Nyhed
Læsetid: 2 min.

Polsk valgkamp: Alle kneb gjaldt

Kedeligt var det i hvert fald ikke op til valget i Polen i morgen - hverken valgkampen eller regeringsperioden. Skandaler, hemmelige aflytninger, anklager i alle retninger og brudte aftaler har sørget for afveksling. Eksperter efterlyser ro for et Polen i økonomisk fremgang
Udland
20. oktober 2007

BRUXELLES - Regeringspartiet PiS skød sig selv i foden, da oppositionspolitikeren Beata Sawicka fra PO-partiet blev sigtet for korruption i valgkampens allerhedeste fase. Det er de polske kommentatorer enige om. Godt nok sælger PiS - Partiet for Ret og Retfærdighed - sig selv på korruptionsbekæmpelse, men dommen lød 'beskidt kampagne', da PiS hængte oppositionspolitikeren ud på et pressemøde. Måske var det, fordi stemningen allerede var ved at vende.

Indtil sidste uge førte PiS klart. Jaroslaw Kaczynski, siddende premierminister og tvillingebror til præsident Lech Kaczynski, er spidskandidat. Men sidste uge mødtes Jaroslaw Kaczynski med sin vigtigste udfordrer, Donald Tusk fra Borgerplatformen, PO, til en tv-duel. Og her var Kaczynski ikke helt i hopla. Medierne beretter overensstemmende, at han blev mere og mere befippet i løbet af udsendelsen.

"Deres tid er ovre," havde Tusk meddelt ham i tv-showet og spurgte til de tre millioner boliger, PiS havde lovet at bygge.

"Der skulle være tre millioner lejligheder, i stedet for har vi lejligheder, der koster tre millioner," sagde Donald Tusk ifølge avisen Warsaw Voice. I meningsmålingerne blev han kåret som vinder, og PO rykkede pludselig opad.

Hemmeligt kamera

De sidste meningsmålinger i går viste en mulig føring til Borgerplatformen PO, der får mellem 34 og 41 procent af stemmerne, mens PiS er tæt på med 26-33 ifølge en oversigt i Warsaw Business Journal.

Venstrefløjspartiet LiD med den tidligere præsident og premierminister Aleksander Kwasniewski i spidsen står til at få 12-14 procent, mens de to små partier, der hidtil har været med i regeringen, det populistiske Samoobrona og den højre-katolske Familieliga, ikke ventes at kunne klare spærregrænsen på fem procent.

De to har ellers hidtil gjort deres til for at holde gang i de politiske skandaler. Familieligaen - med far og søn Maciej og Roman Giertych, henholdsvis EU-parlamentariker og uddannelsesminister - er nok engang blevet anklaget for antisemitisme på grund af deres valgspots. Tidligere på året skete det samme efter en brochure udgivet i EU-Parlamentet. Også Samoobrona har sørget for politisk underholdning, blandt andet blev et forhandlingsmøde om regeringsposter filmet med skjult kamera, og forhandlingspartneren blev efterfølgende hængt ud for forsøg på korruption.

Men PiS kan også selv sørge for lidt drama. En af de vigtige støtter for PiS er den ultrakonservative katolske radiostation Radio Maryja, ledet af fader Tadeusz Rydzyk. Radio Maryja har været så langt fremme med sin anti-semitisme, at Vatikanet skred ind sidste år. For nylig trak denne forbindelse spor helt til Bruxelles, da den PiS-ledede polske regering indstillede samme faders akademi til gedigen EU-støtte.

Suk

Analytikerne sukker over valgkampen.

"I kampagnens tumulter har de polske politikere sat de økonomiske spørgsmål til side og foretrækker personlige spil og mudderkastning i stedet," sukkede avisen Warszaw Business Journal, WBJ, forleden. Men på vejen fra systemskiftet i 1989 og til en ordentlig politisk kultur skal Polen gennem en række stadier, siger analytikeren Marcin Nowicki fra Institut for Markedsøkonomi i Gdansk til WBJ og stempler valgkampens tone som en "børnesygdom".

Nu er det op til de polske vælgere - og ikke mindst til de polske ikke-vælgere - at bestemme, hvordan landets fremtid ser ud efter morgendagens parlamentsvalg. Til det seneste parlamentsvalg i 2005 gad kun 41 procent af polakkerne at stemme.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her