Læsetid: 1 min.

Ny traktat er nærmest lig EU-forfatning

Udland
10. oktober 2007

En tværpolitisk gruppe af medlemmer fra det britiske underhus konkluderede i går i en rapport, at den nye EU-traktat "i al væsentlighed" er det samme som den afviste forfatningstraktat.

Konklusionen fra parlamentets europæiske undersøgelsesudvalg øger presset på premierminister Gordon Brown, som i lighed med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) lægger op til at undgå en folkeafstemning. Udvalget, som har et flertal fra Browns eget Labour-parti, kalder det "vildledende" at hævde, at der er stor forskel på de to tekster.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Befolkningen har krav på en folkeafstemning

Der kan ikke være megen diskussion om, at Den Europæiske Union har stor indflydelse på den danske befolknings liv og hverdag. På mange områder griber EU lovgivningen ind. Med den nye såkaldte ”Reform Traktat” er der tale om yderligere beføjelser til magtinstanserne i Bruxelles. Det er in øvrigt den samme EU forfatnings-traktat som der blev stemt om i 2005. Hvor både et flertal i den franske og hollandske befolkning stemte et stort nej tak.

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen, partiet Venstre, påstår, at han og hans parti afventer den endelige traktat, en juridisk vurdering fra eksperterne i justitsministeriet. Nå da. Men, siger de såkaldte eksperter i justitsministeriet ikke hvad Anders Fogh ønsker, at høre? Vil en vurdering fra dette efterhånden tvivlsomme ministerium ikke blot være en be-kræftelse på, at ”der ikke er behov for en folkeafstemning”? Der er næppe tale om en upar-tisk og uvildig vurdering. Et udvalg under det britiske parlament, ”Underhuset”, eller det så-kaldte ”House of Commons” har allerede fastslået, at der mere eller mindre er tale om den samme juridiske tekst som i 2005 mv.

Hvis de europæiske statsledere mv. reelt respekterede de demokratiske spilleregler og deres befolkninger, ville de allerede her have stoppet processen. Og forslået, at befolkningerne i EU landene spørges om hvilken type af europæisk samarbejde de ønsker fremover etc. Dette er ikke sket. Selvfølgelig ikke. I ly af luksushotellernes komfortable atmosfære skal de så-kaldte ”topledere” nok finde ud af hvad der er godt for kapitalakkumulationen og erhvervsli-vet. Befolkningernes behov?

Derfor skal den traktat som humorister kalder ”Deform-traktaten” til folkeafstemning. Og da der er tale om 98 pct. samme suverænitetsafgivende konsekvenser som i 2005, så er der kun en afgørelse den danske befolkning kan træffe: et nej til traktaten, eller EU forfatningen som det jo reelt er. Danmark skal ikke tvinges endnu længere ind i EU despotiets demokratioplø-sende fangearme. Derudover: omkring 60 pct. af befolkningen ønsker ifølge en frisk opini-onsundersøgelse fra oktober 2007, at traktaten skal til folkeafstemning.

Og det kan da blive svært for bl.a. Helle Thorning, Socialdemokratiet, ikke, at ville støtte kravet om en folkeafstemning. Hun har netop udtalt meget bombastisk, at ”de fire EU forbe-hold skal væk ved en folkeafstemning”. Der blev ellers stemt et solidt nej tak til den fælles europæiske møntenhed, euroen, i september 2000. Respekterer hun ikke folkets vilje? Måske hun ved bedre? Et stærkt befolknings nej tak til ”Deform-traktaten” kan også sende et signal om, at der ikke er behov for yderligere EU integration ved ophævelse af de fire forbehold.
Tværtimod kunne befolkningen yderligere benytte lejligheden til, at kræve debat om hvilken type af europæisk samarbejde der kunne være realistisk og relevant, og som ikke medfører en ophævelse af nationalstaterne mv.