Nyhed
Læsetid: 3 min.

Nettet strammes om Blackwater

Den irakiske regering kræver de sikkerhedsvagter, som var involveret i en skudepisode den 16. september udleveret. USA vil vente på udfaldet af en FBI-undersøgelse
Udland
11. oktober 2007

BOSTON - Den juridiske net strammes mere og mere om det paramilitære private vagtkorps Blackwater, der har udstationeret 1.000 mand i Irak til at beskytte amerikanske diplomater.

I en irakisk regeringsrapport offentliggjort tirsdag om sikkerhedsvagternes nedskydning af 17 civile på Nissour-pladsen i Bagdad hævdes det, at Blackwaters arbejdslicens fra Indenrigsministeriet udløb i 2006 og aldrig er blevet fornyet. Derfor skulle det ukendte antal sikkerhedsvagter, som deltog i skudepisoden 16. september, ikke nyde immunitet mod retsforfølgelse i Irak, hedder det i rapporten.

Den irakiske regering kræver, at de pågældende sikkerhedsvagter - som skulle bo i Bagdads grønne zone - bliver udleveret. Men det amerikanske udenrigsministerium har indtil videre undladt at reagere på irakernes krav og vil kun gøre det, når 10 udsendte FBI-agenter har færdiggjort deres egen efterforskning af skudepisoden. For de amerikanske myndigheder er hovedpinen, at Blackwater opererer i et juridisk tomrum. Udenrigsministeriet har ikke forlangt, at det private selskab fornyede sin licens i det irakiske indenrigministerium. To andre vagtselskaber, DynCorp International og Triple Canopy, som arbejder for Udenrigsministeriet, er derimod i besiddelse af en licens, hvilket forpligter deres 400 sikkerhedsvagter til at indberette skudepisoder til Indenrigsministeriet.

Ny lov på vej

Ingen af de tre private vagtselskaber hyret af USA's udenrigsministerium er underlagt amerikanske strafferetslovgivning. Men det kan de blive i fremtiden. I sidste uge vedtog et stort flertal i Repræsentanternes Hus et lovforslag, som vil gøre private vagtkorps (også kaldet lejesoldater) retsligt ansvarlige for deres handlinger i en krigszone ved domstole i USA. Lovforslaget er en tilføjelse til en kongreslov fra 2000, som bragte alle private firmaer og medarbejdere beskikket af Forsvarsministeriet - heriblandt amerikanske våbenselskaber - under det amerikanske strafferetssystem. I Irak skønnes det, at private udenlandske firmaer beskæftiger 180.000 udsendte, hvoraf mellem 20.000 og 50.000 skulle tilhøre private vagtkorps.

Pentagon har selv ansat 7.500 private sikkerhedsvagter - altså seks gange flere end Udenrigsministeriet. Disse sikkerhedsvagter er formelt underlagt loven fra 2000 og kan derfor retsforfølges ved amerikanske domstole. Men det er der ifølge sikkerhedseksperten Peter W. Singer fra Washington-tænketanken Brookings Institution endnu ikke et eneste eksempel på.

Den demokratiske præsidentkandidat Barack Obama fremlagde tidligere i år sit forslag til en lov, der skal gøre private vagtkorps hyret af USA's regering retsligt ansvarlige. Han foreslår, at FBI opretter særlige efterforskningsenheder i krigszonen. Men Bush-regeringen afviser den ide med begrundelsen, at forbundspolitiet hverken har ekspertise eller ressourcer til en så krævende opgave.

En anden udfordring er, at kun forbundsanklagere i de mistænktes delstater kan lægge sag an. Det betyder, at en retssag om en forbrydelse begået i Irak skal finde sted ved en lokal forbundsdomstol i USA, hvilket kræver oversøisk transport af dokumenter og øjenvidner samt tolkning, etc.

Soldater skyder også

Kongressen har i længere tid været opmærksom på de retsløse tilstande, som private vagtkorps opererer under i Irak. Derfor vedtog den en anden lov i 2006, som underlægger private selskaber og personer hyret af Forsvarsministeriet militær ret. Men indtil videre er ingen i Irak blevet bragt for en krigsret. Det samme gælder for soldater og underoffficerer, der har skudt på civile irakere i nærheden af militære konvojer og kontrolsteder. De slipper også.

I juli måned rapporterede McClatchy News Service fra Irak, at 429 irakiske civile blev enten dræbt eller såret i første halvår af 2007 i skudepisoder nær konvojer og kontrolsteder.

Iraks indenrigsministerium har i alt 40 private vagtkorps registreret fra hele verden, herunder et par irakiske. Blandt dem er Blackwater USA det selskab, der har været involveret i flest skudepisoder - nemlig 195 siden 2005. I 80 pct. af tilfældene skød Blackwater først.

Der er imidlertid en grund til, at det amerikanske sikkerhedsfirma er involveret flere skudepisoder end nogen andre vagtkorps. Blackwater har nemlig ansvaret for Bagdad og omegn - altså centrale Irak, hvor den militære situation er mest anspændt. Selskabet har i alt 38 civile irakere på sin samvittighed. Selv har det mistet 25 mand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her