Læsetid: 4 min.

Pakistanske selvmordsbombere mere hensynsløse end afghanske

Set med ekstremistiske pakistaneres øjne var angrebet på Benazir Bhutto et angreb på en vantro. Landets selvmordsbombere har i modsætning til de afghanske ingen skrupler ved at dræbe civile
Udland
20. oktober 2007

ISTANBUL - Det var en gammel, ond konflikt, der eksploderede i hovedet på Benazir Bhutto, da hun torsdag aften vendte hjem til Pakistan. Med over 130 dræbte blev hun mål for Pakistans hidtil mest dødelige selvmordsbombe, og det i et land hvor fænomenet på ingen måde er ukendt.

Pakistans selvmordsbombere er berygtede for at være langt mere skruppelløse og blodtørstige end for eksempel de tilsvarende i nabolandet Afghanistan. Professor i islamisk historie ved Massachusetts University i Dartmouth Brian Glyn Williams har forsket i selvmordsbombemændene i området og fundet frem til, at de afghanske selvmordsbombere er langt mindre tilbøjelige til at gå efter civile mål end selvmordsbomberne af pakistansk oprindelse.

"De pakistanske er mere ekstreme, og det resulterer i blodbad og drab på civile. De bruger mere sprængstof end i Afghanistan, og angrebet torsdag skete for eksempel blandt en stor gruppe civile. De ramte Benazir Bhuttos vogn helt uden hensyn til de civile tab," siger Brian Glyn Williams.

I Afghanistan går selvmordsbomberne typisk efter militære mål, og i langt de fleste tilfælde er det kun selvmordsbomberen selv, der dør.

Der er også eksempler på, at selvmordsbombere bevidst søger væk fra tæt befolkede områder for at undgå alt for store civile tab. Derfor har ingen af det seneste års 250 selvmordsbomber i Afghanistan kostet bare tilnærmelsesvis så mange dræbte som torsdagens bombe i Karachi. I gennemsnit dør der blot fem ved de afghanske angreb.

En vigtig forskel

Den forskel er bemærkelsesværdig, fordi både afghanske og pakistanske selvmordsbombere er etniske pashtunere, der udklækkes og trænes på de samme pakistanske koranskoler. Forskellen på de to grupper er imidlertid mange års radikalisering af de pakistanske stammeområder, hvor rekrutteringen til de makabre operationer sker. Samt en helt anden dynamik i det pakistanske samfund, hvor det i de ultrakonservative stammeområder typisk ses som en hellig krig at bekæmpe den pakistanske hær og alle politiske ledere, der får støtte fra Vesten. Det gælder både præsidenten, general Pervez Musharraf, og Benazir Bhutto.

Professor Brian Glyn Williams siger, at konflikten mellem de to slags Pakistan er blevet forstærket efter, at den pakistanske regering har givet efter for amerikansk pres og aktivt er begyndt at erobre magt i de ellers selvstyrende, Talebanagtige provinser.

"De religiøse ser deres konflikt som en konflikt med en vantro regering. Ved at bekæmpe de vantro, vinder de støtte fra deres egen befolkning," siger Brian Glyn Williams.

"Musharrafs hær invaderede stammeområderne, der aldrig har været under nogen pakistansk regerings kontrol. Den tradition brød regeringen med under pres fra USA, der tvang den til at invadere."

Pakistan har mistet 800 soldater og dertil kommer et ukendt antal dræbte blandt de lokale i form af krigere og ofre for fejlslagne militærangreb. For at gøre det hele værre er mange af soldaterne, der er sendt på opgave i Vestpakistan fra andre etniske grupper end de lokale pashtunere, så de taler ofte end ikke samme sprog, og opleves derfor som lige så fremmede og uvelkomne, som hvis invasionen for gennemført amerikanere selv.

Det er i den sammenhæng, angrebet på Benazir Bhutto skal forstås, siger Brian Glyn Williams fra Massachusetts University, og derfor vurderer han også, at angrebet i nogen grad vil øje opbakningen til de konservative og militante bevægelser blandt pashtunere, der deler deres opfattelse af, at kampen ikke står mellem to grupper af muslimer, men mellem ægte muslimer og elendige vantro.

Bhutto er alt det de frygter

Hvad Benazir Bhutto angår er hun nærmest selve personificeringen af det verdslige Pakistan, der drikker alkohol og spiller cricket, og som står i modsætning til det religiøse i stammeområderne. I en kommentar i Boston Globe skrev hun i torsdagsudgaven, og dermed inden angrebet, at hun er meget bevidst om sin rolle som de dybt konservatives udfordrer.

"Pakistan People's Party og jeg repræsenterer alt det de frygter mest - besindighed, demokrati, kvinders ligestilling, information og teknologi. Vi repræsenterer det moderne Pakistans fremtid, en fremtid der ikke giver plads til ignorance, intolerance og terrorisme," skrev hun.

I de religiøses kamp mod de provestlige er selvmordsbombere et både almindeligt og legitimt våben, mener de lokale ledere, der ikke lægger skjul på deres mål. Nyhedsbureauet AP citerer den pakistanske Taleban-leder Baitullah Mehsud for at have lovet, at hans selvmordsbombere stod klar til Benzair Bhuttos hjemkomst.

"Mine mænd vil byde Bhutto velkommen hjem, når hun vender tilbage. Vi accepterer ikke præsident general Musharraf og Benazir Bhutto, for de beskytter kun amerikanske interesser og ser tingene med deres øjne," sagde Baitullah Mehsud tidligere på måneden, ifølge Saleh Shah, der repræsenterer stammeområdet nær den afghanske grænse.

Profetien om den blodige velkomst gik i opfyldelse, selv om det i går endnu ikke var klart præcis, hvem der stod bag angrebet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her