Læsetid: 3 min.

En rejse vi aldrig glemmer

Har du overvejet at bryde de trygge rammer og tage på en større rejse med dine børn? Mine forældre besteg vulkaner og udforskede jungler med hele fem børn, og det har ingen af os fortrudt
Har du overvejet at bryde de trygge rammer og tage på en større rejse med dine børn? Mine forældre besteg vulkaner og udforskede jungler med hele fem børn, og det har ingen af os fortrudt
Udland
27. oktober 2007

DRØMMEREJSE

af Rasmus Bang Petersen

Otte måneders rygsækrejse i Sydøstasien med fem børn. Lyder det som en drøm eller som en stressende affære?

Året var 1995, jeg var snart færdig med folkeskolen, og da min far spurgte, om jeg ville udskyde gymnasiet i et år for i stedet at opleve regnskove, vulkaner og palmestrande, tænkte jeg ikke længe.

Større var overvejelserne for min far og hans kone: Han havde to børn og hun tre, og at rejse fra vandrehjem til vandrehjem i Indonesien med fem børn er en logistisk udfordring. Men rejser var og er deres livsblod, og den begejstring for verden ville de gerne give videre. Så vi drog alle med, fire drenge mellem 10 og 16 og en pige på ni år.

De næste otte måneder sejlede vi ad malaysiske junglefloder, gik i festlige begravelsesoptog i Indonesien og lærte en forbandet masse om kulturer, vi aldrig før havde hørt om. Vi mødte animister på Sulawesi, boede hos Sumatras matriarkalske Minangkabau-folk og åbnede os for en klode fuld af forskellige indtryk.

Tidspunktet var perfekt, fordi vi var gamle nok til at suge til os og huske det bagefter. Det gik op for os, hvor stor verden rent faktisk er.

I dag er det vildt at tænke på, at kommunikation med familien derhjemme før e-mailens tid skete gennem breve, som vi sendte og hentede månedligt på posthuse i storbyerne. Måske gjorde netop det blot gensynsglæden endnu større, da min mor, stedfar og lillesøster kom til Bali for at fejre jul sammen med os. Nogle ville sikkert finde det uoverskueligt at rejse rundt med børn i lang tid under ukendte forhold. Men jeg er dybt taknemmelig for at være kommet med på den slags rejse, og jeg kan kun unde andre sådan en oplevelse.

De færreste børn mister grebet om skolen af at rejse; tværtimod kommer de hjem med sprog, geografi og en hel del åbenhed og udsyn i bagagen. På vores tur blev de yngste såmænd undervist af forældrene, der havde lånt de vigtigste skolebøger med hjemmefra.

Mere anstrengende var det for de voksne altid at skulle koordinere transporten og modstå stress, når vores lille boble bristede, og kaos slap ind. Når busserne ikke afgik til tiden, eller når 50 folk i en øde by konstant stirrede på os og forsøgte at få fat i de lange, lyse pigelokker.

Men netop det, at man ikke kan planlægge sig ud af alt, kan den type rejse lære en at værdsætte. Vælger man altid tryghed og aldrig frihed i sit liv, bliver det hurtigt gråt og kedeligt.

Naturligvis var der ubehagelige situationer, vi gerne havde undgået. Som da biludlejeren Mr. Oka fulgte efter os med en økse, fordi vi krævede vores depositum tilbage. Eller da min 10-årige lillebror svømmede ind i en ekstremt giftig brandmand, og jeg uden forældre i nærheden skulle godtage den sprøjte, der vist nok skulle redde hans liv. Og vist nok gjorde det.

Brormand var en krudtugle, der kom til skade igen og igen, mest bizart da han faldt ned i en åben kloak. Men intet var så ubehageligt for de voksne, som da han fik sit ben klemt imellem to jernskibe, og kun et skrig fra min fars kone fik indoneserne til at opdage det og skubbe skibene fra hinanden.

I sidste ende slap vi alle igennem med sporadiske skrammer, mavepiner og ørebetændelser, og måske gjorde turen os i virkeligheden trygge, fordi vi blev vant til uvante situationer. Vi lærte, at man klarer sig uanset hvad, og at de færreste mennesker i verden vil én det ondt (kun dem med økser).

Jeg ved, at ingen af os nogensinde vil glemme det år. Og for mig voksede der sammen med rejseglæden en skriveglæde frem, da jeg skrev rejseartikler til det nu hedengangne DUI-blad. Begge glæder er intakte, og så sent som i år ledte de mig på en skriverejse til Sydamerika. Mod nye horisonter.

Tema side 4-9

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her