Læsetid: 2 min.

Putin støtter Iran i atomspørgsmål

Rusland præsident, Vladimir Putin, bakker op om Irans ret til atomkraft og taler imod planer om militære aktioner mod landet
Rusland præsident, Vladimir Putin, bakker op om Irans ret til atomkraft og taler imod planer om militære aktioner mod landet
Udland
17. oktober 2007

Iran har ret til atomkraft, og det er ikke noget god idé med militære aktioner mod landet. Det sagde den russiske præsident, Vladimir Putin, tirsdag under et besøg i Teheran, hvor han deltog i et møde med regeringschefer fra de fire lande der omkranser Det Kaspiske Hav. Putins besøg har stor betydning for Iran i en periode, hvor landet er under stærkt internationalt pres på grund af landets atomplaner. Putin skal senere under besøget også mødes på to-mandshånd med præsident Mahmoud Ahmadinejad og Irans øverste religiøse og politiske leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Under mødet udtrykte de fem ledere støtte til, at medlemmer af NPT-ikke-spredningstraktaten har ret til at udnytte atomenergi til fredelige formål "uden diskriminering" og under opsyn af Det Internationale Atomagentur, IAEA's observatører.

De fem ledere støtter "ideen om, at fredelige atomaktiviteter skal være tilladt", som præsident Putin udtrykte det på et pressemøde efter samtalerne. De fem lande er Aserbajdsjan, Iran, Kasakhstan, Rusland og Turkmenistan. Ledere udtalte også, at de ikke vil lade deres lande blive anvendt til et angreb mod et andet land omkring Det Kaspiske Hav.

En stikpille til USA

Øjensynlig en stikpille til den amerikanske regering, som rumler med planer om et militært angreb på Iran, fordi topfolk i Washington tror, at Iran er i gang med at udvikle atomvåben i ly af udviklingen af atomkraften.

"Vi understreger, at vi under ingen omstændigheder vil lade vore lande blive anvendt af et udenforstående land til et angreb på et af de fem lande," sagde Putin og fortsatte:

"Det Kaspiske Hav skal føre os sammen fremfor at dele os. Putins kommentarer satte endnu en gang en tyk streg under den uenighed, der er mellem Rusland på den ene side og en række lande i Vesten, især USA og de største EU-lande, på den anden side. Vesten arbejder på planer om at straffe Iran, hvis landet ikke stopper de påstående bestræbelser på at skaffe sig atomvåben. Rusland er Irans vigtigste samarbejdspartner i atomspørgsmål, og det er Rusland, der har leveret hovedparten af den teknologi og brændsel, som Iran anvender i sit atomprogram. Hverken Rusland eller Kina mener, sanktioner er nogen god idé lige nu, og i FN's Sikkerhedsråd kan de blokere for en vedtagelse af sanktioner mod Iran, der hævder kun at have fredelige hensigter med atomplanerne. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her