Læsetid: 1 min.

PKK siger det vil rykke fra Nordirak

Terrororganisationen meddelte i går, at den rykker fra Nordirak ind i Tyrkiet for at angribe både politiet og de to største politiske partier
Kurdiske partisaner fra PKK nær den tyrkiske grænse. I går meddelte organisationen, at den agter at flytte kampene ind på tyrkisk område.

Kurdiske partisaner fra PKK nær den tyrkiske grænse. I går meddelte organisationen, at den agter at flytte kampene ind på tyrkisk område.

Yahya Ahmed

Udland
13. oktober 2007

ISTANBUL - I et eller omfang synes terrororganisationen PKK at være ved at bryde op fra Nordirak for at rykke ind i Tyrkiet. Efter de seneste dages voldsomme politiske pres fra Tyrkiet meddelte organisationen i går, at den flytter folk til Tyrkiet for at fortsætte den 23 år lange krig der.

"Kilden til denne krig er ikke i Nordkurdistan (Sydøsttyrkiet) ... guerillaerne flytter ikke sydpå (til Nordirak); tværtimod flytter de til ... områder i nord," hed det i en erklæring, der blev udsendt via nyhedsbureauet Firat i går.

Krigen mellem PKK og Tyrkiet begyndte i 1984 som en krig mellem guerillaer og soldater, men udviklede sig siden til at koste civile livet under tyrkiske angreb på kurdiske landsbyer og terrorangreb på Vesttyrkiske storbyer.

I løbet af det seneste år har det tyrkiske militær flyttet tusindvis af soldater og tungt materiel til området nær den irakiske grænse, for på den måde at begrænse PKK's adgang fra organisationens baser på den irakiske side. Det har vist sig umuligt at stoppe infiltrationerne, der i den seneste uge har kostet 27 soldater og paramilitære livet.

Klar til kritik

Det har givet ny luft til det tyrkiske folkekrav om en militær aktion ind over grænsen til Irak. I torsdags sendte ministerpræsident Recep Tayyip Erdogan en anmodning til det tyrkiske parlament om at give grønt lys til, at militæret "om nødvendigt" krydser grænsen. Anmodningen bliver behandlet, når parlamentet træder sammen på mandag efter fire dages ferie.

I sin erklæring fra fredag siger PKK videre, at organisationen nu ikke blot vil gå efter angreb på tyrkisk politi, men også Tyrkiets to største politiske partier - regeringspartiet AKP og det kemalistisk-socialdemokratiske CHP.

Samtidig sagde ministerpræsident Erdogan, at han ikke har i sinde at lytte til andres bekymringer i spørgsmålet om en eventuel invasion af Nordirak. Han sagde videre, at han var forberedt på kritikken fra resten af verden, hvis invasionen bliver ført ud i livet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja.

EU forhandler optagelse med et Tyrkiet, der sjofler menneskerettighederne, lukker for youtube, når folkefaderen Atatürk hånes, praktiserer holocaustrevisionisme ved konsekvent benægtelse af folkedrabet på det armenske mindretal.

Og nåja, EU finder den skinhellige mine frem og ser den anden vej, når den tyrkiske stat systematisk undertrykker et helt kurdisk folk. I Bruxelles kan man sagtens sætte frihedskæmpere som Kurdistans Arbejderparti på en såkaldt terrorliste og samtidig 'overse' tyrkisk statsterrorisme.

EU er demokratiets og samarbejdets projekt. For dem man finder det opportunistisk at være venner med.

Sikken en masse anti-tyrkisk sludder fra ovenstående højreradikale fjolser og så hedder det iøvrigt osmannere og armeniere. Tyrkerne modtog under 2. verdenskrig tusindvis af jødiske flygtninge fra Øst- og Centraleuropa. Mange blev og andre fortsatte med tyrkernes hjælp til Israel. Og hvad armenierne angår, var vestmagterne og Rusland med til at provokere armenierne til at gøre oprør mod osmannerne med henblik på opsplitning af Tyrkiet efter 1. verdenskrig ligesom tyske militærrådgivere vejledte den ungtyrkiske regering til at forflytte den armenske befolkning i øst - med alle de tragiske konsekvenser det havde med kurdiske banders overfald mod deres tidligere lokale armenske elite. Under hele historien havde armenierne været sultanernes ynglingsmindretal med særlige privilegier - og mange af de bedste moskeer i Tyrkiet er bygget af armeniere. Og både sultanen og Ataturk var dybt rystet over behandlingen af armenierne. Heldigvis blev mange armenske børn reddet. Men glem ikke at 2.5 millioner muslimer døde i Anatolien under 1. verdenskrig som følge af russisk-armenske og græske invasioner. De muslimske ofre fortjener også at blive erindret. Hvis der virkelig var tale om folkemord, må historikere fremlægge beviser, men desværre frygter den armenske diaspora en sådan åben debat. Deres interesse er kompensation og gerne territoriale krav. Endelig er og forbliver PKK en afskyelig terrororganisation der under Ocalans ledelse myrder enhver der går dem imod - og de fleste af deres ofre er kurdere samt udsendte læger og lærere i de østlige egne. Enhver der forsvarer PKK må også forsvare drabene på udenlandske turister i Tyrkiet. Tyrkiet hører klart hjemme i EU, hvor mange lande har begået egentlige folkemord i langt nyere tid - fx Tysklands allierede Bulgarien og Slovakiet under 2. verdenskrig for ikke at nævne Frankrig i Algeriet. Men fakta vil sikkert ikke rokke ovenstående højrefjolser en millimeter fra deres had-baserede ståsted. Man kunne imidlertid ønske en bedre nuancering fra Informations korrespondent, også selv om hans personlige udgangspunkt er, at alt negativt om Tyrkiet er rigtigt.

Det er over 90 år siden at ca. 300.000 armeniere døde som følge af massakrer og folkeforfølgelse på grund af deres separatisme og samarbejde med ærkefjenden russerne, som gennem det 19. århundrede forfulgte jøderne og mange muslimske mindretal og især ønskede kontrollen med Bosporus og Østtyrkiet. Ingen i Tyrkiet fornægter at 1. verdenskrig var en tragedie for hele Anatolien, men begivenhederne kan på ingen måde sammenlignes med Hitlers overlagte og rationelt udførte folkemord på jøderne, og som den danske højrefløj var yderst begejstret for - indtil krigsheldet vendte. At sammenligne med holocaust kan kun opfattes som et forsøg på at formindske tyskernes forbrydelser. Derimod kan den armenske tragedie sammenlignes med serbernes etniske forfølgelse af og massakrer på muslimer i Bosnien. Hvorom alting er, er der ikke noget historisk kriterium for EU-medlemskab. Ellers var Storbritannien og Frankrig næppe være blevet optaget for deres imperiers forbrydelser helt op til folkemordet i Algeriet og Indokina. Og når vi nu er i gang er der mange af de nye medlemsstater som fornægter deres velkendte deltagelse i tyskernes jødemord - men da hørte man ingen protester fra ovenstående islamofober.
Det er godt og sundt at diskutere alt, der er sket i historiens løb, men historien skal ikke stå i vejen for fremtiden, og tyrkisk medlemskab er nu engang en fantastisk mulighed for EU.

Spørgsmålet er hvem der er ofre for "løgnagtig propaganda". Bare fordi en armenier har skrevet en bog, gør det vel ikke nødvendigvis til sandhed. Som bekendt nægter Armenien at åbne sine arkiver for internationale forskere, kun særligt udvalgte diaspora-historikere har adgang. Hvorfor mon??? over 170 amerikanske historikere skrev under på en erklæring for nogle år siden at man ikke kunne kalde begivenhederne et folkemord og at der er brug for langt mere forskning. En ung armensk forsker har også fornylig skrevet om den armenske diasporas "folkemordsfetischisme" - at det er den eneste samlende punkt i diasporaens liv. Men det formindsker på ingen måde tragedien og de mange forbrydelser der blev begået - på alle sider, herunder også af armenske nationalister, der med russernes støtte forsøgte at rydde hele tyrkiske og kurdiske landsbyer. Faktum er at der er ofre på alle sider i den anatolske tragedie og at vestmagterne havde et stort ansvar. Men det glæder mig da hvis ovenstående ikke er højreradikale, men det er som regel fra den fløj man finder Tyrkiet-hadere af jeres "format". Hvis I virkelig er venstreorienterede burde I støtte Tyrkiets EU-proces, så landet kan blive et åbent europæisk demokrati, hvor alt kan diskuteres og historisk forsoning kan opnås. Det lyder derimod på jer som om I bare fisker efter undskyldninger for at forhindre fremtidens Tyrkiet i at opnå medlemskab (go' daw do - skal 70 mio. tyrkere straffes, fordi folk af nysgerrighed køber Mein Kamp, som da er en vigtig bog at læse for at forstå Hitlers ondskab). At tyrkerne hjalp jøderne under 2. verdenskrig er dog et væsentligt faktum som I totalt overser I jeres hatespeech. Jeg afviser ingen forbrydelser, men et folkemord kræver beviser. Tyrkiet har sagt at de er villige til at tage sagen op ved Haag-domstolen, men det har armenierne afvist. Tænk hvis de ikke længere havde deres "folkemord" til at øve pression på tyrkerne. De ungtyrkiske ledere blev jo allerede frikendt på Malta efter 1. verdenskrig af samme grund. Og at børn skulle være blevet voldtaget etc er selvfølgelig afskyeligt men kan I afkræfte at armeniere ikke skulle have begået samme forbrydelse? Man kan jo blot se hvad amerikanske soldater foretager i Irak - det er vel også et folkemord.

Lars Ole Henriksen: "Hitlers overlagte og rationelt udførte folkemord på jøderne, og som den danske højrefløj var yderst begejstret for - indtil krigsheldet vendte."

Du skylder vist dokumentation for, at nogen på "den danske højrefløj" - måske bortset fra nazipartiets inderkreds - var "begejstret" på folkemordet på jøderne. Som det store flertal af danskere faktisk først fik kendskab til efter krigen, eller i hvert fald længe efter, at "krigsheldet var vendt".

Der var en vis - ikke voldsom - antisemitisme i Danmark, men jeg er overbevist om, at de færreste, selv af de overbeviste antisemitter, ville have hilst Hitlers måde at "løse" dette "Judenfrage" på med begejstring.

Gid folk snart ville holde op med at føre stedfortræder kampe med historien som gidsel.

Så ville man måske også kunne diskutere Tyrkiets medlemskab af EU ud fra, hvordan nutidens Tyrkiet ser ud.

Ja, Lars Larsen, og det er netop pointen: Ønsket om at leve op til EU's krav kan tvinge Tyrkiet til at tilnærme sig europæiske retsnormer. Og det er vel en god ting, ikke?

Hvis man altså ikke hører til den flok højtråbende fundamentalister, der som fårene i Animal Farm bræger deres evige (her let moderniserede men lige så primitive): "Kristendom godt - Islam ondt!"

Når man ser den række krav, EU har opstillet for, at Tyrkiet skal kunne optages i EU, er det svært at se modviljen mod at optage Tyrkiet, HVIS det opfylder disse krav, som andet end racisme og/eller islamofobi.

At Lars Larsen må ty til "hvad hvis"-argumenter, bekræfter svagheden i hans argumentation.

Lars Larsen, svar mig blot på dette: HVIS Tyrkiet engang i fremtiden opfylder de krav EU har stillet som forudsætning for medlemskab, vil du SÅ have problemer med, at Tyrkiet bliver optaget?

Det må være ret enkelt at svare på.

Haha så har jeg også prøvet at blive kaldt højreradikal :-)

Nå, men for de tungnemme må jeg hellere oversætte mit indlæg i starten af denne tråd:

Jeg protesterer imod EU's tydelige dobbeltmoral. IKKE imod muslimers optagelse i EU - jeg har ingen problemer med tyrkere og/eller muslimer overhovedet, kun med den tyrkiske stats forbrydelser og EU.

Jeg protesterer imod, at EU på den ene side er totalt på USA's side i den ukrtitiske skæren alle oprørsbevægelser over een terror-kam - og dermed også straffer det kurdiske folk for deres legitime frihedskamp, og på den anden side nøjes med at komme med nogle venskabelige formaninger til det højrekonservative styre i Ankara, når det (end ikke anekendte) store kurdiske mindretal undertrykkes, når en lang række borgmestre kræves fængslet for at forsvare en kurdisksproget tv-station, når historikere og systemkritikere nævner det armenske folkemord osv....

Lars Ole Henriksen har da fuldstændig ret i, at flere andre nuværende EU-lande har blod på hænderne. Og i at der blev begået fortrædeligheder på flere sider i den anatolske konflikt - ikke mindst fra de britiske imperialisters side. Men det kan da vel ikke være undskyldning for at forholde sig apologetisk til den tyrkiske stats forbrydelser?

Anyways er min hovedanke imod det forlorne selvretfærdige usolidariske kapitalistprojekt EU og dets himmelråbende dobbeltmoralske terrorlovgivning. Tyrkere holder jeg såmend meget af. Bare synd for dem, at de ledes af idioter. Kurderne har min dybeste sympati, de kæmper en legitim kamp for et frit Kurdistan.

Og at Lars Ole Henriksen ukritisk gengiver den borgerlige presses unuancerede fremstilling af Kurdistans Arbejderparti som en brutal terrororganisation og i samme åndedrag forsvarer Tyrkiets brutale undertrykkelse og synes, at det bare er bred ymer, at Tyrkiet kommer med i Fort Europas selvfede klub grænser til det grinagtige, når han kalder en trofast EL og Folkebevægelsen imod EU-støtte 'højreradikal'. Det ER da lidt sjovt :-)

Vidste I ikke, at Information var Den tyrkiske stats talerør mod PKK?

hvordan er det der bliver snakket om pkk, de er den kurdiske befolknings rygrad. forstår ik hvordan i kan kalde et angreb fra pkk et terrorangreb, når tyrkerne os angriber, men det kalder i bare et angreb. der bliver dræbt dobbel så mange civille kurder end tyrker. jeg syndes folk er en flok skole piger ingen har rygrad nok til at sige imod deres state. jeg ser tyrkiet som en gang røv slikker. jeg har ik noget imod tyrker jeg har selv mange tyrker vener og vi trives godt nok. men hvorfor er det folk de ik forstår at vi bare vil have et land det land sadam 2 fra os, er der virkelig ingen der kan forstå dette. skal vi straffes for at vi vil have vores ejet? da danmark var besat gjor de så ik alt for at tag deres land tilbage?

p.s i må meget gerne skrive en kommentare til mig på min hotmail.... gangsta_wolf3@hotmail.com... vi vil jo gerne løse dette på en fredlig måde, eftersom vi alle vil have fred i verden.

Simon fra Nørrebro: "Og at Lars Ole Henriksen ukritisk gengiver den borgerlige presses unuancerede fremstilling af Kurdistans Arbejderparti som en brutal terrororganisation og i samme åndedrag forsvarer Tyrkiets brutale undertrykkelse og synes, at det bare er bred ymer, at Tyrkiet kommer med i Fort Europas selvfede klub grænser til det grinagtige, når han kalder en trofast EL og Folkebevægelsen imod EU-støtte 'højreradikal'. Det ER da lidt sjovt :-)"

Beklager jeg kaldte dig "højreradikal", men så vil jeg i stedet kalde dig "venstreradikal" med underbetydningen naivist. Kurdistans Arbejderparti er nemlig en blodig forbryderbande, hvis leder Öcalan udryddede de gamle kumpaner, der ikke var enig med ham. Han er ingen Nelson Mandela, men snarere en Pol Pot - men ham kunne venstrefløjen jo også godt lide engang!

Først ville PKK et frit Kurdistan, men nu kæmper de altså for demokrati, er pro-USA og ønsker bare modersmålsundervisning. Men hvorfor nedlægger de så ikke bare våbnene og tager sig et kurdisk kursus i Diyarbakir som nu er tilladt? Og glem ikke at hovedparten af deres ofre er kurdere og grunden til at de har genoptaget krigen er, at de fleste kurdere i Tyrkiet idag stemmer på AKP, som er de eneste der kan sikre Sydøsttyrkiet fremgang og udvikling. PKK har tabt og forsøger nu at provokere tyrkerne for at genvinde populariteten. I stedet for at lære af fx Sinn Fein/IRA. Forhåbentlig hopper regeringen i Ankara ikke på den. Jeg har intet imod kurdisk autonomi i Tyrkiet, men terror er en forbrydelse - og mange lærere og læger i Sydøsttyrkiet er blandt ofrene. Den dag PKK har nedlagt våbnene, kan forsoning og udvikling endelig indledes i Sydøsttyrkiet.

PS: Og så har den tyrkiske stat altså intet med det såkaldte armenske folkemord at gøre, den er end ikke juridisk ansvarlig. Angrib gerne de ungtyrkiske nationalister og deres tyske rådgivere for deres etniske udrensninger i østtyrkiet i 1915, men selvfølgelig skal det ikke bruges som undskyldning for at forhindre Tyrkiets optagelse i EU - som heldigvis er meget andet og bedre end Simon tydeligvis kan fatte. Det er og bliver et fredsprojekt hvor økonomisk samarbejde erstatter rivalisering. Og derfor langt bedre end hvad den danske venstrefløj nogensinde kan komme med af alternativer. Og jeres forsøg indtil nu har alle fejlet katastrofalt. Så hvad med at blive lidt mere pragmatiske og indse at mennesker skal samarbejde i stedet for at slå hinanden ihjel? Revolution er blot et andet ord for terrorbølge.