Læsetid: 4 min.

Katastrofal og blodig søndag i Tyrkiet

På bare 12 timer blev 36 dræbt, 31 såret og et ukendt antal tyrkiske sol-dater kidnappet. Dagen i går var en af de helt forfærdelige for Tyrkiet i dets krig mod terror
Udland
22. oktober 2007

ISTANBUL - Konflikten mellem PKK og Tyrkiet gik i går ind i en ny fase, da det forlød, at terrororganisationen har taget et ukendt antal tyrkiske soldater som gidsler. Meddelelsen om gidseltagningen kom fra en PKK-talsmand via nyhedsbureauet Reuters, men er ikke blevet bekræftet af den tyrkiske hær. Det stod dog i går klart, at 13 tyrkiske soldater savnes efter kampe med PKK natten til søndag. Hvis der er sandt, at PKK har taget tyrkiske gidsler, er det første gang siden slutningen af 1990'erne at organisationen bruger den strategi.

Det sker på et tidspunkt, hvor det ellers forlød, at PKK var svækket på grund af det voksende pres på organisationen fra både Tyrkiet, Irak og USA. Søndagens hændelser giver imidlertid et helt andet billede, idet flere kilder i går rapporterede, at mellem 150 og 200 PKK-folk deltog i det, der angiveligt var et angreb fra tre sider på en tyrkisk infanteribataljon fem kilometer fra den irakiske grænse.

Ud over de savnede soldater endte slaget med at koste mindst 12 soldater livet. Ifølge tyrkisk militær blev 23 PKK-folk dræbt ved samme lejlighed og mindst 13 tyrkiske soldater blev såret. PKK rekrutterer typisk sine medlemmer blandt den unge kurdiske befolkning i Øst- og Sydøsttyrkiet, og det må derfor forventes, at også de dræbte på den side er borgere i Tyrkiet.

Bryllupsgæster såret

I samme område som den blodige træfning kørte en minibus med civile bryllupsgæster i går på en landmine, der kostede et menneske livet og sårede 18. De to episoder er ikke direkte forbundne, men landmine-episoden var endnu et eksempel på, at terrorkrigen ikke kun er et anliggende mellem soldater og PKK-krigere.

Med den ene døde i landmineeksplosionen, nåede søndagens tab op på mindst 36, og dagen blev dermed den værste for Tyrkiet i flere år. Mens de døde PKK-folk kun nødtvunget og med forsinkelse udleveres til de efterladte, så plejer de døde soldater at blive hædret og kaldt "martyrer". Deres navne og billeder bringes igen og igen i den trykte og elektroniske presse, og deres begravelser dækkes minutiøst og bidrager dermed til at øge den nationalistiske stemning i Tyrkiet og presset på regeringen for at handle.

Det første svar kom allerede i går i form af tunge artilleriangreb på 63 mål i det nordlige Irak. Den slags grænseoverskridende operationer er ikke nye, effekten af dem er uklar og under alle omstændigheder tilfredsstiller de ikke tyrkernes krav om handling overfor PKK.

Irak vil af med PKK

Regeringen har i over et år appelleret til myndighederne i både Irak og USA om at skride ind over for den del af PKK, der opholder sig i bjergene i det nordlige Irak. Hidtil har der ikke været meget andet end sporadisk sympati at hente i Bagdad og Washington, men i de seneste dage er særligt regeringen i Bagdad begyndt at ændre kurs.

Siden det tyrkiske parlament i onsdags gav regeringen tilladelse til "om nødvendigt" at igangsætte en invasion af Nordirak har den irakiske præsident Jalal Ta-labani, der selv er kurder, flere gange givet udtryk for, at det er på tide, at PKK ned-lægger våbnene og forlader Irak.

"Vi har appelleret til PKK om at afstå fra at kæmpe og til at de forandrer sig selv fra en militær organisation til en civil og politisk," sagde Jalal Talabani på en pressekonference i den kurdisk-irakisk hovedby Erbil i går.

"Men hvis de insisterer på at fortsætte kampen, bør de forlade Kurdistan og Irak og ikke skabe problemer her."

Den tyrkiske regeringschef, Recep Tayyip Erdogan, opfordrede forleden den irakiske regering til at anholde og udlevere op mod 130 navngivne personer, der angiveligt leder eller har forbindelse til PKK. Men trods en vis imødekommenhed fra Talabani blev den opfordring blankt afvist.

"Det er en drøm, der aldrig kommer til at gå i opfyldelse. PKK's ledere befinder sig i Kurdistans barske bjerge. Det tyrkiske militær med al dets mægtighed har ikke kunnet tilintetgøre eller arrestere dem, så hvordan skulle vi kunne anholde dem og udlevere dem til Tyrkiet?" sagde han.

Erdogan: Sund fornuft

I sin første reaktion på an-grebet natten til i går opfordrede Recep Tayyip Erdo-gan til, at tyrkerne og ikke mindst den tyrkiske presse slår koldt vand i blodet, og undlader at piske stemningen unødigt op ved at kræve invasion nu.

"Jeg personligt forventer, at de visuelle medier håndterer sagen meget mere roligt og med sund fornuft. Det er klart, at parlamentet allerede har givet os tilladelse til en grænseoverskridende operation. Hvad end der er behov for skal ske, vil ske," sagde han inden et krisemøde i det nationale sikkerhedsråd i aftes.

Fra militæret forlød det, at kampene mellem soldater og PKK-folk stadig fortsatte i løbet af i går. Uafhængige kilder pegede på, at hæren formentlig satte alt ind på, at befri de tilfangetagne soldater så hurtigt som muligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her