Læsetid: 4 min.

Kampen om dødens dal

Nato-soldater slås for at vinde afghanernes hjerter i Helmand-provinsen. Et af hovedmålene er at levere strøm til to millioner mennesker - spørgsmålet er, om det kan lade sig gøre
19. oktober 2007

Langt inde i Sangin-dalen i den sydlige Helmand-provins ligger Kajakai-dæmningen, som leverer strøm til området. I det seneste halve år er kampene blevet intensiveret omkring dalen og dæmningen, og i disse uger kæmper danske og britiske soldater for at fordrive talebanstyrkerne fra området. Vejen til de lokale afgha-nernes hjerter går nemlig igennem Kajakai-dæmningen. Det er i hvert fald teorien bag NATO's strategi i området.

Men kampagnen er blodig og har stået på i månedsvis. Tusindvis af soldater har været indsat, og så sent som i sidste uge kostede det endnu en dansk soldat livet. Den danske forsvarsminister har udtrykt sin frustration over, at flere store EU-lande som Tyskland, Italien og Frankrig slet ikke er til stede i den farlige provins og vil på et NATO-forsvarsministermøde i næste uge stærkt opfordre til, at flere lande yder en indsats i området.

Kajakai-dæmningen har siden 1953 med meget varierende stabilitet leveret strøm til lokalbefolkningen. Men hvor vandkraftværket i dag producerer strøm til omkring 380.000 mennesker, vil det efter en udbygning kunne give to millioner afghanere stabile strømleverancer.

Anja Dalgaard-Nielsen er afghanistanekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), og hun er ikke i tvivl om vigtigheden af, at genopbygning og udvikling følger lige i hælene på bekæmpelsen af Taleban.

"Lige nu foregår der en popularitetskonkurrence imellem Taleban og den afghanske regering. Hvis man skal vinde befolkningens tillid, er det ikke nok at levere sikkerhed. Man må også levere udvikling," siger hun.

Kan det betale sig

Kampene i den frodige Sangin-dals tætte buskads er helt anderledes farlige for NATO-soldaterne end de tidligere kampe i åbent landskab. Sikringen af dalen har allerede krævet mange ofre, og de militære eksperter advarer om, at mange flere vil blive dræbt.

Der er derfor ved at opstå en vis nervøsitet i de lande, som har soldater i det livsfarlige område, og spørgsmålet rejser sig: Kan det betale sig og kan projektet overhovedet gennemføres?

"Det er altid svært at vurdere. Men der er ingen tvivl om, at det altid vil være møgbesværligt med genopbygning i områder, hvor sikkerheden ikke er på plads," siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Kajakai-dæmningen ligger i bunden af den 180 km lange Sangin-dal. Og før selve byggeriet på dæmningen kan påbegyndes, skal Taleban nedkæmpes og dalen sikres. Dernæst skal dalen holdes, imens der bygges transportveje gennem dalen. Først derefter kan materialetransporten og udbygningen af vandkraftværket med en ekstra turbine påbegyndes.

Peter Dahl Thruelsen er forskningsmedarbejder ved Forsvarsakademiet (FAK). Ifølge ham er der tale om et meget langsigtet udviklingsprojekt. Og tidshorisonten er vanskelig at sige noget præcist om.

"Afhængig af, hvordan kampoperationerne forløber, vil man nok om et par år kunne se resultater af det her i form af el til lokalbefolkningen," vurderer han.

Kampen om sjælene

Men selvom den dag, hvor strømmen uhindret flyder ud i de små afghanske hjem har lange udsigter, vil selve processen være af stor betydning for lokalbefolkningen og i sig selv medvirke til øget stabilitet. Flere tusinde vil således, om alt går vel, kunne bringes i arbejde i forbindelse med vejbygning og andre infrastrukturelle opgaver. Og selvom befolkningens første ønske er fred, så følger kravet om stabilitet og udvikling lige efter.

"Vi har skabt nogle forventninger i befolkningen. De forventer stabilitet og økonomisk udvikling," siger Peter Dahl Truelsen.

Han bakkes op af Henrik Ø. Breintenbauch, der er forsker ved dansk Institut for Militære Studier (DIMS):

"Afghanistan har jo været i krig i utrolig mange år, så det handler ikke så meget om, hvem der kan vinde, men om, hvem de har tillid til kan holde freden og skabe udvikling. Og i den sammenhæng er det jo også enormt vigtigt at kunne sikre strømforsyning. Det vil være et kæmpe fremskridt," siger han.

Men sporene fra Irak skræmmer. Der lykkedes det for koalitionen at bygge kraftværker og lave kabelføring over lange strækninger. Men det lykkedes ikke at opretholde strømforsyningerne i længden.

"Da man havde lavet strømføringen og hængt fine kobberkabler op, blev de pillet ned igen med det samme og solgt på det sorte marked eller simpelthen saboteret," fortæller Peter Dahl Thruelsen.

'Kræver en vis tid'

Derfor er målet langtfra nået, hvis det lykkes at udbygge og sikre Kajakai-dæmningen. Elektriciteten skal transporteres ud til de to millioner afghanere, som er fordelt over det enorme område, og det kræver dels at området er sikret, imens strømføringen bliver lavet, men også beskyttelse af ledningerne efterfølgende.

Dette element er også Henrik Ø. Breintenbauchs væsentligste bekymring ved projektet.

"Det kan godt lade sig gøre at sikre dæmningen og udbygge den med endnu en turbine. Det er bare et stykke ingeniørarbejde, som kræver en vis tid," siger han.

"Det rigtig svære bliver både at rydde og holde områderne ned til alle småbyerne imens man trækker ledninger derned. For slet ikke at tale om at beskytte strømføringen efterfølgende."

Selvom den afghanske regering og NATO-styrkerne kan vinde en sejr ved at skabe strøm, vil det ifølge Peter Dahl Thruelsen hurtigt kunne vendes til nederlag, hvis man ikke formår at opretholde el-leverancerne. Og Taleban vil kunne pege fingre og med rette hævde, at koalitionen ikke er i stand til at sikre stabilitet.

"Strømforsyning er et af de største umiddelbare synlige skridt, som kan forbedre den enkelte afghaners tilværelse. Men det er en utrolig vanskelig proces, og i den sammenhæng har Taleban jo en meget lettere opgave. Vi skal vinde legitimitet i befolkningen ved at vise synlige resultater. Talebanerne kan nøjes med at ødelægge det bagefter," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu