Læsetid: 4 min.

Putin som premierminister

Valgkampen til både parlament og præsidentembedet i Rusland er i fuld gang, men resultatet er forudbestemt - Putin vinder
Rusland går til parlaments- og præsidentvalg den 2. december, men allerede nu kan Vladimir Putin smile sejrssikkert. Han er nemlig helt sikker på sejren.

Rusland går til parlaments- og præsidentvalg den 2. december, men allerede nu kan Vladimir Putin smile sejrssikkert. Han er nemlig helt sikker på sejren.

Mikhail Metzel

Udland
2. oktober 2007

MOSKVA - Vladimir Putin viste i går sit trumfkort. Han stiller op for sit støtteparti Et Forenet Rusland ved parlamentsvalget til december og udelukker ikke, at han vil acceptere posten som regeringsleder, hvis ellers der til marts bliver valgt 'et ordentligt menneske' til ny præsident. Læs: en af Putins egne udvalgte - Zubkov, Ivanov eller Medvedjev. Dermed er forudsigeligheden og kedsommeligheden ved de kommende russiske valg blevet endnu mere bestyrket. Putin og hans parti vinder.

Det er da heller ikke til at se, at der er valgstemning i Rusland, hvilket ellers burde være tilfældet her i parlamentsbygningen Dumaen. Der er tværtimod stille over alt i den kæmpemæssige bygning med myriader af gange og små kontorceller, hvor mange korrupte politikere og bureaukrater plejer at byde på kaffe eller det, der er stærkere, i forventning om noget til gengæld. De eneste steder, hvor der for alvor er gang i den, er i Dumaens specialbutikker med alt, hvad man kunne ønske sig fra rensdyrkød til computerspil og vodka til nedsatte priser.

I den alenlange kantine, hvor nedringede og højhælede sekretærer og jakkestribede mandlige bureaukrater med vigtige, grå ansigter udnytter politikernes fravær til en lang frokostpause med tomatjuice, pølser og ostemadder efterfulgt af kaffe eller te.

"Endelig har vi fred for politikerne," siger en sekretær, Nina, med meget røde læber fra partiet Et Forenet Rusland, efter at hun har været ved at få en kiks galt i halsen på et spørgsmål fra Information om, hvad der egentligt foregår lige nu i det politiske liv.

"Ingenting," siger hun, "politikerne er formelt i gang med en valgkamp, men alle ved, at det hele er bestemt på forhånd. Et Forenet Rusland vinder stort, derefter kommer socialisterne og nationalisterne. De rigtigt oppositionelle har ikke en chance."

Socialisme 3.0

Det nye russiske socialistparti Et Retfærdigt Rusland leverede ellers forleden en ny version til Microsofts første verdensomspændende operativsystem Windows 3.0. Partileder og formand for parlamentets overhus, Føderationsrådet, Sergej Mironov, indledte valgkampen for partiet med at lancere det nye program med betegnelsen 'Socialisme 3.0'.

"Vi har allerede haft den første type, den sovjetiske. Nummer to var den vesteuropæiske (socialdemokratiske, red.), men de var begge uduelige. Nu vil vi have en ny form for socialisme," sagde Mironov, der understregede, at hans parti går ind for markedsøkonomi, men ønsker, at staten spiller en stor kontrollerende rolle og en social rolle.

De fleste iagttagere ser Et Retfærdigt Rusland, der er en koalition af en række pro-putinske partier, som Kremls forsøg på at stjæle stemmer fra det gamle Kommunistparti. Lederen af Kommunistpartiet, Gennadij Zjuganov, var da også hurtigt ude med hård kritik af socialisterne. Hurtigt sagde han på partiets kongres, at det var latterligt at tro, at den slags "kunstige partier, skabt af Kreml", vil kunne tage stemmer fra de rigtige kommunister.

Et Forenet Rusland fører

En frisk meningsmåling lavet af det respekterede Levada-institut viser da også, at kommunisterne vil få 18 procent af stemmerne ved parlamentsvalget den 2. december, mens Et Retfærdigt Rusland må nøjes med 7 procent. Den berygtede nationalistiske og populistiske Vladimir Zjirinovskijs National-liberale parti står til 11 procent, mens Putins officielle støtteparti Et Forenet Rusland ventes at få 55 procent af stemmerne, og med Putin selv i spidsen nok endnu flere, og dermed et overvældende flertal i parlamentet, Dumaen.

Der er ikke meget, der tyder på, at nogen af de andre partier har store chancer for at blive repræsenteret med over de nødvendige 7 procent. Ikke desto mindre holdt det liberale parti Unionen Af Højrekræfter (SPS) opstillingskongres med Nikita Belych som spidskandidat. Lige efter ham følger Boris Nemtsov, som i sin tid var en af Boris Jeltsins kronprinser. Og reformmand nummer ét Jegor Gajdars datter Marija Gajdar er på toppen af SPS's liste i Moskva, hvor partiet traditionelt har haft en førerstilling. Lederen af det meget politisk korrekte Jabloko-parti, Grigorij Javlinskij, sagde forleden til radio Moskvas Ekko, at han var overbevist om, at valget var forudbestemt og ville blive afgjort ved svindel, men at han og partiet alligevel ville deltage. Men meningsmålingerne er imod de oppositionelle partier, og det har tidligere premierminister Michail Kasjanov taget til sig. Han har simpelthen meddelt, at hans nye parti Folk For Demokrati og Retfærdighed ikke vil deltage i parlamentsvalget, men at han stiller op til præsidentvalget til marts.

Mordmistænkt stiller op

Det er han ikke ene om. Den nye premierminister Viktor Zubkov har sagt, at han ikke udelukker at stille op til at blive Putins efterfølger. Det samme har de to hidtidige topkandidater Sergej Ivanov og Dmitrij Medvedjev. Skakstormesteren Garri Kasparov er også på banen, ligesom Andrej Lugovoj, der i England er mistænkt for giftmordet på Litvinenko i London, er det. Han stiller op til parlamentet for Zjirinovskijs nationalistparti og udelukker ikke, at han også stiller op til præsidentvalget i marts. Senest er der kommet en spiller ind på banen fra ukendt side. Den gamle sovjetiske dissident Vladimir Bukovskij med 12 år i sovjetisk psykiatrisk hospital bag sig sagde forleden i Cambridge, at han også har tænkt sig at stille op for at redde Rusland fra endnu et diktatur.

"De har afskaffet alt, som bare minder det mindste om demokrati," sagde Bukovskij i London.

"De sidder i fængsel nu alle sammen. Det hele vender tilbage. Det er det sovjetiske systems tilbagevenden ... Der er skræmmende ligheder," sagde Bukovskij, som netop har fået sit russiske pas tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her