Læsetid: 2 min.

Indien og USA’s atomaftale tæt på sammenbrud

En kontroversiel atomaftale mellem USA og Indien ser ud til at nærme sig et sammenbrud, efter at flere parter i den indiske koalitionsregering har fået kolde fødder
17. oktober 2007

Venstrefløjen i den indiske premierminister, Manmohan Singhs, koalitionsregering frygter, at Indien og USA vil blive for nære bonkammerater, hvis den atomaftale, som har været på tegnebrættet, bliver en realitet. Og selvom aftalen ikke er endegyldigt aflyst, bliver det stadig tydeligere, at Singh hellere vil bevare sin regeringskoalition end aftalen med amerikanerne.

»Vi har lavet en glimrende aftale med USA. Den er god for Indien, og den er god for verden,« sagde Singh søndag ifølge Washington Post.

»Men vi befinder os i politikkens verden, og inden for vores koalition er der andre synspunkter.«

Aftalen mellem Indien og USA skulle åbne for et fredeligt atomart samarbejde, som i sidste instans skulle tillade handel med atomreaktorer, -teknologi og -brændstof imellem de to lande. Flere kritikere har fremført, at aftalen statuerer et dårligt eksempel, fordi Indien, som allerede er en atommagt, får adgang til USA’s atomteknologi uden at afsværge udviklingen af yderligere atomvåben.

Går stille med dørene
Det er nøjagtig tre måneder siden, at aftalen under stor bevågenhed og med høj bannerføring blev lanceret af de to regeringer. USA’s viceudenrigsminister med ansvar for politiske anliggender, R. Nicholas Burns, beskrev dengang aftalen som »måske det vigtigste initiativ, Indien og USA er enedes om i vores 60-årige partnerskab«.

Men lige så megen begejstring og offentlighed, der var for og om aftalen dengang, lige så stille går begge regeringer nu med dørene om, at aftalen reelt er ved at smuldre mellem hænderne på dem.
I Indien var bekendtgørelsen således lige så forsigtigt sneget ind i en pressemeddelelse, som refererede en telefonsamtale, der fandt sted mellem Manmohan Singh og George W. Bush søndag.

Men aftalens sammenbrud var først nævnt som det allersidste af syv punkter, som iøvrigt mest beskæftigede sig med samhandel og med problemerne i Burma.

I USA frigav Det Hvide Hus slet ikke nyheden, før journalister interesseret spurgte til udmeldingen fra Indien.
Robert Einhorn, tidligere en del af Clinton-administrationen og nu tilknyttet Center for Strategic and International Studies, undrer sig ikke over regeringens tavshed.

»Det Hvide Hus frygter sandsynligvis, at man ved at give sagen offentlighed, gør det vanskeligere at komme tilbage på sporet senere,« siger han.

Singh vil godt kunne samle flertal for aftalen, men det kræver, at han går imod sin egen koalition. Michael Green er tidligere medlem af Bushadministrationens Nationale Sikkerhedsråd, og han vurderer det som usandsynligt, at Singh tør risikere at udfordre sin koalition.
»Det er ikke en stærk koalition,« siger han og tilføjer:
»Der er en vis nervøsitet for et valg i Indien lige nu.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu