Læsetid: 5 min.

Klassens sorte får

Det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater er et af klassens sorte får, viser ny rapport. Men det er kun toppen af isbjerget i en dybt problematisk industri, siger britisk brancheformand
37-årige Hassan Jabir omgivet af familien er ved at komme sig, oven på de mange skud fra Blackwaters sikkerhedsfolk, der gennemhullede hans krop. Han var den 16. september tilfældigvis i sin bil tæt på, da en bombe sprængtes tæt på Blackwaters kortege omkring en gruppe fra USAs udenrigsministerium i Bagdad. Blackwaters vagter dræbte 11 tilfældige irakere på stedet.

37-årige Hassan Jabir omgivet af familien er ved at komme sig, oven på de mange skud fra Blackwaters sikkerhedsfolk, der gennemhullede hans krop. Han var den 16. september tilfældigvis i sin bil tæt på, da en bombe sprængtes tæt på Blackwaters kortege omkring en gruppe fra USAs udenrigsministerium i Bagdad. Blackwaters vagter dræbte 11 tilfældige irakere på stedet.

Hadi Mizban

4. oktober 2007

Skrupelløse sikkerhedsfolk, som konstant har fingeren på aftrækkeren, som skyder vildt omkring sig, dræber uskyldige forbipasserende, lader sårede i stikken og finder det i sin orden at torpedere 18 bilister under en eskorte til og fra det irakiske Olieministerium. Sådan arbejder det skandaleombruste amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater ifølge en rapport, udarbejdet af den amerikanske kongres i forbindelse med firmaets nedskydning af 17 civile irakere den 16. september.

Rapporten viser, at Blackwaters sikkerhedsfolk i Irak har været involveret i langt flere skudepisoder end andre sikkerhedsfirmaer, at deres folk som oftest har været de første til at åbne ild, og at de amerikanske myndigheder systematisk har undladt at gribe ind over for firmaets metoder og retsforfølge ansvarlige for bl.a. drab på civile.

Blackwaters direktør, Erik Prince, afviser anklagerne og insisterer på, at hans folk har opført sig korrekt i forbindelse med skudepisoden den 16. september og i øvrigt hører til blandt branchens bedste.

Toppen af isbjerget

Ifølge den britiske ngo War on Want er Blackwaters opførsel kun toppen af et isbjerg.

"Blackwaters afskyelige drab er en påmindelse om det kaos, som private sikkerhedsfirmaer har forårsaget i Irak de sidste fire år. De har begået i hundredvis af menneskerettighedskrænkelser, men ikke i et eneste tilfælde er de ansvarlige blevet retsforfulgt," siger organisationen War on Wants talsmand Ruth Tanner.

Formanden for det britiske forbund af private vagtselskaber, BAPSC, Tony Bearpark, ønsker ikke at kommentere de konkrete anklager mod Blackwater, men han er enig i, at der generelt er for mange brådne kar i sikkerhedsindustrien.

"Blackwater-sagen styrker i hvert fald ikke branchens image," som han siger.

"Vi er udmærket klar over, at den private sikkerhedsbranche tæller firmaer med meget forskellige standarder, uddannelse og etik," siger han og understreger, at BAPSC er dannet netop for at få skydeglade cowboys ud af branchen. Han bekræfter også, at der er særlige problemer i Irak.

"Der er stadig en del cowboys i Irak, men det går fremad. Der er f.eks. væsentlig færre i dag, end da jeg arbejdede i Irak i 2003-2004," siger han. BAPSC er en sammenslutning af Storbritanniens største og mest respekterede sikkerhedsfirmaer, der har det som sit erklærede mål "at højne operationsstandarden i branchen og sikre overholdelsen af principperne i den humanitære folkeret og menneskerettighederne."

Ifølge en rapport, som War on Want har udarbejdet, er den private sikkerhedsindustri i voldsom vækst. Men hvor stor den er, er der ingen, der ved. Peter Singer fra den ansete amerikanske tænketank Brookings anslår industriens årlige omsætning til over 500 milliarder kroner. Som eksempel har Blackwaters indtil videre kontrakter til en værdi af 5,5 milliarder kroner i Irak, men det britiske firma Aegis har kontrakter til en værdi af fire milliarder kroner.

Ifølge Caroline Holmqvist, forsker ved Kings College War Studies i London, er det så svært at anslå omfanget, bl.a. fordi der er en generel mangel på gennemsigtighed og tilgængelig information om industrien.

Ifølge amerikanske medier er der i øjeblikket cirka 48.000 private sikkerhedsfolk i Irak. BAPSC anslår tallet til omkring 25.000, hvis man kun regner dem med, der reelt bærer våben, andre kilder mener, at det rigtige antal ligger over 100.000.

Står over loven

Et af hovedproblemerne med udlicitering af sikkerhedsopgaver er ifølge War on Want, at de mange sikkerhedsfolk i praksis opererer uden for loven. I Irak er alle udlændinge uden for de væbnede styrker omfattet af immunitet ifølge et dekret, indført af den amerikanske overgangsadministration CPA. De fleste lande kan som oftest godt retsforfølge deres egne statsborgere for forbrydelser begået i Irak, men er ekstremt vanskeligt for f.eks. dansk politi at gennemføre en politimæssig efterforskning midt i en krigszone. Både Amnesty International og Human Rights Watch har gentagne gange påpeget det problematiske i, at private sikkerhedsfolk derfor i praksis opererer uden for loven.

I forbindelse med Blackwater-sagen opfordrer HRW endnu engang USA og andre lande til at indføre lovgivning, der sikrer, at det også i praksis kan lade sig gøre at retsforfølge de ansvarlige.

Den nye rapport fra Kongressen i USA konstaterer også, at ingen af de tilfælde, hvor Blackwaters ansatte har dræbt uskyldige forbipasserende, er endt med retsforfølgelse af de ansvarlige. Det skyldes dels jurisdiktionsproblemerne, dels at Blackwater har for vane at ekspedere mistænkte medarbejder ud af landet i ekspresfart. Den eneste konsekvens synes at være fyring, konkluderer rapporten, der blandt andet beretter, hvordan det amerikanske Udenrigsministerium i flere tilfælde har hjulpet Blackwater med at få uheldige episoder bragt ud af verden, f.eks. ved at sørge for erstatning til de dræbtes familier.

I et tilfælde foreslog USA's ambassade i Bagdad, at Blackwater skulle udbetale 250.000 dollar (1,3 mio. kr.) som erstatning til en familie, der havde mistet sin forsørger. Det endte med en erstatning på 15.000 dollar (knap 80.000 kr.), venligst formidlet af ambassaden. I et andet tilfælde blev prisen for en dræbt iraker sat til 5.000 dollar (26.500 kr.). I forbindelse med Blackwaters drab på 17 civile for nylig har War on Want opfordret til, at de ansvarlige bliver retsforfulgt for kollektivt manddrab.

Voksende problem

War on Want så helst et generelt forbud mod anvendelse af private sikkerhedsfirmaer.

"De seneste drab viser, hvor nødvendigt det er at få gennemført en lovgivning, der forbyder anvendelsen af private sikkerhedsfirmaer i konflikter som den i Irak," siger talsmand Ruth Tanner.

Men kan det ikke lade sig gøre, ønsker organisationen, at private sikkerhedsfolk bliver omfattet af de samme regler som almindelige soldater.

"Efter vores mening bør en regering, der udliciterer opgaver til den private sikkerhedsindustri være fuldt ud ansvarlige for, hvordan disse firmaer opfører sig. Undersøgelser af menneskerettighedskrænkelser begået af disse firmer bør tillægges samme vægt som undersøgelse af krænkelser, begået af forsvarets ansatte," siger pressechef Paul Collins.

Ifølge Caroline Holmqvist skal problemerne med reguleringen af sikkerhedsfirmaerne imdilertid også løses internationalt. "Der er behov for at regulere det her område med en kombination af internationale regler og en national lovgivning, der specificerer, hvilke former for arbejde, disse firmaer må beskæftige sig med uden for landets grænser," siger hun.

Det er Andy Bearpark enig i. BSCP så også helst klare regler på området. Og det mener han, at Blackwater-sagen kan være med til at fremme.

"Sagen understeger i hvert fald klart, at der er brug for en bedre regulering," siger han. Human Rights Watch advarer om, at den manglende retsforfølgelse af sikkerhedsfolk, der begår forbrydeler, giver bagslag i forhold til irakerne.

"Bush-regeringens vilje til at lukke øjnene, kriminelle aktiviteter begået af private sikkerhedsfirmaer underminerer bestræbelserne på at vinde heads and minds," siger organisationens talsmand Jennifer Daskal. Og War on Want advarer om, at problemerne med de private sikkerhedsfirmaer i Irak vil vokse i takt med, at endnu flere opgaver bliver overtaget af private sikkerhedsfolk i de kommende år, efterhånden som briterne og amerikanerne trække deres styrker ud.

Blackwater.com
War on Wants rapporten
Blackwater-rapporten kan downloades her

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu