes og deres indre organer sælges. Hertil kommer yderligere anklager for dokumentforfalskning. I Tchad som i de fleste andre muslimske lande er adoption strengt forbudt, og de tilbageholdte Zoes Ark-medlemmer risikerer nu adskillige års fængsel. Trods den skarpe reaktion lover Tchads præsident, at affæren ikke vil få konsekvenser for planerne om at indsætte en EU-stabiliseringsstyrke i det østlige Tchad op til Darfur-regionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her