Læsetid: 3 min.

Muslimske ledere søger freds-alliance med kristne

I apokalyptiske vendinger sender en række magtfulde muslimske imamer, muftier og intellektuelle en klar opfordring til Paven og andre kristne ledere: Verdens fremtid afhænger af fred mellem kristne og muslimer
Udland
13. oktober 2007

Verdens eksistens trues af den eskalerende konflikt mellem kristne og muslimer. Det mener 138 muslimske ledere og intellektuelle, der i et brev opfordrer til fred mellem de to religioner, der tilsammen appelerer til halvdelen af verdens befolkning.

"Uden retfærdighed og fred mellem de to religiøse samfund, vil verden ikke opleve fred. Verdens fremtid afhænger af fred mellem muslimer og kristne," lyder det i brevet, der lægger vægt på lighederne mellem kristne og muslimer, der tilbeder samme Gud og begge helliger princippet om at elske og respektere sin næste.

Brevet er underskrevet af ledere fra meget forskellige muslimske retninger og kredse. Fra den iranske Ayatollah Seyyed Mostafa til Nihad Awad, der er direktør og medstifter af det anerkendte Council on American-Islamic Relations i USA.

Netop derfor bør opfordringen til dialog tages meget seriøst, siger lektor i arabiske studier ved Carsten Niebuhr Instituttet Jørgen Bæk Simonsen:

"At de repræsenterer meget forskellige grupperinger indenfor islam, er en rigtig god grund til, at de kristne ledere bør overveje meget grundigt, hvordan de kan bruge den her henvedelse mest konstruktivt."

Jørgen Bæk Simonsen peger samtidig på, at det er vigtigt, at brevet giver udtryk for, at forskelligheder ikke nødvendigvis er et udtryk for, at man ikke kan finde i dialog: "Der er tilsyneladende nogle personer her, der bekymrer sig."

Pres på ekstremister

Professor i religion ved Cambridge University David Ford lægger ligeledes vægt på, at underskriverne repræsenterer forskellige skoler indenfor islam.

"Ser man ned over listen af underskrivere, er der den ene muslimske leder efter den anden med med store grupper af tilhængere, der for de flestes vedkommende skal tælles i millioner. At de har underskrevet, betyder, at budskabet vil blive taget seriøst."

Professor David Ford mener, at brevet skal ses som et forsøg på at etablere en fælles moderat islamisk stemme, der repræsenterer 'main-stream islam' i modsætning til de ekstreministiske fløje, der i høj grad har domineret dagsorden.

"Endelig ser vi en platform, hvor moderate, mainstream og traditionelle ledere fælles kan nå til enighed," siger David Ford.

Medforfatter og underskriver af brevet Aref Ali Nayed er imam i Storbritannien og seniorrådgiver ved Cambridge University. Overfor BBC pointerer han, at det er vigtigt, at der bygges videre på det fundament, nu hvor "det er lykkedes at få de mange forskellige muslimske retninger til at tale med én stemme."

"Kristne og muslimer udgør mere end halvdelen af verdens befolkning. Ser man på hvilke våben, de to grupper besidder, og volden fra terrorisme, så er det meget nemt at forstå, hvor farligt det er, når der er så lidt fælles forståelse," advarer Aref Ali Nayed.

Pavens fornærmelser

Brevet blev forfattet i sidste måned, da en bred kreds af muslimske lærde var samlet til den årlige konvention i Jordans kongelige institut for islamisk tænkning, Aal al-Nayt i Amman. Dermed er det anden gang, at en besked med direkte adresse til den nuværende Pave Benedict XVI udsendes fra det muslimske institut i Jordan.

Første gang var for præcis ét år siden, da en stor del af de samme muslimske ledere følte sig forhånet over Pavens udtalelse om, at profeten Muhammed "spreder sin tro med sværdet i hånd".

En bemærkning, der faldt meget uheldigt ud blandt muslimer, der tog Pavens ord som endnu et eksempel på, at den kristne verden forfølger muslimer.

Ifølge Jørgen Bæk Simonsen er det heller ikke helt forkert opfanget.

"Pavens udtalelser var netop et strålende eksempel på, at der bredt hersker nogle meget middelalderlige opfattelser af, hvad islam er. Set i det lys, tror jeg bestemt ikke, at datoen for det fælles muslimske budskab er tilfældigt valgt," siger Jørgen Bæk Simonsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her