Læsetid: 5 min.

Fransk udlændingepolitik vækker forargelse

Demonstrationer og skjulte udlændinge i katolske og jødiske aktivisters kælderrum er bare ét tegn på, at modstanden vokser mod Nicolas Sarkozys ellers folkeligt populære, men barske udlændingepolitik. Også i egen rækker er der uro - ikke mindst over bebudede dna-prøver af udlændinge, der ønsker familiesammenføring
-Rør ikke min dna- står der på aktivisternes bannere. De protesterer mod planerne om at tillade dna-test af børn i sager, hvor der er tvivl om det biologiske slægtskab mellem ansøgere, som søger familiesammenføring fra udlandet.

-Rør ikke min dna- står der på aktivisternes bannere. De protesterer mod planerne om at tillade dna-test af børn i sager, hvor der er tvivl om det biologiske slægtskab mellem ansøgere, som søger familiesammenføring fra udlandet.

Thibault Camus

16. oktober 2007

PARIS - Chulan Liu er blevet et kendt navn i visse kredse i fransk politik.

Efter sin død.

Den 51-årige fraskilte mor til en søn rejste fra Kina til Frankrig sidste år. Da politiet i september måned bankede på døren til den lille lejlighed, hun delte sammen med fire andre illegale indvandrere, vidste Liu - selvom hun ikke talte fransk - at hendes time var kommet.

For ringe sprogkundskaber eller ej; den franske præsident, Nicolas Sarkozys, kontante besked er forlængst nået ud via mund til mund metoden til de mange hundrede tusinder 'sans papiers' - termen for de ulovlige indvandrere, som kommer til Frankrig uden papirerne i orden eller uden papirer overhovedet.

Beskeden er lige så enkel som den er hård: Rejs hjem.

Fatalt spring i døden

25.000 illegale indvandrere skal udvises, inden 2007 rinder ud, har præsidenten vars-let, og han er kendt for at være en mand, der sætter pris på, at hans politik bliver gennemført til tiden. 25.000 er ikke noget overvældende tal statistisk set; til sammenligning anslår myndighederne, at der opholder sig mellem 200.000 og 400.000 sans papiers i Frankrig - de fleste fra Nordafrika, men også mange fra Asien og de tidligere sovjetrepublikker. Og Frankrig modtager fortsat det højeste antal af immigranter i OECD.

Men tal er anonyme størrelser, for den enkelte er udvisningen fatal.

Så da politiet bankede på, sprang Liu ud af vinduet, ramte fortovet og døde.

Nogenlunde det samme skete med den 12-årige russiske Ivan Demsky - i mediekampagnen, som er fulgt efter, kendt som 'den lille Ivan' - selvom Ivan overlevede.

Han sprang ud fra en altan i byen Amiens i Nordfrankrig sammen med sin far, da politiet kom for at deportere familien. Da Ivan ramte fortovet gik han i koma, og han er fortsat på hospitalet.

Skruen strammes

De franske præfekter - ansvarlige for politiet regionalt - modtog for nylig en opsang, der kom direkte fra præsidenten, om, at målet på 25.000 skal tages alvorligt. Så samtidig med at det franske parlament strammer lovene, har politiet intensiveret arbejdet med udvisningerne og iværksat razziaer i store, fattige boligkvarterer og foretaget meget synlige massetilbageholdelser fra gader, metro-stationer og indkøbscentre, hvor 'udenlandsk udseende borgere' har fået tjekket papirerne. Det er disse aktioner, der især har påkaldt sig protester.

Immigrationsminister Brice Hortefeuxs nye lov inkluderer dels de flere udvisninger, begrænset ret til familiesammenføring og krav om fransk sprogbeherskelse og forsørgelseskrav rettet mod den del af ansøgernes familie, der befinder sig lovligt i landet i forvejen.

Politiets hårdhændede metoder har fået den ellers paralyserede venstrefløjsopposition på banen. Socialistpartiet har været hurtigt ude med fordømmelser og sammenligninger af politiets opførsel med tidligere tiders skamfulde samarbejde mellem den franske samarbejdsregering og nazisterne om massedeportation af jøder og franske oppositionspolitikere til døden i koncentrationslejrene.

Katolikker på banen

Men også katolske og jødiske organisationer har været meget aktive.

Franske medier beretter jævnligt i anonym form om "velhavende, dybt troende, katolske middelklassefruer," der i afsky mod den inhumane udlændingepolitik har tilsluttet sig den voksende modstandsbevægelse - som medierne anslår nu ligger på omkring 25.000 medlemmer - og som skjuler særligt illegale udenlandske børn i deres kældre.

Fransk lov umuliggør udvisningen af forældre uden deres mindreårige børn. Igen er parallellen til jødeforfølgelsen under Anden Verdenskrig klar. Også her stod behjertede franskmænd klar med skjulesteder til de jødiske børnefamilier.

Ulækkert

Men en ting er den folkelige og kirkelige protest. Den er fortsat ikke større, end den kan ignoreres af præsident Sarkozy, der på baggrund af de seneste meningsmålinger om sagen kan henvise til, at han har komfortable 70 procent af vælgerne bag sig.

Noget andet er, at den hårde udlændingepolitik har skabt mukken i geledderne i den ellers ensrettede regering af ministre, som normalt marcherer upåklageligt i takt til tonerne af præsidentens fløjte.

Senest har den algiersk fødte Fadela Amara - minister for byfornyelse - i sidste uge protesteret voldsomt mod planerne om at åbne for dna-test af børn i sager, hvor der er tvivl om det biologiske slægtskab mellem ansøgere, som søger familiesammenføring fra udlandet, særligt fra visse afrikanske lande, og udlændinge, som allerede er lovligt i Frankrig.

"Jeg vender mig kraftigt mod det, jeg finder denne lov totalt ulækker, til at kaste op over," sagde den venstreorienterede Amara i et interview med radiostationen France Inter i tirsdags.

Hendes udtalelser - hvor hun også truede med at forlade regeringen netop på grund af udlændingepolitikken, "den dag det bliver uærligt for mig", som hun formulerede det - vakte mere end opsigt både i og uden for regeringen. Især i Sarkozys eget parti, UMP, hvor præsidentens såkaldte 'ouverture' er temmelig upopulær.

"Det er bestemt ikke velset, at man fornærmer lovgiverne, som har flertallet bag regeringen," sagde generalsekretæren i UMP

Patrick Devedjian og et borgerligt medlem af parlamentet, François Goulard - som selv havde visse reservationer over for dna-forslaget - spurgte lige ud præsidenten om, hvad Amara "egentlig laver i denne regering".

"Hvis man synes denne regering er så ækel, så er der kun en ting at gøre: at trække sig ud af den," tilføjede han.

Omstridt åbning

Den omdiskuterede ouverture - 'åbning' - består i, at præsidenten systematisk har anbragt personer fra den socialistiske opposition, midten og fra etniske minoriteter - tre kvinder fra Nordafrika, herunder justitsminister Rashida Dati - i sin regering for at demonstrere, at han virkeligt er landsfaderen for 'hele Frankrig' og ikke bare for højrefløjen.

Amara understregede da også i interviewet, at hun var "en fri kvinde," en bemærkning som tjener til at understrege, at nok fungerer de etniske minoriteter i Sarkozys regering, som et bevis på, at han er en moderne og bred præsident, men relationen går begge veje; det har en pris at inkludere 'frie fugle' i regeringen, en pris som ingen endnu ved, hvor høj er.

Amara var heller ikke den første minister, men nok den mest højtråbende, der råbte vagt i gevær i forhold til udlændingepolitikken.

30 år gamle Rama Yade, der er af senegalesisk oprindelse og juniorminister for menneskerettigheder i udenrigsministeriet, fordømte for 14 dage siden evakueringen af en illegal indvandrer og den - oprindeligt socialistiske - udenrigsminister Bernard Kouchner har også offentligt kritiseret dna-lovforslaget.

Realiteterne

Pressen holder sig - som sædvanlig med Sarkozys mange initiativer - generelt tilbage fra at kritisere præsidenten. Men, også som sædvanlig, kan man finde oppositionelle røster hos den lille venstrefløjsavis Libération.

I en ledende artikel skrev Catherine Tasca og Pierre Moscovici i sidste uge:

"Sarkozys forslag til immigrationspolitik er skadelig for Frankrigs internationale omdømme. Vi har set på immigration i årtier med frygt og mistænksomhed. Men vi bliver nødt til at se realiteterne i øjnene. Befolkningsvandringerne vil fortsætte, og vi bliver nødt til at tackle indvandringsspørgsmålet positivt og anerkende, at dette spørgsmål ikke er roden til vore problemer ... Sarkozys politik vil føre til inhumane handlinger ... Frankrig vil blive set som et koldt og umenneskeligt sted ... det er på tide, at venstrefløjen handler ... Målet er ikke kvoter ... men at bringe udlændinge ind i dette land på lovlig vis. Dette vil være til gavn for Frankrig som et kollektiv, siden indvandrere kan bidrage til den vækst, vi har brug for."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Libération: "at bringe udlændinge ind i dette land på lovlig vis"...

Jamen, er det netop ikke det, der må være formålet med al fransk og europæisk udlændingepolitik, hvorfor så kritisk overfor det, Annegrethe, det har jo været en stor succes i alle lande lige siden Ellis Island, og virker jo stadig i USA af alle steder... og hvorfor kommer nogle så illegalt, har de en anden dagsorden eller... islamisme, terrorisme, eller...

Annegrethe Rasmussen

Hej Jesper,
jeg er skam ikke kritisk. Jeg citerer bare Liberation.... artiklen som sådan er vinklet på den voksende modstand mod Sarkozys nye tiltag, men hvad jeg selv mener om sagen, ved jeg faktisk ikke helt. Jeg synes, ikke det er i orden at snyde med familiesammenføringer af den simple grund, at hvis man har en lov med et biologisk familiekriterium, så skal den overholdes. Noget andet er så, at man i Frankrig vil få to standarder - en for udlændinge og en for franskmænd - da man i Frankrig netop ikke opererer med et bilogisk familiebegreb. Enhver der erklærer sig for far eller mor til et barn, bliver accpeteret når man har skrevet under på de rigtige papirer. Så der bliver ikke en ens DNA-standard.
Jeg forstår alle de lande, som indfører politikker - Frankrig så vel som Danmark - der sigter mod at få "de gode, rigtige, veluddannede" indvandrere lokket til huse. Men det er klart, at det ikke løser problemerne med den globale ulighed, nød, krig og fortvivlelse over dette, som får desperate mennesker til at flygte fra deres hjemlande...
hilsener
Annegrethe

Så har Den Danske Forening og "Balther J. Jensen" taget hul på valgkampen. Fair nok, men hvorfor skal det lige foregå i Dagbladet Information?

Undskyld, Per Thomsen,

men hvad er der i vejen med at bringe udlændinge ind i et land på lovlig vis, i stedet for at overlade det til østeuropæiske alfonser og tilfældige afrikanske eller asiatiske menneskesmuglere, der scorer kassen på udnyttelsen af svage medborgere... sådan som Libération giver udtryk for!

Bemærk venligst, Per Thomsen,

at mine og Annegrethe Rasmussens bemærkninger omkring indvandring på lovlig vis blev fremsat allerede den 18. oktober, altså 6 dage før valgets udskrivning, hvorfor din oplevelse af valgkamp i modstandsbevægelsens gamle avis er ren nonsens...